Test klon Stigbergets New & Improved. Frågor
Är ny på ölbryggning, gjorde min första öl i början av december.
Då ölen nästan slut och jag klättrar på väggarna pga coronan så tänkte jag göra en ny sats.
Har gått igenom min förra bryggning och det var en del småmisstag helt klart, tror dock att jag inte är helt överförtjust i ölreceptet så tänker att jag ska försöka mig på Stigbergets New & Improved som jag tagit recept på ur boken ”klona öl” tror nu att jag fått koll på det. Använt mig av Brewfather för att försöka göra om respekten till min utrustning som är Biab med 20-liters gryta.
Orginalreceptet är följande:
Stigbergets New & Improved
OG:1.062
FG: 1.014
IBU 55
EBC 6
Mäskning
67C i 60 min
Ingredienser
Extra pale malt 72%
Omältat havre 14%
Omältat vete 7%
Kokning 60 min
Cascade 0,4g/l 60 min
Mosaic 2g/l 0 min (kokslut)
Citra 1g/l 0 min (kokslut)
Jäsning
Temperatur och tid
18C till hälften av förväntad FG, sedan 22C
Ingredienser
burlington Ale yeast (White Labs WLP095)
Torrhumling efter jäsning
Citra 6g/l 4 dagar
Nelson sauvin 4g/l 4 dagar
mosaic 4g/l 4 dagar.
Jag tänker att receptet skalat för mig blir följande (tjoa om jag tänker fel):
Stigbergets New & Improved
New England IPA
6.6% / 15.2 °P
Helmalt
BIAB (No sparge) (copy)
69% utbyte
Satsvolym: 12 L
Koktid: 60 min
Mäskvatten: 17.01 L
Total vattenvolym: 17.01 L
Kokvolym: 15.02 L
Densitet innan kok: 1.054
Grundvärden
Original Gravity: 1.062
Final Gravity: 1.012
IBU (Tinseth): 5
Färg: 7.3 EBC
Mäskning
Temperatur — 65 °C — 60 min
Mash Out — 75 °C — 10 min
Malt (3.452 kg)
2.484 kg (72%) — Crisp Extra Pale Malt — Malt — 3.4 EBC
484 g (14%) — Stangeland Mølle Oats, Flaked — Malt — 2 EBC
242 g (7%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Malt — 3.2 EBC
242 g (7%) — Thomas Fawcett Wheat Torrified — Malt — 3.9 EBC
Humle (208.9 g)
5,1 g (7 IBU) — Cascade 7% — Kok — 60 min
24 g — Mosaic 12.25% — Kok — 0 min
12 g — Citra 12% — Kok — 0 min
72 g — Citra 12% — Torrhumling — 4 dagar
48 g — Nelson Sauvin 12% — Torrhumling — 4 dagar
48 g — Mosaic 12.25% — Torrhumling — 4 dagar
Övrigt
0.5 g — Protafloc — Kok — 15 min
0.3 tsk — Yeast Nutrients — Kok — 10 min
Jäst
1 pkt — White Labs WLP095 Burlington Ale 80%
Jäsning
Primär — 20 °C — 14 dagar
Kolsyresättning: 2.4 CO2-vol
18C till hälften av förväntade FG, sedan 22C
Jag borde kunna lösa detta någorlunda men har några funderingar.
Kok 0 min? Lägger jag i den humlen direkt efter koket är avslutat och kyler omedelbart ner? Eller ska det ligga i en viss tid?
IBU ska vara 55 i orginalreceptet men får inte till det i Brewfather av någon anledning. Står att mitt klonrecept har IBU 5 men det kan väl inte stämma?
Jag tänker att det kommer bli en hel del humlebös. Jag har ingen tappkran på min gryta (dumt att jag snålade) och försöker komma på något sätt att bli av med så mycket humle som möjligt innan jäskärl men inte tappa humlesmak. Om jag använder mig av humlepåsar, tar detta bort lite av humleeffekten? borde jag lägga i mer humle då? I min förra bryggning hade jag i allt i humlepåsar, tog bort dom när det skulle i jäskärlet och hällde allt genom saftsil.
Är det bättre och försöka mig på en whirlpool (heter det så?) i grytan och sedan använda mig av hävert?
Sista frågan är torrhumling. Är en hel del torrhumling och är humlestrumpor något jag kan använda mig av eller tar detta bort effektiviteten? borde jag använda mig av två jäskärl och tappa om innan flaskning? Vill nog helst slippa det.
Ja blev en del frågor.
Ja utgick från följande utrustningsprofil och kanske är ute o snurrar.
Jäskärl: 12 L
Bortkok: 2/L timma 13,3% (chansade)
Kalldruv och kylförluster: 0,5 Liter
Förluster i jäskärl: 0,7 Liter
Totalt utbyte: 69%
Mäskutbyte: 71,9%
Humleutbyte: 100%
Krympning vid kylning 4%
Hoppas på hjälp. Tack