1

Något för hög mäsktemp

Skulle mäska in min amerikanska ipa igår på 65grader, gick kanon.. trodde jag, sen mäte jag temp men en annan termometer efter mäskningenslut och såg att tempen låg på 68-69, alltså visade någon temometer fel, misstänker den första. Så nu till frågan, har försökt reda ut vad temperaturer på mäskningen spelar för någon roll, kan någon förklara det på ett lätt sätt? Vad jag fått fram så skulle den högre temperaturen ge en fylligare öl samt restsötma?

Bonus fråga, vad kör ni med för några termometrar? (tycker den bästa fortfarande är en vanlig labtermometer men funderar på att gå digitalt)

Sv: Något för hög mäsktemp

Ska inte skriva nåt pedagogisk stycke om mäsktemperaturer, men
Jag kan berätta att jag mäskade in på 80 grader en gång p.g.a en defekt temp. Sensor. Slutresultatet helt drickbart även om lite väl hög restsötma.

Sv: Något för hög mäsktemp

Temperaturen i din mäsk varierar. Beroende på var och hur du mäter får du lite olika värde. Mät på samma sätt från gång till gång. Är du nöjd med ölen så var glad. Vill du ha lite mindre kropp, sänk tempen, allt annat samma. Mer kropp, höj tempen.

68-69 grader är väl inte direkt någon katastrof. Du får en lite fylligare aipa.

Kalibrera termometrarna i kokande vatten och issörja. Då får du en uppfattning om tillförlitlighet. Men det kan vara så enkelt som att båda ger tillförlitliga värden, men bara på olika plats i mäsken.

Var konsekvent i dina mätningar från gång till gång, på så vis kan du lära dig hur mäsken beter sig och vad det producerar för resultat.

4 Senast ändrad av ollel (2012-09-17 13:49:38)

Sv: Något för hög mäsktemp

Själv använder jag en termometer (Fluke) med termoelement typ K. Själva sensorkroppen är obetydligt större än ett knappnålshuvud, sitter på en ganska lång styv sladd och reagerar väldigt snabbt. Det kan möjligen upplevas som en smula fladdrigt, men jag tycker att fördelarna väger över.

5 Senast ändrad av Thomas Fransson (2012-09-17 15:33:29)

Sv: Något för hög mäsktemp

Skulle du råka ut för samma grej igen i framtiden trots kalibrering av termometer och mätprocedur så är ett alternativ att
låta temp sjunka till 65-66C,  slänga i 0,5kg basmalt och förlänga mäskningen med 15-20 minuter.

På så vis introducerar du ny beta-amylas som "reducerar" mängden dextriner (icke förjäsbart socker) i vörten.
Kanske inte något man alltid tar till, men det är en bra grej att ha i sin trix-låda.

Angående termometer så kör jag själv med denna sedan ett par år (kanske 4) tillbaka.
Funkar bra så när som att den ballar ur när man stoppar ner den i en gryta på induktionshäll.

http://www.kjell.com/images/Product_130400133948737594/full/1/tfa-lt-101
http://www.kjell.com/sortiment/el/verkt … 101-p48668

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Något för hög mäsktemp

Tack för tipsen!

Inhandlade faktiskt en sån termometer tidigare ikväll innan jag såg ditt inlägg Thomas, kul att den verkar funka bra smile

7 Senast ändrad av Thomas Fransson (2012-09-19 15:57:27)

Sv: Något för hög mäsktemp

Funkar kalas om man inte har den i närheten av en induktionshäll i drift wink
Då går den bananas, slår om till Farenheit och låser sig på div temperaturer.

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Något för hög mäsktemp

Thomas Fransson skrev:

Funkar kalas om man inte har den i närheten av en induktionshäll i drift wink
Då går den bananas, slår om till Farenheit och låser sig på div temperaturer.

Jag kör på induktionshäll, har aldrig varit med om att den ballat ur, bytt batteri ett par gånger men den funkar super, har haft min i drygt två år, använder även den att kolla tempen när jag bakar bröd.

Sv: Något för hög mäsktemp

jag har också den men.med en lös prob på sladden. Den ska vara exakt upp till gå 70 grader men visar temp upp till kok. I kokande vört ligger den på ca 100,4 vilket nog stämmer rätt bra. Kör på induktion utan problem.

10 Senast ändrad av Thomas Fransson (2012-09-20 00:40:33)

Sv: Något för hög mäsktemp

Ofan, då är det kanske bara min USSR-häll som tar fram det värsta i termometern.

När jag stoppar ner proben i grytan hoppar termometern runt och över till F.
Slår jag av plattan funkar den solitt. Har för mig att HBG-gänget hade liknande problem också.

Hur som, skönt att ni slipper sådant strul.

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Något för hög mäsktemp

Thomas Fransson skrev:

Ofan, då är det kanske bara min USSR-häll som tar fram det värsta i termometern.
När jag stoppar ner proben i grytan hoppar termometern runt och över till F.
Slår jag av plattan funkar den solitt. Har för mig att HBG-gänget hade liknande problem också.

Jag har samma problem. Den fungerar oftast bra under större delen av koket, men ett par - tre gånger börjar den pipa och blinka frenetiskt.

Grantorp Nanobryggeri - http://grantorp.blogspot.se samt http://www.facebook.com/grantorpnanobryggeri

12 Senast ändrad av KB (2012-09-20 07:53:46)

Sv: Något för hög mäsktemp

Testade termometern igår när jag gjorde min Amercia Brown Ale, fan va nöjd jag är! Riktig snabb och exakt smile Så smidigt va att bara stoppa ner den, vips så har du värdet, jämfört med dom analoga.. Ganska komiskt att den digitala mätarn visar ett medelvärde av dom två analoga jag har , en visar för mkt, en för lite.. Så hoppas nu att kunna få lite bättre öl smile

Sv: Något för hög mäsktemp

Jag skaffade den här på kjell och är grymt nöjd. http://www.kjell.com/sortiment/el/verkt … ter-p48183
Kalibreringmöjligheter och sjukt snabb. Mäter på typ en sekund, enkelt att skaffa nya k-mätare eftersom det är standard-givare.

Se den i action på www.gustavlindh.com/blog

http://www.humle.se/punbb/images/upload/_GL_7272.jpg

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Något för hög mäsktemp

Extremt OT här men Gustav - har du köpt din Coronakvarn ny och vet du isåfall med säkerhet att brickorna till vingmuttrarna som håller ihop kvarnhjulet med resten av apparaten ska sitta på vingmuttersidan av godset (som det gör på bilden på din blogg) och inte som distans?

Jag blir inte riktigt klok på min kvarn..!

Sv: Något för hög mäsktemp

Oj, tack. Nej jag har köpt den beg så det visste jag inte. Får skaffa lite fler brickor då eftersom de behövs för att få rätta kross-storleken. Eller justerar du enbart med det stora vredet till själva kvarndelen?

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Något för hög mäsktemp

Kanske ska rätta mig själv lite. Jag använder brickorna som distans och inte som på bloggen. Den bilden på bloggen är från dagen efter jag fått kvarnen och inte hunnit justra den något. Jag har även bytt ut handtaget mot en skruv (insex/IKEA) så jag kan driva kvarnen med min skruvdragare. Drar igenom 3 kilo på någon minut. Nöjd med kvalité och resultat på malningen/krossningen.
Det jag saknar är någon monteringsmöjlighet så jag kan mala rätt ner i en jästhink. Nu är det en himla tömmande av skålar mellan vägning, påfyllning i coronan och nymalt.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Något för hög mäsktemp

När jag inte har någon av mina öltörstande vänner att handveva kvarnen, då använder jag mig av bult men skruvdragare, och sätter en sopsäck under(och över) utmatningen, allt ned i säcken. Sedan är det bara att tömma säcken i mäskkärlet.

/Nilus

hominem coquo cervisia

Sv: Något för hög mäsktemp

Jepp - jag bytte skruven också (den är UNC-gängad) och kör med skruvdragaren.

Men: Nej, jag använder inte brickorna som distans utan kör med justeringsskruven; dock tror jag att det egentligen ska sitta en liten distansring mellan kulan som trycks in av den stora justerskruven och den roterande axeln. Min sådan visade sig nu senast vara av men jag förstod inte annat än att den inte fyllde någon större funktion.

Hur ser det ut inne i era? Och - förresten - ska vi ta bort den här diskussionen ur denna tråd (till en ny tråd eller eventuellt offline) eller kan man gissa att det finns fler som är fundersamma på sina Coronor?

Sv: Något för hög mäsktemp

Jag är ganska ny på forumet men det kanske går att splitta upp tråden? Annars är det väl bara att starta en ny tråd o länka i denna?

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Något för hög mäsktemp

Jag tror man måste vara admin för att flytta trådar. Men jag startar en ny...