1

(1 svar, postad i Utrustning)

Hej. Måste ge upp min Kegator pga. Platsbrist. Skulle kunna ha en fatölskylare med fat bredvid. Frågan är ju då hur ölet mår om det blir stående låt säga tre veckor. Ölet kommer ju att förvaras i rumstemperatur. Kan man ha fatölskylaren avslagen med slingan fylld med öl en tid? Har tänkt mig att ha kolsyra på kopplat hela tiden. Vill gärna ha synpunkter från Er som har erfarenhet av denna setup.

2

(65 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Ska köra sekundären på Corneliusfat

3

(65 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Tack för du tar dig tid. Resonerar som så att jag måste börja nånstans. Inser att humlen kommer att vara trött efter en tid men det går alltid att torrhumla en gång till. Ett halvår är inte hugget i sten. Kommer att smaka av och mäta under tiden. Blir nog inte den sista bretten, men den första. Skiter nog i gelantinet. Som du säger, nån dag på balkongen, om det ens behövs!

4

(65 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Har tydligen redan bestämt mig för denna brygden! ;-) Omformulerar frågan: Kommer bretten att kicka igång efter en kallkrasch, och kommer den att ha en gynnsam miljö att jobba i?

5

(65 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Var inne på det tidigare. Men är rädd att humlen tar över bretten. Sen är jag nyfiken på vad bretten gör med humlen.

6

(65 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Skakar liv i den här tråden som verkar rätt forum. Behöver lite råd. Har en råg IPA jag bryggt några gånger och är nöjd med. Nu vill jag testa att Bretta den. Har inte bryggt med brett innan. Min tanke är att brygga den helt klar, utjäst med Saccharomyces och torrhumlad. Sedan tappa om och i med bretten och låta den stå ca 6 mån. Funderingarna är om man ska kallkrascha med gelantin och tappa om, låta bli rumsvarmt och i med bretten. Eller ska man låta bli kallkraschen? Jag vill ju ändå ha bort humlen (pellets som jag alltid kör löst.)

Tack för svaret, men jag har redan löst det.

Hej. Undrar om nån har Trapetsadapter, regulator och 425 g. Kolsyrepatron över? Komplett eller var för sig är av intresse.

Det går att få upp beskan med Isomeriserat humleextrakt 6% 1 ml humleextrakt i 10 liter öl ger en IBU ökning på 4 IBU. Har inte testat själv, bara noterat att det finns.

10

(0 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Djävulens påfund top tre: Fogskum, myggor och Humlekottar! Aldrig mer en kotte i mitt bryggverk! Dricker hellre en Arboga 10,2 än att använda kottar. Behöver jag säga att dagens bryggning vart helt jävla kass rakt igenom! Cheers!

11

(2 svar, postad i Köpes/säljes/bytes/skänkes)

Såld!

12

(2 svar, postad i Köpes/säljes/bytes/skänkes)

Komplett tapptorn. Perlickkran, Rostfritt torn, bakstycke och droppskål. Höjd 370 mm. Diameter fot: 110 mm. Diameter rör 75 mm. Pris 800:-

https://dl.dropboxusercontent.com/u/11070804/%20tt.jpg

13

(11 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Har också bryggt på den (90%) och kände inget konstigt heller. Står på jäsning nu.

14

(8 svar, postad i Utrustning)

Idag fick jag dropplåten. Kollegerna har skött sig bra! 1.5 mm Rostfritt.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/11070804/dP1.JPG

Självklart har det redigerats en del också på vägen...

https://dl.dropboxusercontent.com/u/11070804/dP2.JPG

Får la ha den när man failat!

15

(1 svar, postad i Utrustning)

Hej. Nån som har koll på det optimala förhållandet diameter/höjd i ett mäskkärl?

16

(8 svar, postad i Utrustning)

Nu har jag kört ett par dygn. Som befarat är det på gränsen. Att ställa dit ett rumsvarmt fullt fat kan man nog glömma. Behöver absolut lite hjälp på traven iform av en natt eller två på balkongen. Nu är allt nere på ca. 9 grader. min externa termostat är inställd på 9 och 11 grader, då går den igång var tionde minut. Kompressorn är tyst men den har en 120 mm. fläkt som brötar en hel del. Nu har jag lite till jag kan göra med isoleringen. Har dragit mig för att fylla de delar jag inte kommer åt att isolera med frigolit av fyrkantsprofilen med fogskum. Men det är nog värt ett försök. Får bli helgens projekt. Spännande att se vart det pyser ut nånstans. Önskar Er alla en riktigt glad påsk!

