Brygga större satser

Hej!

Jag har (äntligen) bestämt mig för att ta steget och ställa upp i SM, både i domartävlingen och folkets val. Större fat är införskaffade, recepten filade och modet är gott. Dock behöver jag skruva upp bryggvolymen en aning.

Idag kör jag oftast BIAB i en 20-liters kittel, vilket normalt ger en slutvolym på ca. 12 liter (jag brygger gärna små satser så jag får variation). Jag har även en kylväska på uppskattningsvis 20 liter som jag använder för att köra satser på ca. 16 liter. Till SM skulle jag vilja komma upp i ca. 25 liter. För att uppnå detta kan jag tänka mig att spendera max 2000 kr. De alternativ med tillhörande frågor jag har kommit på är:

1. Göra som idag, men i två omgångar.
    - Så har jag gjort förut och det funkar, men det tar ju lång tid.

2. Anamma Maxi-BIAB enligt http://biabrewer.info/viewtopic.php?f=89&t=352.
    - Har någon provat, funkar det bra?

3. Köpa en 30- eller 36-liters kittel och göra större BIAB-satser.
    - Går det att brygga 25 liter med OG på 1,070?

4. Köpa en 30- eller 36-liters kittel och mäska i min nuvarande kylväska.
    - Är kylväskan tillräckligt stor?

5. Köpa en 30- eller 36-liters kittel och bygga ett nytt mäskkärl.
    - Störst investering och mest jobb, men det är kanske värt det?

Vad skulle ni, duktiga bryggkamrater, satsa på?

Fridens,
Mattias

Sv: Brygga större satser

Gå för en större kittel, 36l är bättre än 30l så länge du har utrustning att värma kitteln med. Sen är många möjligheter öppna för dig. 25l går att köra med BIAB i en sådan kittel men du får vara beredd att komplettera med maltextrakt för att nå ett så högt OG. Du skulle även kunna mäska både i kylväska och i kitteln samtidigt och på så sätt slippa komplettera med mer utrustning.

När jag kör BIAB i min 36l patina kittel har jag max 30l vatten och 6kg malt, annars rinner det över. När jag hissat påsen och pressat ur den har jag max 27l vört i kitteln och 22l efter kok med 1,060-1,064 i OG. Detta skulle man alltså tex kunna komplettera med vatten och maltextrakt till önskad volym och OG eller tillföra sötvört från first runnings på kylväskan.

Sv: Brygga större satser

Weinkeller skrev:

Gå för en större kittel, 36l är bättre än 30l så länge du har utrustning att värma kitteln med.

Tack för snabbt svar! Vad krävs för värmningen? Jag funderar på att köpa en 2 kW induktionsplatta, men har sett lite olika bud här på forumet om det funkar eller ej.

Mors,
Mattias

Sv: Brygga större satser

Köpte 2kw på Kjell.com för 500bagare. Kokar 27 liter utan problem i Biltemas billiga kastrull med liggunderlag runt. Och ja det går att koka 27 liter i en 25-literskastrull, om man förlänger den med en "krage" av en slaktad jäshink. Nej det är inget jag rekommenderar. Bilder på dumheterna finns på http://www.gustavlindh.com/blog

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Brygga större satser

Lindh skrev:

Köpte 2kw på Kjell.com för 500bagare. Kokar 27 liter utan problem i Biltemas billiga kastrull med liggunderlag runt. Och ja det går att koka 27 liter i en 25-literskastrull, om man förlänger den med en "krage" av en slaktad jäshink. Nej det är inget jag rekommenderar. Bilder på dumheterna finns på http://www.gustavlindh.com/blog

Lindh: Nu tog jag och reggade mig på forumet just för att kunna svara på din post smile

Jag har också Biltemas kastrull och står och trägglar med den på en glaskeramikhäll som bara blir repigare för varje gång eftersom jag trodde att man inte kunde använda en induktionsplatta. Har du lagt i någon magnetisk metallinsats i botten på kastrullen? Eller hur gör du för att det ska funka med induktion på en ickemagnetisk kittel?

