So far so good. 18 liter rökbock bärgat, står nu i källaren för slutlig nerkylning innan jästgiva. Här är receptet som jag slängde ihop helt impromptu, om någon är intresserad:
Die schwarze Ziege der Wälder mit tausend junge (arbetsnamn, ölen är inte alls svart)
18 liter
OG: 1,070
21 IBU
11 EBC
Planerad FG: 1,018
Brygghuseffektivitet: 75%
Omodifierat Göteborgsvatten (Lackarebäck), mg/l: Ca 21, HCO3 19, Mg 1, Na 14, Cl 11, SO4 24.
5 kg Rauchmalz (Weyermann)
0,5 kg Cara-Pils (Weyermann)
Försockring 65°C i 90 minuter, dekoktion till utmäskning 75°C 10 minuter. 1 ml mjölksyra i lakvattnet.
15g Perle 8,1% 60 minuter.
2308 Munich Lager, aktiv kröjs, kallpitchad.
Glömde Protafloc mitt i dagishämtandet, och jag borde justerat upp kalciumhalten. Tror jag försöker pilla i lite CaCl med jästgivan.
/Per
Think globally. Drink locally.