1 Senast ändrad av Techno (2009-12-15 01:35:46)

Surdegsbröd

hej

Jag gillar surdegsbröd. Gjorde i mitten av hösten 2 st bröd som blev helt ok.

det är ju ett hyfsat gott arbete att i ca 4-5 dagar hålla på att mata upp den där surdegen och så är man ju inte alltid till 100 att den blir ok.

Ok i mitt fall så blev den bra. Nackdelen/Fördelen det är ju att det blir en hel del mängd surdeg över, den skall sparas, samt ev förökas, det känns lite jobbigt,

Jag gillar att baka. i går när jag som vanligt gick och spanade bland dom olika mjölen så hittade jag en påse från kronjäst som hette Bagarens jästmix för SURDEGSBRÖD. det var en påse med torrjäst mixat med surdegskultur i torrform.

jag bakade 2 bröd på påsen, det var hyfsat enkelt, s.k medelsvårt, inga problem jag fick 2 st mycket goda limpor.

Du bör väl ha bakat några gånger innan så du vet hur bröd jäser samt beter sej i en ugn. men sen är det inga prob. Brödet smakade mycket gott.

pris för surdegsmixen ca 15 kr.

Fördelen du slipper hålla på i dagar för att få en surdeg som man ändå inte vet är ok. Testa

Jag är kanon nöjd

Bo

Contact light, ok engine stop.    1969 07 20

Sv: Surdegsbröd

Jag kan instämma, det var lite av förra årets grej här hemma.
Däremot vet jag inte om jag tycker brödet får riktigt samma hållbarhet som ett "äkta" surdegsbröd får, men gott blir det.

Sv: Surdegsbröd

Frugan min bakar som en toka, bra blir det också.
Vid senaste bryggningen fick hon 3dl vört som vätskeersättning till ett bröd, mmmmm.

Men appropå surdeg: Nu har hon startat en surdeg i kylen och något nytt på diskbänken, vatten och russin som får stå och spontanjäsa i fyra dagar som sedan skall matas med surdegen i kylen som sedan skall bli bröd, spännande om inte annat.

Sv: Surdegsbröd

För egen del tycker jag att mycket av grejen med att baka surdegsbröd är just att man utelämnar sig till naturens egna processer, och ser att de faktiskt fungerar. Nästan vare sig man vill eller inte. Lite grand som försockringen av stärkelsen i mäsken.

Givet, det tar ju tid att baka på det sättet, dels tar surdegen lång tid på sig att komma i form, dels tar det lång tid att jäsa. Och man måste vara påpasslig, det duger inte att vänta till kvällen om degen är klar att slås på morgonen.

Det är en process som (precis som ölbryggning) passar lite snett i vårt moderna samhälle, eftersom man inte kan kombinera det särskilt väl med 8 timmars arbete långt borta från hemmet, dagishämtningar etc.

Ajdå, nu drev jag iväg på ämnet. Men, som någon hedersman på (om jag inte minns fel) Närke Kulturbryggeri uttryckte det: öl är politik. Och bröd.

Think globally. Drink locally.

Sv: Surdegsbröd

Som hobbysurdegsbagare måste jag opponera mig mot föregående inlägg. Visst, jäsningen tar längre tid än med vanlig jäst, men min erfarenhet är att surdegsbakning är mycket mindre arbetskrävande än jästbakning. Dessutom blir ju bröden så mycket godare, nyttigare och får längre hållbarhet. Förutsatt att man kommer ihåg att mata sin lilla surdegsbaby en gång i veckan och att man har en degblandare kan man baka fantastiska bröd med minimal arbetsinsats. Det går dessutom mycket lättare att kombinera med Svenssonlivet än vad föregående talare gör gällande: Sätt en fördeg på kvällen, blanda resten av ingredienserna nästa morgon innan du går till jobbet, sätt på ugnen när du kommer hem från jobbet vält upp degen på en plåt och hiva in dom direkt. Detta blir snabbt en vana som inte är mycket jobbigare än att borsta tänderna. Jäser man degen svalt är det inga problem om den står 10 timmar eller ännu mer. Inte heller behöver man vara påpasslig, det blir bra ändå. Mjöl och vatten vill bli bröd, precis som malt och vatten vill bli öl.

