Solera - Flanders red
Har länge varit sugen på att köpa ekfat för att göra suröl, men funderat länge på storleken. Från torlunds kagge (eller vad dom nu heter) så har jag för mig att en tunna på 30l kostar 4000, 100l 4375 och 225l 1875. Detta eftersom de bygger om 225liters fat till de andra storlekarna. Jag har väl insett att ett 260liters fat kan jag omöjligt konsumera själv, samt att ett 30l fat känns för futtigt för att lägga ner sådana pengar och lagringstid på. Alltså har jag bestämt mig för ett 100liters fat
Dock är kruxet att 100l öl är inget man dricker upp bara så där. Därför tänkte jag göra en sk solera, dvs. fylla tunnan med öl och låta den mogna klart (säg 1-2 år). Sedan tar jag bara och tappar ut 20 liter ur fatet och dricker upp detta, och brygger sedan en ny sats och fyller på med denna. Då får man räkna ut en ny medelålder på fatet, och sedan låta den mogna klart till samma ålder igen (eller mer eller mindre om jag inte är nöjd med resultatet). På sådant vis kan jag ha en stadig leverans av 20l flanders red var 4e månad. Bådar för många roliga experiment med blandning, lagring på frukt etc.
Är det någon som har testat något liknande? Eller kanske bara har åsikter?
Edit: Tänker mig att jag brygger 5st 22liters satser (alltid bra att räkna med spill eftersom tunnan bör fyllas helt), jäser dessa på primär i varsin tunna med Roseleare-jäst, och sedan stoppar in dom i tunnan. När en ny sats ska tillsättas i framtiden tänker jag att bakterierna redan har det så bra i tunnan att jag endast behöver jäsa den nya satsen på en neutral jäst och sedan kasta i den