SolidRock skrev:Geetes Amber
VOLYM: 12 liter
OG: 1052
FG: 1013
IBU: 33,2
Alkohol: 5% vol
Koktid: 60 min
Malt:
2,5 kg Pale Ale Malt
0,2 kg CaraPale
0,1 kg CaraPlus 150
Humle:
7 gm Northern Brewer 9,30% alfa (60 min)
50 gm Saaz 3,20% alfa (20 min)
Jäst:
Safale US-05
Vad tror ni om detta recept som första helmalt?
Detta är en variant på ett recept jag hittade hos Malt Magnus.
Hej
Ja det blir nog bra. Jag får OG att bli ca 1050 så då är du ju hyfsat nära. Att FG blir 1013 det beror helt på vilken inmäskningstemp du har samt vilken jäst.
Lägger du dig på en infusionstemp på ca 65 c under hela mäskningstiden så skulle jag tro att FG kommer ner emot 1010
Jag får BU till 28 ditt recept säjer 33, du kommer inte att märka någon skillnad.
Testa du den torrjästen några gånger innan du börjar med flytande jäster.
Ett helt fräscht uppsvullet paket flytande jäst innehåller MAX 100 miljarder jästceller
Enligt Wyeast så skall det räcka till att brygga ca 20 liter öl med ett OG på ca 1059.
Enligt dom flesta här på forumet så gör dom flesta en förkultur på ca 1 liter för att brygga ca 20-25 liter.
Jag gör oxså det, egentligen så säger ju Wyeast att en förkultur inte skall behövas för en normal 20 liters brygd. Men det är aldrig fel med en förkultur för att få mer jästceller
Bo
Contact light, ok engine stop. 1969 07 20