Vi har använt caramünich III, således mörk karamellmalt. Det var ju lite dumt, ska läsa bättre på säcken nästa gång smile

Ja, nu var det ju inte riktigt så lyckligt att det var münchen II. Det visade sig vara caramunich III, lite mörkare doningar. Nu efter tre dygn har det jäst ner till 1030 men har enligt snibben som det jäser hos slutat bubbla helt. Har vi luckas göra nån sorts svagdricka eller extremt fyllig och söt folköl?

3

(540 svar, postad i Utrustning)

Tänkte dela med mig av ett problem med braumeistern som jag inte sett tidigare men som jag inte kan vara unikmed. Har sökt men inte hittat något om detta.
Kranen som man tappar ur med har en enkel ventil som man vrider på. Denna sitter i en plastbit som på vår BM sitter lite löst och kan vrida sig med ventilen och det blir då mer eller mindre stopp i kranen. Ganska lätt att åtgärda genom att vrida plastbiten rätt så att hålen står för varandra men problemet återkommer. Därför har vi investerat i en ny kran som går att köpa lite varstans, tex bauhaus. Man behöver då en dubbelgänga, 20 mm, kran också 20 mm, dubbelgänga igen ( vi tog 20 mm i ena änden och 15 mm i andra för att passa den sista biten, en 15 mm gängad slangnippel som passar vår siliconslang som går till kylaren. Lite gängtejp på det så går det som en dans, allt för runt 300 kr.

Vi har som alla andra också haft problem med impellern men det är löst nu.

Hälsningar, Erik.

Sökord: kran problem igensatt stopp i kran

Hej hej.

I en bryggning som var väldigt trevlig och rent tekniskt gick rätt bra uppstod två smärre problem. Målet var att göra en bock men vi hade ingen lagerjäst så det blev ale av det i stället. Ingen större skada kan nog bli bra det också.

Däremot kom jag på att i stället för Münchnermalt typ 1 så tog vi typ 3 vilket är ganska stor skillnad i färg mm. Receptet var i grova drag 3,5 kg Münchnermalt och 1,5 pilsnermalt. Vi fick ut 17 liter med OG 1060 vilket var bra och förväntat.
Det jag funderar på är såklart hur kan mäskningen ha gått (45 min 65 grader och 45 min 72 grader) och hur mycket kommer det kunna jäsa ut. Jag tror väl att 70 % är på tok för mycket men nog måste det väl vara nån här som gjord något liknande, med flit eller som i vårt fall av misstag?

Hälsningar,

Erik

5

(7 svar, postad i Utrustning)

Kapsyleraren kom bort i flytten så jag tar detta tillfälle och övergår till patent- bygelflaskor. Detta kan köpas från http://www.flaskorburkar.se/ men det finns minsta tillåtna volym man kan köpa så jag täkte höra om någon är intresserad.
Kolla i katalogen för att se aktuella modeller.

Jag bor i Lund och Flaskor och burkar finns i Eslöv så en eventuell intressent bör inte bo för långt bort. Jag tänkte mig 1 liters flaskor för jag tycker om den snabbare hanteringen det innebär men vi kanske kan diskutera fram en bra lösning.
Prislistan ser ut så här för aktuella flaskor:


1 liter mörka flaskor inkl. propp och packning:
Antagligen är det hägsta priset det som är aktuellt, de lägre är nog om man köper hel pall.

Modell          Lägsta antal          Priser
4-4977          80                  6:30    6:85    9:25
C7-1000        48                  5:45    5:95    8:-

0,5 liter mörka flaskor
4-4249        100                  4:10    4:50    6:10

Spontant känns C7-1000 bäst (=billigast).

Hör av er om det finns intresse, Erik.

6

(0 svar, postad i Köpes/säljes/bytes/skänkes)

Har blivit sugen på en Braumeister på 20 L efter att ha läst tråden om dem. Någon som har en som står och skräpar eller vill byta upp sig?

