Nybörjare i nöd!

Jag ska precis köpa ingredienser till min första ölsats (ale) vilken är tänkt att vara på 20 liter och bestå av 90% pale ale-malt och 10% vetemalt. Som bitterhumle tänkte jag mig Bramling Cross och som aromhumle East Kent Golding. Jästsorten blir Safbrew T-58.

Jag har inte Beersmith och undrar om det är någon som vet ungefär hur mycket av de olika malt- och humlesorterna jag ska använda för att det ska bli någorlunda bra. Jag vill att ölen alkoholmässigt ska ligga på drygt 5%. Humlen har jag bara tagit två sorter som lät bra i mina ögon men om det är någon som kan förklara varför detta är en alldeles avskyvärd blandning kan den ju hojta till.

Snälla hjälp en nybörjare i nöd!

Tack på förhand:
P. M. Alsö

P. M. Alsö.
Haga Hembryggeri, Norrköping.

Sv: Nybörjare i nöd!

Hej 

Hinner egentligen inte just nu...men.
Kan du inte kolla på SHBF s receptdatabas eller på Hulmes sektion för ölbryggning metoder och recept.
Personligen så tror jag du behöver någon sort av karamellmalt också ca 5%.
Betr. Vetemalten räcker det nog om du tar ca 5% av den också, 10 verkar vara i mesta laget.
Enkel tumregel säger att ca 4,5-5 kg totalt blir tillräckligt.
Mång aanvänder S-04 och S-05 men det är upp till envar.
http://www.humle.se/library/recipes/mas … ister.html

Mvh Raasken

Vanliga Halsningar fr.
Kv.Vikingens Pannrums-bryggeri:
Det är inte färdigt förrän det är klart...;)

Sv: Nybörjare i nöd!

Du kan alltid ladda hem beersmith och köra det gratis i 20 dagar. www.beersmith.com så kan de leka runt lite med ingredienserna. Finns lite videosnuttar på deras sida för att hjälpa dig igång.

Sv: Nybörjare i nöd!

P. M. Alsö skrev:

Jag har inte Beersmith ...
P. M. Alsö

Om du vill kan du testa Brewtarget som är gratis.
http://sourceforge.net/projects/brewtarget/
Jag använder den själv och tycker den är enkel och bra att bygga recept i.

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Brewtarget_2.png


Om du börjar med ett enkelt recept som Raasken tipsade om så har du ett enkelt fungerade recept att utgå ifrån när du senare vill skapa egna recept.
http://www.humle.se/library/recipes/mas … ister.html

Sv: Nybörjare i nöd!

Tack för att ni svarar så fort. Jag sitter inne på Beersmith och försöker bena ut alla siffror och procentsatser. Jag förde in min malt och för att få 5,3% behövdes 4,4 kg pale ale-malt och 0,48 kg vetemalt, det låter väl rimligt?

P. M. Alsö.
Haga Hembryggeri, Norrköping.

Sv: Nybörjare i nöd!

P. M. Alsö skrev:

Tack för att ni svarar så fort. Jag sitter inne på Beersmith och försöker bena ut alla siffror och procentsatser. Jag förde in min malt och för att få 5,3% behövdes 4,4 kg pale ale-malt och 0,48 kg vetemalt, det låter väl rimligt?

Tänk på att detta är baserat på den effektiviteten som du har angiven. Tror den heter "Brewhouse Efficency" eller något liknade i Beersmith.
Och är det första gången man brygger med sin utrustning så är det svårt att veta och då kanske det är lämpligt att sätta den på 70%.

Läs om mina hembryggaräventyr på http://martinj.net

Sv: Nybörjare i nöd!

Jaha. Tack för att du påpekade det. Vad är det egentligen som brewhouse efficiency mäter?

P. M. Alsö.
Haga Hembryggeri, Norrköping.

Sv: Nybörjare i nöd!

Jag ska försöka att inte nörda ner mig så mycket i siffror och värden, det gör bara att jag tvivlar. Om jag kör på de här värdena ungefär så blir det väl i alla fall inte odrickbart, eller?

Angående förkultur, måste man ha maltextrakt eller kan man vara sin egen McGyver och göra den på något annat enklare sätt?

P. M. Alsö.
Haga Hembryggeri, Norrköping.

9 Senast ändrad av martinj (2011-02-27 17:04:19)

Sv: Nybörjare i nöd!

Brewhouse efficency syftar på hur effektiv din mäskning/lakning är, dvs hur mycket socker du får ut av malten.
Nej det kommer inte bli odrickbart, du kanske bara hamnar lite över / under planerad OG.

Det är enklast att göra förkultur med malt extrakt.

Läs om mina hembryggaräventyr på http://martinj.net

Sv: Nybörjare i nöd!

Tack för alla tips. Under kvällen ska jag beställa varorna och sedan får vi se hur det går.

Shine on you crazy diamonds!
P. M. Alsö

P. M. Alsö.
Haga Hembryggeri, Norrköping.

Sv: Nybörjare i nöd!

eklow skrev:

Om du vill kan du testa Brewtarget som är gratis.
http://sourceforge.net/projects/brewtarget/
Jag använder den själv och tycker den är enkel och bra att bygga recept i.

http://www.humle.se/punbb/images/upload … rget_2.png

Åhå, intressant! Själv gillar jag opensourcetanken, så jag laddade ner denna, den ser jättefin ut!
Hade inte alla ingredienser jag använder och jag lyckades krascha den under Win7, när jag la up en Brewer's Choice jäst (1028) och angav mängden som vikt...

Sv: Nybörjare i nöd!

megen skrev:
martinj skrev:

Brewhouse efficency syftar på hur effektiv din mäskning/lakning är, dvs hur mycket socker du får ut av malten.
Nej det kommer inte bli odrickbart, du kanske bara hamnar lite över / under planerad OG.

Det är enklast att göra förkultur med malt extrakt.

Nja! Visst utbytet från malten är väl en stor del av brygghuseffektiviteten, vörtförlust ska väl också räknas in. Humlen står ju för den största delen av vörtförlust. Vi säger så här. Om jag har ett maltutbyte på 80% så brukar brygghuseffektiviteten vara några pinnar lägre.

Använder inte BeerAlchemy själv så det är mycket möjligt att den är sådan.

Läs om mina hembryggaräventyr på http://martinj.net