enbärsdricka
Hej!
Så här inför vintern kan det vara gott med enbärsdricka, speciellt till kommande julmat!
Drack det som liten pilt och kommer ihåg att det var vansinnigt gott! Tips och funderingar tages tacksamt emot!
Finns många recept på nätet, tänkte testa denna, då jag hittat fjäll-en (en mjukare en med mild smak).
Ska även fråga farsan hur han gjorde, för den var löjligt god! Han körde en enklare variant, återkommer på den.
Gotlandsdricka:
25 liter vatten.
4 - 7 kg malt.
1,5 kg socker.
0,5 kg farinsocker.
1/2 - 1,5 näve humle.
1/4 - 1/2 paket jäst. (här avses vanlig bakjäst, men öljäst är nog bättre)
Enris.
Fyll en stor gryta med enris och häll på vatten. Koka upp. I en balja hälles maltet och över detta ungefär hälften av enrislagen tills det ser ut som en gröt. låt blandningen stå och dra cirka två timmar.
I en "bunn" eller tappkar lägges några enepinnar kors och tvärs i botten samt enris över som en sil. Häll över "gröten" samt resten av enrislagen. Låt dra cirka 30 minuter innan tappen öppnas. Låt innehållet droppa ner i en hink eller balja. Denna dryck kallas "lännu" eller råsaft.
Koka upp humlen separat med 1 liter vatten, sila bort humlen och låt lagen svalna till fingerljummet. Sockret löses upp i lite vatten. Lännu hälls i en stor gryta och får koka upp, skummas samt får svalna till fingerljummet. Jästen löses upp i sockervattnet och alltsammans blandas och röres om. Häll därefter upp på damejeanne eller drick-kagge. Låt stå några dagar tills dricku har jäst färdigt.
(Tillägg, saxat från bryggforum av Weinkeller: Även en längre syrarast för att få till syrligheten ordentligt, häll tex 50gradigt vatten över malten och låt stå två-tre timmar isolerat så sänks pH en del. Men enl ovanstående recept blir det ju en syrarast när gröten får dra i två timmar.
De flesta har ju medelhårt vatten i sina kranar och ganska högt PH.)
Detta hittade jag på bryggforum.nu, står lite mer där: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=12924
Och denna plus mkt mer: http://www.archipelago.nu/SKARGARD/SVEN … dricka.htm
Har pratat med farsan. Han använde endast enbär, socker, lite farin, lite humle och jäst.
Enbären krossades i mortel, sen fick de koka nån halvtimme. Silade av, blandade med socker och humlekok. Ingen exakt beskrivning där. I med jäst och lät det jäsa någon vecka.
Sen upptappning på flaskor, vill man ha extra kolsyra, tillsätt en halv sockerbit per flaska. I detta fall 1-liters. Ställ svalt, sen iskallt! Om flaskorna håller kan några läggas i frysboxen för senare avnjutning. De får inte förvaras i rumstemp, risk för flasksprängning. De måste öppnas kalla, annars står det som en kvast ur flaskan och drickan sitter i taket. Det hände några gånger.. Hehe!
Hej så länge..