Jag bor i Lund men se inte avstånd som ett problem.

//Erik Schönning

Tack för de svaren, verkar som Thomas jobbar på andra sidan(?).
Arakun: Tror jag kommer bo på Väster i Lund så man kanske hinner dit några gånger.

Hälsningar, Erik.

Hej hej.

Jag har precis flyttat ner från Uppsala till Lund (först Malmö i två veckor) men ska  där jag inte känner någon med koll på den lokala ölkulturen.
Först och främst undrar jag över pubar med gediget utbud i Malmö och Lund?
I går var jag på rek-runda på systembolaget någonstans i centrala Malmö och de hade till min förtjusning ett fint utbud (mycket Slottskällan och det värmer ju) men när jag pratade med personalen om hur det ser ut med ölproduktionen i skåne var det frågande blickar. Så jag frågar här i stället, finns det någon bra öl från skåne? Tror bestämt att det skall finnas ett bryggeri i Ystad?
Till sist undrar jag vad som händer om jag åker över sundet, finns det annat, bättre utbud där och i så fall hur hittar jag det.

Trevlig helg, Erik.

9

(3 svar, postad i Kontakt)

Tack för era svar. Jag har inget egentligt akut behob av någonting utom möjligen en kapsylerare som kan kapsylera svenaka 50 cl pantflaskor alternativt utbildning i hur man gör det med den där vanliga billaga "emelie" eller vad den nu heter. Annars saknar jag bara valmöjligheter i mina inköp.

Kenneth, kul att du har stuga i Lingbo är mycket fint här nu kan jag lova.


Trevlig helg, Erik.

10

(3 svar, postad i Kontakt)

Hej hej.

Jag har under sommaren flyttat hem till Lingbo och när ja nu ser att Humle.se också har sommarledigt så är jag hänvisad till PGW:s begränsade och tråkiga utbud. Så nu undrar jag om det i mina trakter, Gävle, Bollnäs, Söderhamn mm. finns någon trevlig hembryggningsaffär?

En fortsatt varm och trevlig sommar önskar Erik.

Slentriansurfade in på systembolaget här i umeå:s sida och såg att de den 1 april hade ölprovning tema Svenska microbryggerier. Jag tycker detta verkar intressant och undrar om det finns någon som varit på systemets provningar? vill veta lite om det är värt 250 pix egentligen eller om man lika gärna kan köpa på sig öl själv och sitta på kammarn och prova. Informationen  på hemsidan var ganska bristfällig tycker jag.

Med vänliga hälsningar, Erik

Tack för det Thobbe. Jag vågade prova nu, två dagar efter bryggning, har gått från 1049 till 1018, ganska duktig jäst tycker jag. Men det smakade inte något vidare, sött och tunnt, inte mycket humle heller. Vet inte om det gav något egentligen men man måste ju prova sig fram. Kul att följa en öl också och uppleva smakförändringen.

Angående att ta prov under jäsningen. Är det safe att ta ett prov ur kranen på hinken? Det komer ju innebära en sänkning av trycket i hinken som kanske kan vara ett problem?

//Erik

14

(1 svar, postad i Utrustning)

Min far har en liknande hemma som vi krossar korn i till grisar. Har hittills inte krossat och bryggt från den men ser ingen anledning till att det inte skulle fungera. Den plattar ihop kornet väldigt fint och det dammar inte farligt. Låter j----t illa men med de mängde det handlar om för bryggning så är det över ganska fort.

//Erik

Hej,

jag sitter här och ser på Bandyslutspel och smakar på min första extraktbrygd. Smakar helt ok, lite tunn smak och lite svag men mycket drickbar ändå. Nr 2 står och puttrar på tredje dagens jäsning och det var tänkt att bli en bitter och tror att jag hamnade på 45+ i IBU (om det är det man mäter beska i) lite mycket men det blir nog bra.


