1 Senast ändrad av alltvarslut (2010-07-01 19:00:56)

Risvin

Hej,
i kinesisk matlagning hänvisas ofta till risvin men bolaget har tydligen ingen import från Kina.
Någon som har ett seriöst recept på vinet, inget snabbvin, med lämplig jäst?
Hls
/Jürgen

Sv: Risvin

Menar du något som japansk sake? Det liknar egentligen mer öl än vin i tillverkningen, men hur som helst... Jag har haft planer att brygga sake och kan berätta följande:
Sakejäst (WY4134) finns (tror jag) på humlegården, men möglet (koji-kin) hittade jag bara hos Brouwland (brouwland.be)
Riset verkar vara avgörande för kvalitén, där mer polerat ris ger bättre vin, men visst bör det även funka med vanligt ris om man inte är sake-fantast.
Mer om sake kan man även hitta på http://www.geocities.co.jp/foodpia/1751/sake.html

Som sagt har jag funderat på det, men om jag gör sake vill jag göra det ordentligt. Just nu känner jag dock inte att jag är villig att importera ris för det ändamålet. Men vi få se vad framtiden säger....

http://saccharolicious.blogspot.com

3 Senast ändrad av Thomas Fransson (2010-07-01 21:40:28)

Sv: Risvin

Har studerat Sakebryggning en aning jag också. En bekant gifte sig med en japanska, och hon saknade bra sake här i sverige så jag tänkte
kolla upp om hon kunde tillverka det själv. Precis som belgaren skriver så tog det hela stop när jag skulle ha fatt i koji.
(Jag tycker det känns besvärligt att beställa saker utomsocknes) Kul är det ju också att det rent tekniskt sett faktiskt är öl, eftersom
det fermenterbara sockret kommer från stärkelse och inte frukt eller bär.

Det finns formodligen ett forum eller flera på internet som är som detta fast dedikerat åt just sake.
Har man tur hittar man kanske ritningar på en enkel "tombola" att polera ris i osv.

Kolla även på www.basicbrewing.com på deras videodel hittar du ett studiebesök på ett sake..bryggeri som verkar vara väldigt traditionsbundet.

Här är länken till deras halvtunga mp4-filer(ca 110mb), det finns även lättare flash som kan streamas från deras sida.
Del 1 - http://media.libsyn.com/media/basicbrew … eone01.mp4
Del 2 - http://media.libsyn.com/media/basicbrew … eone02.mp4

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Risvin

Hej igen,
tack för svaren. Jag menade egentligen kinesiskt risvin och inte sake, det finns tydligen smakskillnader. Att brygga de små kvantiteter jag behöver tror jag inte på, det verkar krångligt i överkant, så det blir systemet och sake i avsaknad av kinesiskt risvin.
Hls
/Jürgen

5 Senast ändrad av Thomas Fransson (2010-07-03 09:12:05)

Sv: Risvin

Är inte så bevandrad i kinesiskt "risvin" mycket möjligt att skillnaden är som att ersätta whisky med cognac wink

Systembolagets regler och policy för privatimport är ganska ok, så om du känner till ngn producent så kan du alltid
be systembolaget kontakta producenten och efter svar återkomma till dig med ett pris på vad det skulle kosta att ta hem
vinet från kina till dig...

Bökigt kan tyckas, men är det ngt man använder ofta och mycket så kan det kanske vara lönt.
Det kan ju hända att det redan finns ngn importör i sverige. Kanske ska gå ner till din "Nya Peking, Golden Peking/bejing, China Garden"
och fråga dem.

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Risvin

alltvarslut skrev:

Hej igen,
tack för svaren. Jag menade egentligen kinesiskt risvin och inte sake, det finns tydligen smakskillnader. Att brygga de små kvantiteter jag behöver tror jag inte på, det verkar krångligt i överkant, så det blir systemet och sake i avsaknad av kinesiskt risvin.
Hls
/Jürgen

har jag fattat detta rätt nu? du har ingen tro på att brygga såna små kvantiteter som du behöver, men startar ändå en tråd där du frågar efter ett seriöst recept?
kalla mej morronsur, men vafan?

"You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."- Frank Zappa

Sv: Risvin

belgaren skrev:

Menar du något som japansk sake? Det liknar egentligen mer öl än vin i tillverkningen, men hur som helst... Jag har haft planer att brygga sake och kan berätta följande:
Sakejäst (WY4134) finns (tror jag) på humlegården, men möglet (koji-kin) hittade jag bara hos Brouwland (brouwland.be)

Vi har nu fått in koji-kin i sortimentet
http://shop.humle.se/se/art/koji-kin-10-gram-1.php

Sakejäst (WY4134) har vi sedan tidigare
http://shop.humle.se/se/art/sake-jast-v … ivator.php
och vi har just nu ett paket på rea också
http://shop.humle.se/se/art/sake-jast-v … anader.php

-- Svante

Sv: Risvin

Svante skrev:

Vi har nu fått in koji-kin i sortimentet
http://shop.humle.se/se/art/koji-kin-10-gram-1.php

Kanon! Hade precis tänkt börja leta efter detta, men trodde aldrig
det skulle kunna bli så här smidigt smile

/Calle

Sv: Risvin

Någon som har tips om ett riktigt bra ris till saké ???

Eftersom brygden inte innehåller så mycket mer än detta och jäst som påverkar smaken så borde riset vara av yttersta vikt för att få till en riktigt bra saké.

Sv: Risvin

Jag tror det är svårt att hitta det perfekta riset. I Japan har man vissa sorter som är polerade mer eller mindre. Tanken är att det är kärnan som är finast. Men här får vi nog nöja oss med andra alternativ. Sushiris lär vara okej.

http://saccharolicious.blogspot.com

11 Senast ändrad av Gilgrim (2011-04-08 10:22:00)

Sv: Risvin

Jag har 10 kg Sakeris ifrån Japan som är 70% polerat som jag skall brygga två sakebatcher utav. Bryggning är planerat till sommaren och jag startar en lite mer ingående tråd när jag börjat. Riset fick jag utav Nögne då dom gör sake/Junmai-shu. Deras sakebryggare, Brock, säger att du kan göra "Tablesake" utav vanligt matris ifall man vill vilket oftast är polerat till 90%. Håll dig borta ifrån råris och dylikt ifall du gör sake/Junmai-shu smile

Junmai-shu betyder pure rice, annars så tillsätter man ibland alkohol och Sake är egentligen en generell term för alkoholhaltig dryck. 

Bör påpekas att jag bara pratar japansk sake och inte kinesiskt risvin, processen är förmodligen snarlik fast med vissa generella skillnader och lite annan råvara (råris och vete ibland?). Det känns ju dock som att kinesiskt risvin är så enormt brett då det snarare är en generel term osv.