Jag tror Jürgen har en poäng i att inte ladda på med alltför mycket malt. Nu har jag bryggt mina två första brygder med BM med mycket gott resultat. Laddade bägge gångerna på med 4,8 kg malt och fick ut 88% verkningsgrad (IPA med OG 1060) och följde i princip Speidels instruktioner, även om proteinrasten bara gjordes symboliskt kort eftersom den egentligen inte behövs.
Men igår testade jag en Imperial Stout och mäskade in 6,5 kg malt (kallmäskad chokladmalt plus mörk sirap adderades senare i själva koket). Det jag upptäckte, och som skrämde mig, var att temperaturen fluktuerade kraftigt under mäskningen, vilket den inte gjort tidigare. Pumpen fick nog jobba hårt. Jag hade väl ändå tur, utbytet blev trots allt helt okej (bedömning 79%) och stamvörten smakade gudomligt.
Är det fler än jag som noterat det där med temperatursvängingarna? Lärdomen jag drar är att starka brygder i BM funkar bäst om man minskar vattenmängden snarare än trycker i brutalt med malt. Eller vad säger ni erfarna BM-bryggare?