Boge
Vad använde du för kran till kylboxen? Tänkte bygga något liknande snart. Och ang brödbak, bakade lite på det som blev kvar när jag steepade men tog för lite så det smakade inte så mycket vört. Hur mycket jäst tog du? Ska man sikta på 50 g som det är i ett jästpaket?

Trevlig kväll,

Forca Edsbyn!!!

Kommer den inte bli väldigt kladdig är därmed oläslig av jästskummet?

//Erik

Kan vi en gång för alla reda ut skillnaden på Steeping och delmäskning? Som jag trodde det var var enda skillnaden vilka propotioner av vörtstyrkan som kommer från extrakt?

Boge:

Jag är i en situation liknande din. Har gjort en extraktbryggd som smakade bra vid flasktappningen.
Tänkte till nästa helg göra en ny omgång och har då 1,5 kilo ljus spraymalt som blir bas och sen har jag crystalmalt och Caraamber som jag i någon kombination tänkte steepa så får vi se var vi hamnar.
Är dock fortfarande lite osäker hur steepandet går till, kan du inte dra lite snabbt hur du gjorde?
Enligt mina beräkningar i Beersmith som jag iof inte alls behärskar så gjorde din crystal väldigt lite på OG men det var kanske inte meningen att det skulle det? Ifrågasätter inte dig nu försöker bara lista ut hur mycket jag ska använda.

Jag hade nog tänkt att safta till med 400 g (21%) Caraamber för att få en rödaktig öl men det kanske är för mycket? Sen har man ju hört att vete är bra för skummet, funkar det då med alla typer av veteprodukter (mjöl, flingor, kross eller vad som kan finnas i en vanlig affär)?

Trevlig kväll, Erik.

19

(30 svar, postad i Utrustning)

Jag har ju iof precis börjat min bryggarbana men har redan funderat en del på hur man ska mala malten.
Lösningen låg lite för nära tillhands för att jag skulle komma på den direkt tydligen. Papsen har en kross modell större som vi krossar korn i till grisarna på gården. Den gör väl ett kilo på 5-10 sekunder eller så. Kanske lite overkill om det är 100 g special malt som ska krossas men då finns det ju andra tekniker.

Hur krossat vill man ha malten, snackar vi bara knäckt eller ska den mosas ihop rejält?

Med vänliga kvällshälsningar, Erik.

20

(10 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

portugisen:

Med svenska returflaskor menar du typ Mariestads, Zeunerts mfl? Tack för svaren till dig och övriga,

Med vänliga hälsningar, Erik.

21

(10 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Tack för alla svar till att börja med.

Jag har ännu ingen hydrometer så jag får köra lite mer på tider när saker borde ha skett.
Som du säger leinad har jag läst mig till att man kanske bör göra i början, så jag tror jag kommer köra på den.

Sedan undrar jag vilken bubbelhastighet det bör ligga på när det är som värst, jag hade som sagt var 12:e sekund som max observerat, kan ha varit högre under natten eller dagen då jag ej var hemma. Men är detta rimligt?

Hur som helst ser hinken ganska fin ut och nu har ett lager jäst och annat bildats på botten och det luktar lite åt öl-hållet när det bubblar så jag har visst hopp på att det ska gå vägen.

Trevlig kväll/natt, Erik.

22

(10 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Ursäkta en nybörjarfråga men har sökt länge och kan inte hitta svar någonstans.

Jag gör en ale som står och puttrar och undrar lite över tiden mellan bubblorna. Läste i "How to brew - By John Palm" och där nämns några bubblor i minuten som lite och jag hade bubblor var 12:e sekund ett atg men har nu sjunkit ner till var 50:e sekund efter tre dygn sedan kokning. Är nu orolig för att min ögonsten jäser dåligt.

Sedan uppger humlegården att den enkla kapsyleraren Emely inte passar 50 cl flaskor. Jag tycker kapsylen sitter som en smäck på en 50 cl flaska så jag undrar om det funkar?

Med vänliga hälsningar, Erik.