Säkerhetsventilen till partyfat...

Jag fick en kass "plupp" (http://shop.humle.se/utrustning/fattapp … l-partyfat) där säkerhetsventilen blev nedtryckt när jag tryckte i pluppen i fatet. Till råga på all så ramlade ventilen ner i fatet när jag skulle byta plupp. Kommer den rosta eller klarar den några veckor i ölen?

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Hur menar du nertryckt? Det är en rostfri bult med en bricka och två o-ringar. Den är gängad i platkorken. Är det bulten som försvunnit ner i gängorna? Om det krävs så stor kraft att trycka ner ventilen bör man nog trycka med nåt brevod bulten. Ett desinficerat rör eller så. Alt prajma med mindre socker. Vet inte om jag förstod problemet helt. Men den klarar sig i ölet utan vidare. Det är ju så man använder dom. Bara trycker ner dom.

Bryggverk 3.02, planerar för version 3.11
Bryggverk 200L. 300L mjöktank gasol och cylinderkonisk trycktank med kylslinga för 200L batcher
I have 50 prototypes of various whatevers around the house

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

alltså själva ventilen med oringar och allt åkte ner i ölet när jag tappade upp ölet. Sen tryckte jag dit en ny plutt, men allt det ligger nere i fatet nu och kommer göra så tills jag ska dricka ur fatet.

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Den ska ju ramla ner i ölet när man för ner stigarröret av något slag så det är nog inga problem att ha den i ölet ett par veckor, men jag kanske inte förstår riktigt vad som hänt.

http://bistron.tumblr.com/

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Jag hoppas att det går bra med tanke på att jag gjorde precis samma sak för ett par veckor sen... Fast får skylla användarproblem i mitt fall.

http://www.bazingabrewery.se

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Det hände samma sak för mig och den klarade 1 månad utan problem nere i ölen.

http://bearbrewery.com

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Det är ingen fara alls, mittpluggen och säkerhetsventilen är ju avsedda att kunna ligga i öl och sedan återanvändas.

När man sätter dit den här gummiproppen bör man se till att trycka på den runt om längs kanten, och inte trycka rakt ner på mitten, eftersom det då är lätt att trycka i mittpluggen med säkerhetsventil redan från början. Har man ytterligare en gummipropp att ersätta med så är ingen skada skedd.

Mittpluggen till den vanliga proppen utan säkerhetsventil sitter också rätt löst, men det är mycket större risk att trycka ner mittpluggen med säkerhetsventil av misstag, eftersom säkerhetsventilen sticker upp.

Jag har nu förtydligat detta på produktsidan i webbutiken.

-- Svante

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Är orolig att jag tryckt ner mittenbiten "en liten bit" på ett av mina fat som jag tappade i lördags. Själva ventilen sitter lite längre ner än på de andra faten. går det att ta tag i ventilen med en tång och dra hårt som fan uppåt för att vara på säkra sidan?

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Det borde gå bra att dra upp den med tång. Prova försiktigt, tycker inte att du borde behöva dra så hårt för att få upp den.

Har den inte åkt upp av sig själv pga trycket så tycker jag att du bör dra upp den, eftersom det annars är risk att övertrycket läcker ut den vägen.

-- Svante

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Lånar tråden för en relaterad fråga: Skulle man kunna utnyttja säkerhetsventilen till att hälla på fat tidigare och hoppa över primning? Om man kan lita på att ventilen släpper ut övertrycket borde man kunna den sista pinnen jäsa ut direkt på partyfatet väl?

http://bistron.tumblr.com/

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Svante skrev:

Det borde gå bra att dra upp den med tång. Prova försiktigt, tycker inte att du borde behöva dra så hårt för att få upp den.

Har den inte åkt upp av sig själv pga trycket så tycker jag att du bör dra upp den, eftersom det annars är risk att övertrycket läcker ut den vägen.

okej då ska jag försöka med det så fort jag kommer hem idag.

