Jag vill gärna slå ett slag för en gammal teknik som fungerar bra för mig.
"Dropping the beer"
http://en.wikipedia.org/wiki/Double_dropping
http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/view … er#p204149
I.o.m. att de flesta nybörjare underpitchar http://www.mrmalty.com/calc/calc.html så föreslår jag att du häller över ölen redan efter en dag ned i en ny ren hink för att separera bort druv,drav,jäst och samtidigt kan du ha i torrhumle.
(Du kan även vänta några dagar med att ha i humle, men då ökar risken för syreskada. T.ex. humlekottar innehåller syre. Däremot minskar risken för infektion när väl pH är lägre och det finns alkohol i ölen. Humlekaraktären blir också större om det finns mindre jäst i rörelse. Jäst skrubbar ur humlekaraktär. Således finns det saker som både talar för och emot att ha i humle tidigt. 3-4 dagar kan kanske vara en god kompromiss)
När du på detta sätt återsyresätter kompenserar du för dåligt förarbete och du vet att jästen kommer konsumera allt syre eftersom du gör det när det garanterat finns stärkelse kvar som kommer jäsa.
Humlet sätts i rörelse av jäsningen vilket borgar för bra humleutbyte (dock verkar utbytet minska om det finns mkt jäst i suspension) och du minkar risken för syreskadat öl samtidigt som du får ett välutjäst öl.
Du slipper också göra en sekundärjäsning som är riskabel i.o.m. den sena syresättningen.
När så ölen är klar efter kanske 1-2 veckor kan du ställa den riktigt kallt (rör i isinglass eller gelatin i ytskiktet) och vänta ngra dagar så att ölen är helt klar (är det riktigt kallt bör det gå snabbt).
Sedan när du fyller på flaska får du en helt blank öl som du primar och tillför lite torrjäst i var flaska. På detta vis vet du att du får en öl som jäser upp till rätt tryck snabbt och du får minimalt med sediment i botten.
(låt den stå i rumstemp under denna fas, torde det ta max 1 vecka, ställ sedan kallt)
De gånger jag gjort detta har jag fått torrt slutresultat. Provat på OG 1.056 och 1.066.
Googla lite innan du provar. Att tänka på är att inte vänta för länge innan du droppar ölen, 16 tim kan vara lagom.
Mer än 24 timmar skulle jag inte vänta iaf.
Rapportera dina resultat!