klipp från SHBF:s öltypsdefinitioner
F. Kölsch
OG 1 042–46
FG 1006-10
ABV 4,8-5,1%
IBU 20-30
EBC 8-14
Kölsch är överjäst och långlagras vid låg temperatur. En öl i klassisk torr tysk stil med elegant ljus maltkaraktär. Vete används ofta i små mängder (upp till ca 15%).
Bouquet/Arom: Mycket liten humledoft. Lätt söt vinös med pilsnermalttoner. Mycket låg nivå av grönsakstoner/DMS är önskvärt. Ingen eller låg nivå av estrar.
Färg/Utseende: Halmgul till gyllengul. Ingen köldgrumling. Kraftigt stabilt skum.
Smak: Torr, lätt, elegant, vinös och subtilt söt. Mild, vinlik syra bör gärna förekomma. Ingen karamellsmak bör framträda. Låg till medelbesk, liten humlesmak. Ingen eller låg nivå av estrar. Grönsakstoner/DMS tillhör typen dock i mycket låga nivåer. Väl utjäst.
Kropp: Lätt kropp. Hög CO2.
Exempel: Gaffel Kölsch 4,8%, Dom Kölsch 4,8%, Früh Kölsch 4,8%, Gilden Kölsch 4,8%.
Låter som nåt man njuter av medans webern värmer upp. Förmodligen inte alls fel till en 50-årsfest.
Intressant: sökte på SB:s sortiment och tydligen finns det ingen K i deras sortiment
Men det verkar som om det krävs äkta kölschjäst för att uppnå vettigt resultat. Skulle vara kul om det fanns några alternativ.
Come to the Dark Side, we have cookies.