Klarningsproblem bitter/IPA
Hej,
Är ny på forumet och tycker att nivån verkar vara hög här både vad gäller diskussionston och kunnande. Inleder med att försöka få hjälp med ett problem:
Mina ljusa ales klarnar inte, har provat både bitter och IPA. Mörka överjästa öl i form av brown ale och porter klarnar fint. Det verkar som att just tillsatsen av mörk karamellmalt och chokladmalt/svartmalt gör att ölet klarnar (har försökt flera gånger med samma resultat). Dimmigheten finns både vid rumstemp och kylt öl.
Jag brygger helmalt och använder Irish Ale som jäst. Några teorier jag funderat över:
- För högt pH (ligger kring 5,5 i mäsken mot närmare 5,2 hos de mörka).
- För hög proteinhalt i vörten/fel modifiering av proteinet. Jag återcirkulerar alltid grönvörten vid lakningen tills jag får en helt klar avrinning, det går inte då jag brygger ljusa öl på pale ale malt. Då är den är grumlig även efter återcirkulering. De mörka ölen ger en kristallklar avrinning från första till sista droppen.
- Ett generellt problem vid denna typen av bryggning.
Behöver jag använda någon form av klarningsmedel?
// Christian, bryggare i Torslanda