Nu drev jag också iväg och kanske låter mitt inlägg lite väl hätskt, men jag kände att jag måste ta min älskade surdeg i försvar och uppmuntra alla andra att börja surdegsbaka. Once you go surdeg you never go back.

Sv: Surdegsbröd

Asch, jag fick nog inte fram riktigt vad jag menade med mitt inlägg, ledsen om det verkade som att jag försökte racka ner på surdegsbakning. Jag är en ivrig surdegsfantast själv, se min tidigare tråd om att baka med öljäst.

Det jag var ute efter var kanske snarare att surdegsbakning (och ölbryggning) representerar en annan typ av liv, en skönare typ av liv som jag tror många aldrig reflekterar över. Ett liv där man inte köper allting färdigt på stormarknaden och systembolaget, utan är lite mer i kontakt med grejorna man äter och dricker.

Fast nu lät det kanske mest flummigt alltihop. Själv är jag mitt uppe i mäskningen av en engelsk Bitter, mitt på onsdagförmiddagen. Som egenföretagare kan man ju ta sig vissa friheter (och dessutom jobba undan lite medan enzymerna grejar med sitt...)

/Per

Think globally. Drink locally.

Sv: Surdegsbröd

Jag håller helt med dig peps - ölbryggning, surdegsbakning och liknande är mumma för själen! Egenföretagare låter för övrigt som en utmärkt bisyssla. Att brygga på en onsdag kan vi kontorsslavar bara drömma om! Lycka till!

Sv: Surdegsbröd

Surdeg, hur börjar man? Jag älskar surdegsbröd.

Hur startar man en surdeg, kan man förvara den i ölkylen eller kommer öljäster att hoppa in
i kulturen efter några månader? Jag antar att man har som ni skrev en "bebis", en moderkultur
som man tar en bit av och jobbar med vid varje tillfälle. Eller tar man hela bebisen och spar
sedan en slatt som sin "nya" bebis?

Jag har gjort ett par försök att starta en surdeg, men det luktade betänkligt efter några dar och
det kastades i soporna när det dessutom såg ut att förgås...

MVH

James

"A good brew is the best companion when contemplating"

Sv: Surdegsbröd

Gå in på http://paindemartin.blogspot.com/ så lär du dig det mesta om surdegsbröd. Det påminner en hel del om att brygga öl med uppmatning av jäst/surdegskultur etc.

Sv: Surdegsbröd

Precis vad jag tänkte svara, Pain de Martin har lärt mig allt om surdegsbakning. I högerspalten på förstasidan hittar du info om hur du startar och matar din surdegsgrund samt några finfina recept. Lycka till!

Sv: Surdegsbröd

Det går bra att starta en surdegskultur från maltdrav, kolla Henriks blogg: http://openbrew.wordpress.com/2009/04/2 … a-hittills

Jag har gjort på liknande sätt många gånger, det blir alldeles utmärkt.

Sv: Surdegsbröd

Tristan skrev:

Men appropå surdeg: Nu har hon startat en surdeg i kylen och något nytt på diskbänken, vatten och russin som får stå och spontanjäsa i fyra dagar som sedan skall matas med surdegen i kylen som sedan skall bli bröd, spännande om inte annat.

