Igloo 5 & 10 Gallon går att köpa i swe tydligen
lysande till Mäsk/laktunna
http://www.freezit.se/nybeverage_coolerstxt.htm
5 Gallon Pris: 689:-
10 Gallon Pris: 1195:-
Du är inte inloggad. För att använda forumet fullt ut bör du logga in eller registrera ett användarkonto.
Humlebladet → Utrustning → Igloo 5 & 10 Gallon går att köpa i swe tydligen
Sidor 1
Du måste logga in eller registrera ett konto för att svara
lysande till Mäsk/laktunna
http://www.freezit.se/nybeverage_coolerstxt.htm
5 Gallon Pris: 689:-
10 Gallon Pris: 1195:-
Jag har köpt en Igloo Marine 54 från dem och utrustat den med en bazooka screen.
Det var verkligen ett superlyft för min bryggning.
Tror dock man behöver T-varanten av bazooka screen för en rund tunna.
FYI, vi har nu den vanliga Bazooka i sortimentet, och T-varianten är på väg in.
Svensson, Blåkulla,
det som håller mig tillbaka för att börja med AG är all utrustning som krävs, det här skulle kunna lösa en viktig bit. Men problemet är att jag har tummen mitt i handen. Vad är det mer som krävs för att göra om Iglon till ett bra lakningskärl?
Någon form av runt filter i botten, ovanför uttaget? Vad har ni använt?
En bazooka screen är ett slags rör som sätts på insidan av fatet kopplat till tappen, eller hur? Hur kopplas den till tapputtaget? Vilken utrustning krävs här?
Är det annan utrustning eller knep som måste till?
Mycket tacksam för hjälp.
/Pål
Om du vill har en enkel lösning så har Humlegården allt du behöver:
Det första man ska se till är att iglon har en avtappning i botten. I den sätter man fast en genomföring: http://www.humle.se/cgi-bin/web_store/w … uctid=8416
Till den kopplar man sedan ett filter på insidan och en kran på utsidan:
http://www.humle.se/cgi-bin/web_store/w … uctid=8414
Komplett paket:
http://www.humle.se/cgi-bin/web_store/w … uctid=8419
Jag har ungefär samma fast en annan kran bara. Det ligger lite bilder i den här tråden:
http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=1487
Det finns en liten nackdel med min igloo har jag märkt. Det går inte så bra att göra mindre satser. Det blir en liten dödvolym på några liter under filtret som man inte får ut så lätt. Vid lite större volymer så spelar det ingen roll, men har man under 4kg malt så får man kompensera med lite mer malt och vatten för att få ut rätt mängd och OG. Det är egentligen bara att räkna lite noggrannare så löser man det också.
Om du inte vill lägga ner så mycket pengar så kan jag rekomendera att sätta in en kran och filter i en lite mindre kylbox.
http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=339
Det kräver iof lite mekande men det funkar väldigt bra att mäska i. Fördelen med kylboxen är att man slipper hålla på att isolera med handdukar och hålla tempen uppe med varmt vatten.
Toppen Svensson, tack för tipsen och hjälpen. Två följdfrågor:
1. så med ett bazookafilter behövs inget filter "ovanför". Du fyller alltså malt och allt från mäskningskastrullen ner i kylboxen och tappar sedan av allt eftersom du fyller på med lakningsvatten. Trodde att man hade ett filter ovanför uttappet så att det skapas ett visst "tomt" utrymme längst ner i lakningskärlet - fel av mig kanske?`
2. du nämnde svetsarn för jobbet på kastrullerna. Hur gjorde du med borra i kylboxen? (tummen mitt i hand)
/Pål
1. så med ett bazookafilter behövs inget filter "ovanför". Du fyller alltså malt och allt från mäskningskastrullen ner i kylboxen och tappar sedan av allt eftersom du fyller på med lakningsvatten. Trodde att man hade ett filter ovanför uttappet så att det skapas ett visst "tomt" utrymme längst ner i lakningskärlet - fel av mig kanske?`
Det är bazookan som är enda filtret ihop med maltbädden.
