Smaksätta cider med bär, fläder, rabarber, Hur göra?

Funderar på när äpplena är klara att göra några olika satser smaksatta med olika bär tex rödavinbär o hallon, fläder o lime, citron o egen humle, rabarber o jordgubb. Är det någon som har provat och vill dela med sej av erfarenheter. Funderar på hur mycket bär som kan blandas in, skall det vara krossade bär med skal eller must. Tacksam tips o erfarenheter.

Mina tankar just nu är att krossa bären och låta dem jäsa med äppelmusten, göra en saft utan socker av flädern o pressa i lite lime. När det gäller humlen så torka den och låta den få dra lämplig tid i den utjästa musten. Kom med synpunkter o förslag.

Sv: Smaksätta cider med bär, fläder, rabarber, Hur göra?

Till att börja med så står det en del om detta i boken "Ciderrevolution". En bok som jag i övrigt tyckte var rätt tveksam, men just detta kändes gediget. Jag vill minnas att de använde samma sätt som man brukar göra med frukt i suröl: låt cidern/ölet jäsa ut, tappa om till ett kärl med frukten i och kåt det stå i 1-3 månader, för att sedan paketera.

Vad gäller humle och fläder så räcker det att de drar i cidern i några dagar. Behöver inte torkas. Undvik gröna delar hos flädern.

http://fabrikorekstedt.blogspot.se/

Sv: Smaksätta cider med bär, fläder, rabarber, Hur göra?

Har du någon uppfattning om lämpliga mängder

Sv: Smaksätta cider med bär, fläder, rabarber, Hur göra?

För suröl brukar jag använda:
Frukt c:a 200 g/l
Humle c:a 5-10 g/l
Det ger ett påtagligt smakbidrag, inte alls säkert att du vill ha så mycket.

Här gjorde jag en fläderlambik:
https://fabrikorekstedt.blogspot.com/20 … adrik.html

http://fabrikorekstedt.blogspot.se/