Jag tänkte skaka lite liv i denna gamla tråd.
Jag bakar bröd med ovan beskrivna vildjäst (russin, sirap/honung, socker och vatten) med bra resultat och har för länge sen provat att jäsa öl med den, resultat: dåligt. Det var helt i början av min ölbryggningskarriär och jag är ganska säker på att resultatet berodde på att jag inte kunde brygga öl, inte ens med vanlig öljäst...
Så nu med lite mer kunskap så tänker jag att det borde funka att få till något drickbart. Jästen luktar fantastiskt, som en go belgare (ölstil, ej invånare) och är kraftfull. Det vore kul att äta och dricka produkter från samma jäststam!
Så min fråga är väl om någon har erfarenhet av den här typen av vildjäst i öl. Vad bör man tänka på, mängd, vilken stil/recept kan passa för experimentet?

http://bryggradio.com
http://sverigesbryggradio.blogspot.se

13 Senast ändrad av Techno (2010-11-06 23:08:38)

Sv: Surdegsbröd

peps skrev:

För egen del tycker jag att mycket av grejen med att baka surdegsbröd är just att man utelämnar sig till naturens egna processer, och ser att de faktiskt fungerar. Nästan vare sig man vill eller inte. Lite grand som försockringen av stärkelsen i mäsken.

Givet, det tar ju tid att baka på det sättet, dels tar surdegen lång tid på sig att komma i form, dels tar det lång tid att jäsa. Och man måste vara påpasslig, det duger inte att vänta till kvällen om degen är klar att slås på morgonen.

Det är en process som (precis som ölbryggning) passar lite snett i vårt moderna samhälle, eftersom man inte kan kombinera det särskilt väl med 8 timmars arbete långt borta från hemmet, dagishämtningar etc.

Ajdå, nu drev jag iväg på ämnet. Men, som någon hedersman på (om jag inte minns fel) Närke Kulturbryggeri uttryckte det: öl är politik. Och bröd.

Hej

Nu drar jag i gång surdegen from scratsch. Det känns trevligt. Jag quotear ditt gamla inlägg, för du beskriver vad jag gillar med öl, att ju mer du vet desså bättre kan du testa.

Bo

Contact light, ok engine stop.    1969 07 20

Sv: Surdegsbröd

Visst är surdegsbröd helt underbart. Jag fick en bok om detta förra julen, men var ganska tveksam till att sätta igång, det kändes lite för mycket Södermalm över det hela. Nåväl, i våras satte jag igång och nu hör det till helgens stående uppgifter att baka levain. Har en vetesurdeg i kylskåpet som tas fram för matning torsdag kväll och sättning av surdeg på fredag för bakning lördag. Bakar bara ett bröd så receptet är enkelt.

100 g vetesurdegsgrund matas med 100 g vatten och 100 g vetemjöl på torsdag kväll. På fredag kväll blandas 100 g av surdegsgrunden med 150 g vetemjöl, 50 g rågmjöl och 200 g ljummet vatten. Lördag morgon blandas detta med 350 g vetemjöl och ca 1,75 dl ljummet vatten. Detta körs i tio minuter i degblandare eller annan maskin och de sista fem minuterna tillsätts tio g salt. Degen skall jäsa till dubbel storlek i oljad bunke så man kan knåda den några gånger under jäsningen, som jag brukar avsätta tre-fyra timmar till. Sedan för jag försiktigt över till bakplåt och formar en avlång limpa som får stå en kvart på plåt innan det är dags att sätta in den i ugnen. Först gräddar jag 15 minuter i 250 grader, och sedan sänker jag temperaturen till 200 grader och gräddar ungefär 20 minuter till.

Det är lite som att brygga öl, fast man får den färdiga produkteb klar så mycket fortare. Rostade tjocka skivor av detta bröd med stekta kantareller på är något av det godaste jag ätit.

Sv: Surdegsbröd

Jag har bara bakat ett surdegsbröd två gånger... första gången blev det riktigt lyckat och andra gången på samma surdeggrund så jäste det absolut nada och man kunde döda med brödet om man ville big_smile

Men nu har jag faktiskt en början på en surdeg på gång, vet inte alls om det kommer lyckas men jag tog två nävar malt och lite kallvatten och blandade i en burk som nu stått 3 dagar och börjar lukta lite surt. Om någon dag tänkte jag sila bort malten och tillsätta vetemjöl.

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/