Max

Sv: Brygga större satser

Jag kör en variant på MaxiBIAB, jag har en skultuna aluminium gryta på 25l, men min spis i gamla lägenheten klarade aldrig att koka 15+ liter,så jag körde HD-kokning(high density). Mina satser brukar vara upp till 27l i jäskärl, beroende på styrka.
Jag mäskar in med 15 liter vatten, och batchlakar med ~10 liter i hink. Sen kokar jag och kompenserar för HD-kokning med mer humle. (Tinseth formeln baklänges med ändrat SG)
Slutligen så kyler jag med spiral och spädning med kallvaten/is, om jag inte prickar OG så späder jag med kallvatten i jäshinken.

Funkar mycket bra!

Sv: Brygga större satser

Maxu: Kul att jag kan frammana nya medlemmar till forumet, välkommen! Jag gör inget speciellt förutom liggunderlagsisolering och jag har inte något i kastrullen. Har läst om de bryggare som använder ikeas grytunderlägg eller en massa bestick i kastrullen men för mig fungerade det direkt utan en massa junk i. Min kastrull är lite magnetisk fast inte jättemycket.
Det som däremot störde mig med Biltema-kastrullen är att det bara går att koka 24 liter som kokar ner till 19 vilket efter kylning + drav blir 18 i tunnan. Därför kokade jag i två kastruller som jag redan sammanförde men det är ett väldans slabbande.

Så nu har jag slagit på stort och köpt mig en Patina 50l+kran från humle. Vilket monster! Kommer inte behöva oroa mig för överkok numera smile. Ska bli spännande att se vad induktionsplattan klarar i vattenmängd och om jag måste komplettera med grilltändare.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Brygga större satser

Ok, då drar jag och skaffar mig en sån platta på kjell & co i eftermiddag. Den ligger på 299 på rea just nu så om du ska skaffa en till för 50-liter kastrullen är det ett bra läge!

Sv: Brygga större satser

Vi kör patinas 50-literskastrull och två stycken Kjellplattor. Kokade nästan full kastrull i dag utan problem. (Minst 45 liter.) Bra grejer! Vi har testat med grilltändare tidigare när platt- och kastrullsituationen var sämre, och det funkade jättebra i kombination med elplattan vi hade då, men nu känns det inte som att det behövs längre.

http://foodheadbrewery.blogspot.se

Sv: Brygga större satser

Tack för många bra svar! Det får bli en isolerad 36-liters och induktionsplatta.

Fridens,
Mattias

Sv: Brygga större satser

Skulle rekommendera en Cloer 6650 induktionshäll som är breddare än Biltemas. Blir bättre värmespridning.

Skall du brygga riktigt starka öl i den här mängden så behöver du ha ett stort mäskkärl. Du kan titta på vårat bygge här:
http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5888

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

Sv: Brygga större satser

(även jag reggade mig för att svara i denna tråd)
Jag har samma gryta från biltema, men jag upplever att den är ojämn i botten. Tar en evinnerlig tid att koka i den (på elspis). Ni andra som har den, hur funkar kok för er? Samma problem? Tips?

Sv: Brygga större satser

Min biltema fungerade klockrent på glashäll OM det var mer än 20 liter i den. Annars kunde den bukta ut och in under uppvärmning. Från lak till kok på ca 30-40 min, snabbades ibland upp med grilltändare. Isolering i form av liggunderlag är guld. Sparar mkt tid.
Har nu precis testkokat med min 50l patina och kjell-induktionsplattan. Körde även med grilltändaren (835w). Från laktemp (66c) till kokande på 50 min med 40 liter vatten. MEN, jag tänkte mig inte riktigt för och nu klarar jag inte att lyfta upp kastrullen på den höga diskbänken. Den kritiska punkten är att få handtagen över mina axlar och det reder jag inte ut med 40+ kokande. Får bli att koka uppe på bänken när det är skarpt läge. Tur att jag testade!

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Brygga större satser

Ta det försiktigt bara, tänker på skräckhistorierna man kan läsa i senaste hembryggaren.

Sv: Brygga större satser

Ja, autohävert och kok på lagom höjd är ett måste, annars blir det farligt. Och givetvis jordfelsbrytare, om man använder grilltändare.

http://foodheadbrewery.blogspot.se