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Jag fixade det i morse, tog en tång och drog lite i ventilen bara. Krävdes inget våld alls utan var bara dra upp den tills det tog stopp.

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Happ, vi fortsätter sagan om säkerhetsventilerna då.

I morse när jag skulle gå till jobbet hörde jag ett litet "plupp" från bryggskåpet. Märkte sedan att ett av partyfaten (inte samma som det där ventilen var nedtryckt på) har läckt ut en del öl och att det pyser sporadiskt ur säkerhetsventilen. Snabbt fram med tången och drar ventilen uppåt, då börjar det spruta öl i en fin stråle. Genom att vrida till ventilen tog det dock stopp. Undrar dock om ölen är helt platt nu.
Så två frågor. 1. hur kommer det sig att det steg upp öl och inte bara kolsyra?
2. Hur fasen gör man för att försäkra sig att ventilen sitter rätt?

Börjar tro att det är mer elände än nytta med dessa säkerhetsventiler...

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

14 Senast ändrad av megen (2012-03-08 09:25:45)

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Du hade antagligen fyllt fatet aningen för mycket.

Jag fattar inte riktigt vad säkerhetsventilerna ska vara bra för, partyfaten tål ju ändå ett skapligt tryck, och set värsta som händer är väl att faten kan bli lite buckliga vid högre tryck. Jag menar håller man på och trollar med flaskjäsning och riskerar flasksprängning så förstår jag inte vad man oroar sig över när man går över till partyfaten.


Om man prajmar direkt i partyfaten, får man ur all bottenslafs vid primärtappningen då? För det får man inte med corneliusfaten. Testade att gelatinisera direkt i ett fat efter att ha blivit rekommenderad att gör det. Jag hade ölet på topp, allt var perfekt, hade tömt ur bottenslemet, trodde jag. Sen på festen när jag ska servera fick jag ju skämmas en aning. Såg ju inte vackert ut det som jag tappade upp i glaset.  Måste ha löst upp mer från Botten som inte stigaröret fått med sig. Surt. Använder man då partyfaten där huvudsyftet är att slänga runt med det kors och tvärs mellan kåkarna så vill man ju inte ha nån timmes vilostund för fatet vid varje serveringstillfälle samt så vill man ju även bli av med all jäst och skit på en gång.

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

megen skrev:

Du hade antagligen fyllt fatet aningen för mycket.

+1 Gjort samma misstag..

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Weinkeller skrev:
megen skrev:

Du hade antagligen fyllt fatet aningen för mycket.

+1 Gjort samma misstag..

så var det nog. Blev ölet drickbart ändå för dig?

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

megen skrev:

Testade att gelatinisera direkt i ett fat efter att ha blivit rekommenderad att gör det. Jag hade ölet på topp, allt var perfekt, hade tömt ur bottenslemet, trodde jag. Sen på festen när jag ska servera fick jag ju skämmas en aning. Såg ju inte vackert ut det som jag tappade upp i glaset.

Man får endast upp skiten som ligger närmast stigröret. Om du vill bli av med allt så får du flytta till ett nytt fat. Ifall jag skall frakta ett fat brukar jag tappa över det till ett nytt.

Läs om mina hembryggaräventyr på http://martinj.net

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Jag tog med ett fat till jobbet som jag skulle bjuda på. Till min förvåning var det nästan ingen kolsyra alls i ölen.
Så pass lite att jag började tro att jag glömt prima.
Efter att ha tagit hem fatet och skakat ur pluggen såg jag att dom två o-ringarna var helt spruckna (massor av små sprickor) likt gamalt gummi.
Pluggen har blivit utsatt för PBW och StarSan. Fatet har stått ute och fått väder och vind på sig under vinter/vår.
Jag misstänker att det är utomhusvistelsen som förstört packningarna. Några andra ideer?

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Tips för att inte överfylla partyfat: -Ställ det tomma fatet på en våg och fyll på med öl till du kommit upp i 5.3kg totalt (inkl. fat + öl). Det bör vara ett par cm tomrum i faten.