17

(8 svar, postad i Utrustning)

Kylagget är för båtar. Båt=svindyrt. 3300:- på kampanj. (3900:- ord.) Dock strömsnålt. Kylkapaciteten är väl sådär! Mitt på ca 85 L. Med 50 mm. Isolering är nog gränsfall att hålla godkänd kylskåpstemp. Efter en del strul med termostaten igår fick jag avbryta testet. Fick ordning på den idag och ska se vad jag kan pressa ner den till. Återkommer med resultat senare i veckan. Detta är det billigaste agget, finns för större skåp också, men då kostar det. Ska man bygga själv finns det i min värld inte mycket annat att välja på om man som jag inte tror på termoelektriskt. Nu ville jag skräddasy min kyl och då fick det bli så. Annars hade en liten frysbox varit ett bättre alternativ, både kyl och prismässigt. Jag är nöjd om jag får den att hålla ca. 10 grader utan att jobba ihjäl sig. Kallare öl vill jag inte ha. Återkommer som sagt.

18

(8 svar, postad i Utrustning)

WAF:n är absolut hög! :-) En tapp, då jag brygger alldeles för sällan. Bara meck med att ha två tappar att rengöra. Men vem vet, inte svårt att borra ett hål i tornet till!

19

(8 svar, postad i Utrustning)

Hej. Tänkte presentera mitt senaste bygge. En ny kegator med plats för två fat. Den är byggd i aluminium som klätts med ekfanerad MDF-skiva. Isolering är 50 mm. cellplast XPS200. Ett Isotherm 12V aggregat ska stå för kylan.

Baksidan med kompressor och nätagg.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/11070804/kegator1.jpg

Uppifrån. Förångaren var ursprungligen O-formad. Popnitarna borrades bort och vecklades ut till en L-formad, för att spara plats. Rakare än så här lyckades jag inte få den. Snabbkoppling för kolsyran.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/11070804/kegator2.jpg

Baksidan igen med kolsyreflaskan på plats. Kranen är förlängd för att nå genom skivan. Lätt att stänga av/på kolsyran.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/11070804/kegator4.jpg

Allt färdigmonerat.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/11070804/kegator5.jpg

Faten på plats och alla slangar anslutna.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/11070804/kegator6.jpg

Kegatorn på plats och Kegboten igång. Skål!

https://dl.dropboxusercontent.com/u/11070804/kegator70.jpg

Nu saknas bara gallret till droppskålen, ska laserskäras och bör bli klart denna veckan. Det går väl knappast till historien som mitt billigaste bygge, men skoj var det! Ska jag bygga nu då?

20

(1 svar, postad i Köpes/säljes/bytes/skänkes)

Säljer nu min Kegator. Cylinda PartyCooler med förlängning. Förlängning, Lock, Tapptorn, Droppskål och bakstycke i rostfritt. Perlick kran. Mått: Höjd utvändigt: 1095 mm. Höjd invändigt: 670 mm. Diameter utvändigt: 450 mm. Diameter invändigt: 370 mm. Förlängningen är enkelt demonterbar. Pris 3000:- Finns i Göteborg.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/11070804/Cyl1.JPG

https://dl.dropboxusercontent.com/u/11070804/Cyl22.JPG

21

(4 svar, postad i Utrustning)

Snacka med Joakim 0708 974275

22

(4 svar, postad i Utrustning)

850 plus moms tror jag det var

23

(4 svar, postad i Utrustning)

Tips till Er som behöver fylla eller ha tag i nya fem/sjukilos kolsyreflaskor. Göteborgs Flottservice i Biskopsgårdens industriområde tillhandahåller båda till rimliga priser.

24

(42 svar, postad i Utrustning)

Snyggt bygge. Har ett snarlikt hemmabygge också med Marchpump. Jag hade också problem att få maltpipan rund. Löste det med att bara nesta skarven istället för helsvets. Hålplåten i botten skruvade jag fast mot mantelytan, kunde därmed rikta ytterligare. Stopp behöver du nog inte oroa dig för om det inte är jättemycket, det åker igenom pumpen utan besvär. Vad du ska fundera på är att kanske sätta en ventil så du kan strypa flödet. Pumpen har lite väl hög kapacitet, viker lätt min 2 mm hålplåt när det trycker på.

25

(21 svar, postad i Utrustning)

Som sagt, Drivning på alla valsar. Ett råd från en som lärt sig den hårda vägen! ;-)