Hej Fredrik,
jag skall försöka att besvara dina frågor så pedagogiskt som möjligt.
Alla beräkningar (CO2, EBC, EBU mm) görs enklast med ett program, själv använder jag Promash.
Jag fyller BM med kallt vatten till 2 cm under 25 ltr märket. Använder aldrig mer än 5 kg malt.
Efter koket lyfter jag maltröret, låter det rinna ett tag och häller i 2 ltr 78 gradigt vatten över ett stekskydd för att få en jäm fördelning. Sticker lite med en slev i röret för att få bort eventuella vattenfickor. Hela lakningen brukar ta 30 min. När jag har tagit bort maltröret mäter jag avståndet mellan 25 ltr märket och vörten, det blir mellan 2,5 och 3,5 cm vilket ger runt 20 ltr färdig vört. Sedan tar jag vört, kyler ner den till 20 C och mäter SG, i regel mellan 1052 och 1058. Vill jag behålla dessa värden för den färdiga vörten är det bara att hälla på hett vatten under kokningen, det kokar av 15-20%. Svagare eller starkare vört åtstadkomms alltså genom vattentillförsel under kokningen.
Mäsken bör inte smaka sött, då har du nog missat att koka ut en del stärkelse/socker, ett jodprov kan ge mer info om detta. Müsli har jag inte provat men det går utmärkt att ha i ett brödbak.
Recepten är på nettovolym.
Jag använder en hålslev till syresättning av vörten, sleven har legat som allt annat i en lösning av jodofor.
Nu till ett recept till en Altbier (20ltr) jag gillar. Det som är viktigast är mäskschemat, jag kör det (ibland något ändrat med en extra maltoserast vid 67-68 C i 20 min) till alla mina öl utom veteölet.
Änvänder humlepåsar, koktempen är satt till 102 för att slippa att termostaten slår av, jästnärsalt funkar utmärkt, gör förkultur av jästen.
Anticipated OG: 1.056 Anticipated EBC: 36.8 Anticipated IBU: 48.5
Grain
% Amount Name Origin
54.0 2.70 kg. Wiener D5010
44.0 2.20 kg. Münchener D5023
2.0 0.10 kg. Rostat Korn D5091
Hops
Amount Name Form Alpha IBU Boil Time
43.00 g. Perle Pellet 7.30 45.3 60 min.
10.00 g. Hallertauer Tradition Pellet 4.50 3.2 10 min.
Extras
Amount Name Type Time
0.50 Tsp Wyeast Nutrient lös i varmt va Other 10 Min.(boil)
Yeast
WYeast 2565 Kölsch
Mash Schedule
Time Temp
----------------------------------------
Inmäsk 57
Proteinrast 10 57
Maltoserast 45 62
Dextrinrast 45 71
Utmäskning 10 78
Kokning 90 102
Jag hämtar ideer till recept för det mesta på tyskspråkiga siter, inte minst för att slippa alla omräkningar.
Jaha, detta var mina synpunkter/erfarenheter med BM, hoppas de kommer till nytta.
Hls
/Jürgen