Dompan

Hurra för humle, hurra för malt, de äro lifvets krydda och salt!

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

megen skrev:

Jag fattar inte riktigt vad säkerhetsventilerna ska vara bra för, partyfaten tål ju ändå ett skapligt tryck, och set värsta som händer är väl att faten kan bli lite buckliga vid högre tryck.

Nja, jag har sett resterna av ett partyfat som exploderade för en kompis (dåligt utjäst öl som tappades upp och "glömdes bort" i ölkällaren). Förvridet metallskrot var vad som var kvar och smällen var riktigt kraftig som man kan förstå.  Hade inte varit trevligt om någon hållit i fatet när det slets itu. Städningen var inte heller den roligaste. Men om man har koll på jäsningen i fatet så bör det ju som sagt inte vara nödvändigt.

/CalleT

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Jag råkade ut för väldigt buckliga fat, samma anledning som ovan.
Ölet hade inte jäst ut ordentligt, omtappningen till faten satte igång jäsningen.
Flera av partyfaten fick "horn" och efter det så fick jag kassera faten och gick över till Corneliusfat.
Men jag saknar partyfaten för de är så smidiga och lätta.
Har funderat på att återgå till dem men då ska jag ha säkerhetsventiler på dem.

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Dompan skrev:

Tips för att inte överfylla partyfat: -Ställ det tomma fatet på en våg och fyll på med öl till du kommit upp i 5.3kg totalt (inkl. fat + öl). Det bör vara ett par cm tomrum i faten.

Dompan

Tack. Det var ett väldigt bra tips.
Idag skulle jag fylla 2st "ta med" fat från cornelius fat, dessa skummade frisk med starsan så jag inte kunde se nivån med ficklampan.
Så det blev snabbt fram med vågen och väga  :-)

Kan ju dra det vidare.
Töm övertrycket av kolsyra på cornfatet via ventilen. Ta bort "i mitt fall" partykranen med ca 2m sytråd. Stoppa ner sytråden i fatet och dra på med lite mindre gas än vanligt. "Ställ på vågen" och stoppa gasen vid 4,5Kg "i mitt fall", skopa undan starsan skum, och vid som tidigare skrivits stoppa vi 5,3kg.

Kan också tillägga att ölen var ganska väl kyld under övertappningen.

23 Senast ändrad av Flasktömmaren (2012-04-27 21:55:16)

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Annars kan man ju placera fatet i en spann med vatten så ser du hur den sjunker... när ... ojs... blöbb.... .....dang!

"You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."- Frank Zappa

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

Ale Bundy skrev:

Kan ju dra det vidare.
Töm övertrycket av kolsyra på cornfatet via ventilen. Ta bort "i mitt fall" partykranen med ca 2m sytråd. Stoppa ner sytråden i fatet och dra på med lite mindre gas än vanligt. "Ställ på vågen" och stoppa gasen vid 4,5Kg "i mitt fall", skopa undan starsan skum, och vid som tidigare skrivits stoppa vi 5,3kg.

Kan också tillägga att ölen var ganska väl kyld under övertappningen.

När man sänker trycket i fatet upplever jag att ölen skummar mycket mer. Jag föredrar att använda en bit ölslang inkörd i picknickkranen och tappa med sytråden kvar. Då sparar man också kolsyra, om man tänkt sig ha kvar öl i corneliusfaten.

Sv: Säkerhetsventilen till partyfat...

CalleT skrev:

Nja, jag har sett resterna av ett partyfat som exploderade för en kompis (dåligt utjäst öl som tappades upp och "glömdes bort" i ölkällaren). Förvridet metallskrot var vad som var kvar och smällen var riktigt kraftig som man kan förstå.  Hade inte varit trevligt om någon hållit i fatet när det slets itu. Städningen var inte heller den roligaste. Men om man har koll på jäsningen i fatet så bör det ju som sagt inte vara nödvändigt.

/CalleT

Här är det. Vilken smäll! :-)

http://www.humle.se/punbb/images/upload/IMG_1058.jpg