Något att ha i åtanke är att om personerna är väldigt känsliga för gluten är att rengöra ex. maltkrossen
och andra pryttlar du brygger när du skall brygga glutenfritt. Beroende på om dina vänner är intolleranta
eller allergiska. Det kan räcka med väldigt väldigt lite gluten för att förstöra tarmluddet i tunntarmen.
Att brygga glutenfritt kan nog vara en utmaning utöver det vanliga, men som med allt så borde det inte vara
några större problem om man man tänker igenom alla moment och ingredienser ett varv extra innan man sätter igång. Ibland är det lätt hänt att man missar ngn liten detalj o det kan ställa allt på ända.
Som en anekdot kan jag berätta att jag på ett slutprov i gastronomi hade en laktosintollerant gäst
som jag separat lagade till med laktosfria produkter, så det var ju inga problem tänkte jag.
När maten sedan serverades kom jag på att jag brynt köttet i smör innan det åkte in i ugnen o så va varmrätten
körd.
Köper man ex. mältad Durra eller liknande så kan det vara bra att veta om den verkligen är helt glutenfri
många gånger blandar man i lite kornmalt för att få igång mältningsprocessen.
Så för att svara på din fråga, jo quinoa ska gå att mälta, dock verkar det vara lite mer besvär än
vid vanlig mältning, men som du skrev så kan man ju alltid tillsätta lite enzymer för att hjälpa processen på traven;)
Det verkar som att de flesta glutenfria bryggare använder Bovete och Durra.
Man ska dock inte förglömma majs och andra roligheter om man vill ha en stor palett med alternativ.
Några glutenfria tips -
* Amaranth - En typ av glutenfritt spannmål som användes redan av Mayafolket och Aztekerna, det är
närbesläktat med quinoa, enligt vad jag läst mig till skall detta gå att mälta.
* Quinoa - En av Inkafolkets viktiga basfödor. Även Quinoa är glutenfritt och har idag kommit att bli en av
grundingredienserna då man experimenterar med framställning av glutenfria öl.
* Bovete - (buckwheat) Är inte besläktat med vete, utan dessa glutenfria gryn är istället besläktade med spenat
och rabarber. Tillsätts bl.a. i en del Kvass och veteöl. Innehåller en del kaprin och kaprylsyror.
* Durra - (Sorghum) Ett gräs av vilket man framställt öl i delar av Afrika. En söt saft pressas ur stjälkarna och
fröerna mältas. Vanligtvis blandar man ut Durra med ris eller majs. Även Durra är en
av de basingredienser som fått ett rejält uppsving när man börjat tillverka glutenfria öl.
* Majs - Används och har använts på en rad olika sätt genom tiderna, dels mältade majskorn och dels genom att
man tillsatte enzym via saliv till kornen kunde man tillgodogöra sockret som de innehöll i form av
stärkelse.
Buckwheat Beer
Gluten Free Recipe
Ingredients:
3 lbs. malted buckwheat (recipe follows)
1 cup corn sugar
1 ounce Saaz hops
2 ounces Hallertauer Hersbrucker hops
6 pounds rice syrup ***
1 package ale yeast (EDME)
Instructions for Malting Buckwheat:
Luckily, this is a pretty simple process. First, obtain raw (that is, uncooked and untoasted) buckwheat from a health food store or co-op. Rinse about and let it sit for 30-48 hrs completely submerged in water, rinsing it off every 8 hours or so. The buckwheat will expand as it soaks up some of the water and also produce a sticky oily substance which should be rinsed off. Now put the buckwheat into a strainer or fine-mesh colander and let it sit in the open air in a cool dark place, rinsing off every 8 hours to prevent mold. After 1 day you will see rootlets forming. Let the buckwheat sit in the open air for about 2 days, or until some of the rootlets are about twice as long as the grain bodies. Spread the buckwheat out in a thin layer on several cookie sheets and bake in a 200-250 degree oven until the buckwheat becomes hard and crunchy (and tastes remarkably like Grape-Nuts) At this point you may increase the temperature and make dark-roasted buckwheat, for darker-colored beers. Use a rolling pin or a glass jar to crush the buckwheat.
www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio