Filtrering

Sedan ett år tillbaka använder jag denna metod att filtrera ölet innan jag tappar det på flaskor. På IKEA kan du köpa ett ”Idealiskt durkslag” för 79 kr, passar perfekt till en jäshink (.https://www.ikea.com/se/sv/p/idealisk-durkslag-rostfritt-stal-svart-50103755/).  Det går också att köpa 4 linnehanddukar som används som filter. Du får ett mycket rent öl om det får passera detta filter innan du tappar upp det på flaskor.

Sv: Filtrering

Är det inte en stor risk att du får oxidering när du använder den här metoden vid flaskning?

Det borde ju passa utmärkt för silning av den sista delen av den kokta och kylda vörten när den ska ned i jäskärlet, om man bara har en riktigt ren och kanske starsanad silduk/linneduk.

Sv: Filtrering

Perwaste skrev:

Är det inte en stor risk att du får oxidering när du använder den här metoden vid flaskning?

Det borde ju passa utmärkt för silning av den sista delen av den kokta och kylda vörten när den ska ned i jäskärlet, om man bara har en riktigt ren och kanske starsanad silduk/linneduk.


Kan bara instämma. Använd efter koket när du tappar till jäskärlet. Aldrig innan tappning. Kommer garanterat bli oxidering. Finns andra filtreringssätt som är betydligt bättre.