Det finns andra lösningar som fungerar som du beskrev. Falskbotten eller hink-i-hink har man ett tomrum under filtret, men det behövs inte här
Jag brukar värma upp vattnet till en 5-10C mer än vad jag ska ha och slå i det i kylboxen. Sen väntar jag 5min och låter boxen värmas upp, lyfter på locket så att tempen går ner till min måltemperatur. Efter det rör jag ner den krossade malten och väntar ytterligare nån minut innan jag mäter temepraturen som oftast är där jag förutspått. Sen får det stå en timme och då jag häller i ytterligare ett par liter kokande vatten så att temperaturen stiger till ca 75C. Det får stå ett par minuter så att bädden får sedimentera lite. Efter det öppnar jag kranen lite försiktigt och tappar av ungefär 2L vört som går tillbaka till boxen. Mer än så behövs inte för att det ska bli helt klart.
När första omgången är lakad häller jag på ytterligare en omgång vatten rör om och väntar ett par minuter. Sen är det bara att öppna kranen och tappa av ytterligare 2L som går tillbaka. - Klart, nästan helt utan slabb.
2. du nämnde svetsarn för jobbet på kastrullerna. Hur gjorde du med borra i kylboxen? (tummen mitt i hand)
Den har redan ett hål i botten från början. Tror det är till för att hålla ut kondensvatten. (De lite mindre modellerna har inte denna bottenventil så kolla upp det först bara)
Den oranga runda på bilden har nog en kran i botten. I vilket fall som helst är det bara att ta bort den och ersätta med en gängad genomföring som jag länkade till innan. Allt är bara att montera ihop - inget snickrande...
Insåg att jag faktiskt hade kvar kylboxen uppe efter helgens bruggning:
hallo svensson.lu
klart redig låda det där
det borde gå att köra 75L satser i den typ
men varför inte kasta i plastlock som flyter på ytan och slå på lite lakvatten vartefter det sjunker i lådan
då slipper du ju röra upp maltbädden
jag kör så i en 25 liters kylväska och brukar hamna på 81-86% utan omrörning
Kanonbra bilder och hjälp, Svensson! För en som har tummen felplacerad är visuell och textuell hjälp det enda som hjälper. Slöjden på skolan handlade mest om att trycka på nödstoppet (är jag rädd...).
klart redig låda det där
det borde gå att köra 75L satser i den typ
Om man bara gör bitters så går det kanske att köra 75L. När jag gör en batch på 19L (ett fat) så hamnar jag oftast strax under halva boxvolymen.
Sen så har jag bara en 50L gryta så det kommer bli 2 fat/batch i framtiden när jag har en bra gasolbrännare.
men varför inte kasta i plastlock som flyter på ytan och slå på lite lakvatten vartefter det sjunker i lådan
då slipper du ju röra upp maltbäddenjag kör så i en 25 liters kylväska och brukar hamna på 81-86% utan omrörning
Jag gillar batchlakning
Det är så mycket faktorer som spelar in om "fly sparge" blir bra, här är det bara att öpnna kranen nästan fullt. Jag tömmer hela volymen på bara några få minuter.
Och malt är billigt...
Fler ställen att köpa Igloo http://www.trendway.se
18,5 liter Pris SEK: 664,90 ink. moms och frakt
37,9 liter Pris SEK: 928,90 ink. moms och frakt
Det finns även div fyrkantiga boxar i alla möjliga storlekar.
De har även Max Cold 80 i sitt sortiment ser jag.
Den kostar en slant men den är STOR och den är superisolerad.
För den måste man nog ha den lite längre typen av genomforing om man har tänkt sig bazooka.
Sidor 1
Du måste logga in eller registrera ett konto för att svara
Humlebladet → Utrustning → Igloo 5 & 10 Gallon går att köpa i swe tydligen