Mjöd #2

Mjöd #2
Fredagen den 27 september 2019

Hoppas här på att göra ett lite kraftigare mjöd med sötma och djup i smaken.



Sockerdensitet:
OG: 1,145

Ingredienser
2,5 kg honung
2 dl socker
5 kg blandade röda och mörka bär (saften). Blåbär, hallon, björnbär, jordgubbe, svarta vinbär.
1 apelsin (saften samt skal)
2 citroner (saften samt skal)
2 lime (saften samt skal)
Russin
Svart te
Svartpeppar

Jäst
Lalvin 71B

Primärjäser fortfarande.

Sv: Mjöd #2

https://i.imgur.com/Cs2Llgc.jpg

Mjöd #2 under sin första dag på jäsning.

Sv: Mjöd #2

https://i.imgur.com/FFuORiy.jpg

Idag är det 17 oktober och mjödet har utvecklats vidare. Det bubblar allt långsammare. Vätskan ser fortfarande tjock ut men något tunnare/renare.

Sv: Mjöd #2

Den gången jag gjorde mjöd tog det väl en 6 månader innan det blev någorlunda blankt.

Den gången splittade jag satsen i två, halva var naturell och halva fick krusbär i sig. Med krusbären hade jag i pektolas, och det var också den halvan  som blev mest och tidigast blank.

Intressant att följa dessa fyra trådar!

Sv: Mjöd #2

Tack!
Jag har pektolas hemma och kan ju testa när jäsningen är över och mjödet bara ska vila. Bra tips och krusbär låter gott!
Använde mig av pektolas i cider #2 och märker skillnad från cider #1 där jag inte gjorde så.

Sv: Mjöd #2

Det skall nog fungera bäst att sätta till före jästen åker i, men det skadar väl inte att testa.

Det är ju inget klarningsmedel, utan ett enzym som bryter ned pektin. Så gör jag när jag jäser cider, före jästen, men med mjödet testade jag att peta i det när krusbären åkte i, och det var väl några veckor efter det hela sattes igång. Och det fungerade även då.

Sv: Mjöd #2

Jag testar. Men har förstått detsamma. och sedan cider #2 kommer jag alltid köra pektolas 12 timmar innan jäsning.

Sv: Mjöd #2

Hittade följande information bland mjödlitteraturen. Alkoholen får pektolaset att arbeta långsammare. Om pektolas tillsätts efter jäsning hålls mjödet i runt 21 graders temperatur (rumstemperatur) i fyra dygn.

Sv: Mjöd #2

https://i.imgur.com/WqltMsW.jpg

Sedimenten har lagt sig ytterligare och ser ut att bestå av fruktkött.
Funderar på att dra i lite EC-1118-jäst. Vi får se...

10 Senast ändrad av Krickan (2019-11-01 14:06:44)

Sv: Mjöd #2

Smakade precis av mjödet som var supergott! Milsvida bättre än vad jag smakat från Systembolaget och på restaurang.

Det är ordentligt sött men det smakade ändå bra. Jag hoppar därför över tanken att tillföra jäst som skulle minska sötman och öka alkoholhalten till runt 18%. Den borde nu hamna upp emot 14% om jästen orkar med.

Tror jag gör en modifiering av detta recept till nästa mjöd och då sikta på högre alkoholhalt och mindre sötma fast på samma mängd honung. Då kan jag sedan jämföra.

Det här gjorde mig riktigt glad!
Nu får mjödet stå i rumstemperatur med pektolas några dagar tills den bubblat klart och sedan flyttas den upp på den kalla vinden.

Trevlig helg!

Sv: Mjöd #2

Grattis till ett gott mjöd smile

Sv: Mjöd #2

Stort tack!
Taggad för mer.

Sv: Mjöd #2

https://i.imgur.com/exZKirC.jpg
https://i.imgur.com/dUZMXJO.jpg

Mjödet klarnar långsamt men säkert...

Sv: Mjöd #2

Men vem har bråttom...

Sv: Mjöd #2

Precis. :-D
Tappar om denna om någon vecka eller så för att få bort jäst och annat sediment som ligger på botten. Tänkte tappa på flaska till våren/sommaren för att sedan lagra den vidare till nästa vinter.

Sv: Mjöd #2

https://i.imgur.com/7pTkBcK.jpg
https://i.imgur.com/tigF53V.jpg

Ska kolla SG på mjödet till helgen och sedan flaska den inför vintern.

Sv: Mjöd #2

https://i.imgur.com/2HLdoML.jpg
https://i.imgur.com/N20Rt2M.jpg

Vilken underbar dryck! Olik något jag drukit tidigare. Mjödet kunde varit klarare med det kan jag leva med och förhoppningsvis lyckas bättre med nästa gång. En fröjd!

FG förblir okänt då hydrometern gick av. Ännu mer av sötman är borta och en mjuk balans har infunnit sig.

Sv: Mjöd #2

Hej,
Startade en mjödbrygd 2019, med följande data:
Honung från lokala biodlare (Kullavik och Lindome).
Kokat vatten.
Jäst Lalvin D47.
ca 10 liter.

190427 startOE=1070
190712 OE=1004

Adderat 270g honung och 2.1 dl vatten.
190712 Nytt OE=1015
190809 OE=1000

Adderat 257g honung och 1 dl vatten.
190810 Nytt OE=1010
190820 OE=1000

Adderat 281g honung och 1 dl vatten.
190821 Nytt OE=1015
190905 OE=1005

Adderat 273g honung och 1.5 dl vatten.
190905 Nytt OE=1015
190919 OE=1006

Adderat 112g honung och 0.5 dl vatten.
190919 Nytt OE=1010
190809 OE=1000

Adderat 250g honung och 1 dl vatten.
190927 Nytt OE=1017 (för slutsötma)

Omtappat och filtrerat 190929.
Slutprodukten är helt klar och halmgul, smakar söt mjöd (med min begränsade erfarenhet av mjöd).

Väl värt att vänta på i alla fall...
Tänker mig att göra mer mjöd 2020, men med frukt.
Tips om när tillsätta frukt mottages gärna...från början?

mvh Acke

19 Senast ändrad av Perwaste (2020-07-12 20:48:41)

Sv: Mjöd #2

Kul!

Jag har gjort mjöd en gång, och då delade jag satsen.

Ena halvan fick gå vidare som den var, och andra halvan fick krusbär. 100 g/liter. Det blev vansinnigt gott enligt mig.

Det finns trådar här i forumet om just det, sök på det. Flera som har delat sin visdom där.

Sv: Mjöd #2

Hej Acke!

Jag har inte testat att tillföra frukt eller bär ännu. Det blir ett av sommarens och höstens projekt.
Om jag förstått saken rätt ger det en tydligare smak att tillsätta frukt och bär senare i processen än direkt. Jag ska titta bland den litteratur jag har.

Kul att vi är flera som aktivt gör mjöd!

Sv: Mjöd #2

Hej Krickan,

Flädern är slutblommad.
Kvar är röda vinbär och krusbär ( i vår trädgård)
Frågan är vinbär (med dess syra) eller mogna krusbär (mindre syra och kanske mer smak).

Får se vad det blir...
/Acke