Kontrollerad Jäsning

Hej alla bryggare,

Har en teknisk fråga kring kontrollerad jäsningtemp. I somras införskaffade jag en jäskyl som fungera utmärkt att använda vid bryggning av lageröl eftersom den omgivande tempen i mitt jäsutrymme (min förstående flickväns walk-in-closet) aldrig understiger jästempen av lagerölet (10-12 grader). När det nu har blivit höst har rummet, i vilket jag jäser ölen en tendens att bli för svalt för ale-jäsning, den understiger ibland 17 grader, vilket innebär att kylskåpet inte heller kommer kunna hålla en temp runt 20-21 grader. Min fråga är om jag på något sätt kan koppla in en kupévärmare i kylskåpet som på något sätt är sammankopplat med både kyl och värmeeffekt? För närvarande använder jag en universaltermostat ( kolla länk: http://shop.humle.se/utrustning/matning … -till-99-c ). Kan jag med denna termostarter koppla in exempelvis en förgreningsdosa som både kontrollerar värmen från en kupévärmare och kylningen från kylskåpet?

Hoppas min fråga inte är för luddig, om ni upplever det så kan ni ju alltid komma med följdfrågor!

Vänligen,
Andréas

Sv: Kontrollerad Jäsning

Nej med ut200 eller ut300 kan du bara köra antingen värme eller kyla. Men oftast räcker det med den ena. Jag har en kupéfläkt som jag kan ställa effekten på så den ger bara 30c-värme så brandrisken är minimal. Finns akvarievärmare en del verkar nöjda med.
Vill du ändå köra både värme och kyla behöver du en stc1000 istället. Finns på http://shop.humle.se/utrustning/matning … -termostat eller på ebay. Sök på min blogg så ser du min installtion.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Kontrollerad Jäsning

Lindhs tips är helt rätt och jag använder själv en. Däremot kanske behovet ditt är litet. 17 grader rumstemperatur stavar cirka 19-21 grader jästemp vilket jag skulle se som ganska rätt på om jag inte tänkte jäsa saison eller liknande. Hade jag varit dig hade jag klistrat tempsensorn på jäsningen (eller gjort en termowell) och satt tempen på typ 19 för en ale. Min gissning är att kylen tillslut kommer kicka in och behöva kyla en smula för att hålla den kring det.

Sv: Kontrollerad Jäsning

Tack för era snabba svar, impulsade även jag en STC-1000 från Ebay. Kommer helt i linje med dina instruktioner, Lindh, att bygga ihop en temperaturstyrning via STC-1000. En vän tipsade att ha en lampa som värmekälla, kanske det funkar!? Återigen tack både Lindh och Bo!

Sv: Kontrollerad Jäsning

Lampa som inte ger ljus på jäshinken i så fall. Och glöm inte brandrisken!!! Finns billiga fristvakter på jula men som sagt, kom ihåg brandrisken!

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Kontrollerad Jäsning

Frostvakt, the way to go! På vintern har vi ibland minusgrader i bryggeriet eftersom det är oisolerat. Så vi kör frostvakter i kylskåpen.
Kör även stc-1000+ till dom. Verkar vara rätt stc-1000 som humle säljer. Går att uppdatera programvaran så man kan ha många program med olika setpoints för jäsningens olika stadier.

Bryggverk 3.02, planerar för version 3.11
Bryggverk 200L. 300L mjöktank gasol och cylinderkonisk trycktank med kylslinga för 200L batcher
I have 50 prototypes of various whatevers around the house