Skörda lagerjäst

Fick en oväntad hemmadag på grund av en sjuk dotter, så jag funderar på om jag skulle dra igång ett litet ölkok. Men jag har ingen jäst på gång, så jag funderar på om jag kan topcroppa från noche buenan. Det är ju en underjäst, men där finns lite kröjs på ytan. Vad tror ni, kan jag skörda lite från den och köra en liten 10-litersbatch?

http://www.humle.se/punbb/images/upload/munich_lager_in_action.jpg

Think globally. Drink locally.

Sv: Skörda lagerjäst

Tycker helt klart du ska brygga! Ser att du bor i Göteborg så du kan ju alltid ta dig till essencespecialisten och köpa lite torrjäst om inte annat? Tror dem ska ha några vanliga sorter typ us-05 och sf-04 fast inte säker, har aldrig köpt jäst där själv.
Annars har jag ett paket us-05 hemma, bor i johanneberg, om det skulle krisa.

Angående topcroppa jästen så har jag ingen aning, låter ju dock som en rolig grej att testa.

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Skörda lagerjäst

Tack för erbjudandet, jag har lite Nottingham liggande, men tänkte det kunde vara bekvämt att ta pigg och aktiv jäst om det hade funkat.

Think globally. Drink locally.

Sv: Skörda lagerjäst

Det får bära eller brista. Rauchbock, here I come!

Think globally. Drink locally.

Sv: Skörda lagerjäst

peps skrev:

Det får bära eller brista. Rauchbock, here I come!

Lycka till big_smile Du får rapportera när det börjar jäsa sen big_smile

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Skörda lagerjäst

Låter spännande!
En "spontanjäst" öl så att säga!
*Göteborg, Göteborg, Göteborg*

Sv: Skörda lagerjäst

Spännande! big_smile

Appropå Essencespecialisten så har dom lite flytande jäst i lager också, men man får ringa o kolla för man vet aldrig var dom har på lager.

Läs om mina hembryggaräventyr på http://martinj.net

Sv: Skörda lagerjäst

olefattguy skrev:

*Göteborg, Göteborg, Göteborg*

Vi får väl planera in en rökafton framåt våren, var sin pipa och ett fat med rauchbock...

Think globally. Drink locally.

Sv: Skörda lagerjäst

Låter kanon!!

Sv: Skörda lagerjäst

So far so good. 18 liter rökbock bärgat, står nu i källaren för slutlig nerkylning innan jästgiva. Här är receptet som jag slängde ihop helt impromptu, om någon är intresserad:

Die schwarze Ziege der Wälder mit tausend junge (arbetsnamn, ölen är inte alls svart)
18 liter
OG: 1,070
21 IBU
11 EBC

Planerad FG: 1,018
Brygghuseffektivitet: 75%

Omodifierat Göteborgsvatten (Lackarebäck), mg/l: Ca 21, HCO3 19, Mg 1, Na 14, Cl 11, SO4 24.

5 kg Rauchmalz (Weyermann)
0,5 kg Cara-Pils (Weyermann)

Försockring 65°C i 90 minuter, dekoktion till utmäskning 75°C 10 minuter. 1 ml mjölksyra i lakvattnet.

15g Perle 8,1% 60 minuter.

2308 Munich Lager, aktiv kröjs, kallpitchad.

Glömde Protafloc mitt i dagishämtandet, och jag borde justerat upp kalciumhalten. Tror jag försöker pilla i lite CaCl med jästgivan.

/Per

Think globally. Drink locally.

Sv: Skörda lagerjäst

Då var jäsningen igång. Skördade all jäst som låg på ytan och syresatte medelst våldsam agitation, 24 timmar senare aktivitet i jäsröret. Inte illa vid 11ºC.

Think globally. Drink locally.

Sv: Skörda lagerjäst

Tog det 24 timmar? Jag brukar än så länge bara använda torrjäast. Då kommer den i gång efter bara någon timme/timmar. Men inte denna gången... Ingen aktivitet efter 12 timmar... OROLIG!!!.
Men kreuzen är ju den aktivaste jästen, så den borde väl gå igång direkt nästan?

Bryggverk 3.02, planerar för version 3.11
Bryggverk 200L. 300L mjöktank gasol och cylinderkonisk trycktank med kylslinga för 200L batcher
I have 50 prototypes of various whatevers around the house

Sv: Skörda lagerjäst

Jag kallpitchar, alltså tillsätter jästen vid några grader lägre än jästemp, då tar det en stund innan man ser någon aktivitet, om inte annat därför kall öl löser mer kolsyra, så innan det blir så mycket kolsyra att den börjar falla ur och ploppa ut genom jäsröret finns där en fördröjning. "Skumöarna" på ytan dyker upp tidigare.

Think globally. Drink locally.