Någon form av Stout
Hej, efter min Julöl, som faktiskt blev lyckad (och fått många positiva kommentarer ) så är jag sugen på att brygga igen. Jag hade tänkt mig någon form av stout. Det jag vill förbättra denna gång är framförallt skummet. På julölen la sig skummet alldeles för snabbt. Jag vill också förbättra utbytet på denna mitt tredje öl. Ska kontrollera termometern i kokande vatten och isbad och se om den visar rätt, tror att det kan vara det som spökar.
Nåja, här är mitt receptförslag:
Till x liter:
OG: 1060
Malt
mängd(kg) typ %
1.65 Pale ale malt 58.7
0.30 Crystal malt 13.0
0.10 Chokladmalt 4.3
0.25 Kornflingor 10.0
Honung för att ev öka OG.
Försockringsrast
66-68 grader Celsius i 60min
Humle/kryddning
mängd(g) typ tid(min)
20 Willamette 5.2% alfasyra 60
15 Fuggle 4.2% alfasyra 5
Jäst: Safale S-04 11.5g
Vad säger ölexperterna? Något som borde justeras?
Hur lång tid ska lakningen ta egentligen? bara på ett ungefär.
Lagrar/dricker: -
Planerar: Barley wine, porter.