1 Senast ändrad av SolidRock (2010-08-17 17:43:24)

Mitt första helmalt recept, duger detta tro?

Geetes Amber

VOLYM: 12 liter

OG: 1052

FG: 1013

IBU: 33,2

Alkohol: 5% vol

Koktid: 60 min

Malt:

2,5 kg Pale Ale Malt
0,2 kg CaraPale
0,1 kg CaraPlus 150

Humle:

  7 gm Northern Brewer 9,30% alfa (60 min)
50 gm Saaz 3,20% alfa (20 min)

Jäst:

Safale US-05

Vad tror ni om detta recept som första helmalt?
Detta är en variant på ett recept jag hittade hos Malt Magnus.

Sv: Mitt första helmalt recept, duger detta tro?

SolidRock skrev:

Geetes Amber

VOLYM: 12 liter

OG: 1052

FG: 1013

IBU: 33,2

Alkohol: 5% vol

Koktid: 60 min

Malt:

2,5 kg Pale Ale Malt
0,2 kg CaraPale
0,1 kg CaraPlus 150

Humle:

  7 gm Northern Brewer 9,30% alfa (60 min)
50 gm Saaz 3,20% alfa (20 min)

Jäst:

Safale US-05

Vad tror ni om detta recept som första helmalt?
Detta är en variant på ett recept jag hittade hos Malt Magnus.

Hej

Ja det blir nog bra. Jag får OG att bli ca 1050 så då är du ju hyfsat nära. Att FG blir 1013 det beror helt på vilken inmäskningstemp du har samt vilken jäst.

Lägger du dig på en infusionstemp på ca 65 c under hela mäskningstiden så skulle jag tro att FG kommer ner emot 1010

Jag får BU till 28 ditt recept säjer 33, du kommer inte att märka någon skillnad.

Testa du den torrjästen några gånger innan du börjar med flytande jäster.

Ett helt fräscht uppsvullet paket flytande jäst innehåller MAX 100 miljarder jästceller

Enligt Wyeast så skall det räcka till att brygga ca 20 liter öl med ett OG på ca 1059.

Enligt dom flesta här på forumet så gör dom flesta en förkultur på ca 1 liter för att brygga ca 20-25 liter.

Jag gör oxså det, egentligen så säger ju Wyeast att en förkultur inte skall behövas för en normal 20 liters brygd. Men det är aldrig fel med en förkultur för att få mer jästceller

Bo

Contact light, ok engine stop.    1969 07 20