Inventering - gammal humle, vad tror ni?
Hejsan.
Efter ett års uppehåll hade jag tänkt att damma av utrsutningen och leta rätt på alla gamla råvaror man köpt under åren men som bara blivit liggande. Malten tror jag att jag kastar, med undantag för evt specialmalt som jag köpte för drygr ett år sedan men aldrig använde.
Men. Jag hittar också mycket gammal humle. Sånt som ligger öppnat i frysen kastar jag, men så har jag i ölkylen ett antal oöppnade humlepaket. Ölkylen håller 1-4 grader och paketen i sig är som sagt oöppnade i Humles vaccuminpackning, men dom har legat en stund... Vad tror ni om:
Challenger kottar, skördeår 2007
Sterling kottar, 2008
Centennial kottar, 2009
Columbus kottar, 2009
Saaz kottar, 2009
Vad tror ni? 2009:orna borde väl vara OK fortfarande? Även så 2008:an, kanske? Hur mycket lägre alfa kan dom ha fått?
Hur är det med 2007:an då? Går den ens att använda?
Sedan har jag en öppnad Fuggle i frysen från 2008. Påsen öppnade jag för ett år sedan och den har legat i frysen återförsluten med gem sedan ett år tillbaka. Borde inte den fortfarande vara OK, eller? Om jag skulle använda den, måste jag öka dosen för att kompensera för evt svinn i smak- och alfastyrka?
Tacksam för tips!
Mvh
Pål