Jäsning - Endast primärjäsning eller sekundärjäsning

Hej på er,
Ny här på forumet och i ölbryggarvärlden. Har preciis satt min andra sats för jäsning, och undrar lite vad som gäller kring detta momentet...

Vissa sidor beskriver endast jäsprocessen som en jäsning, medan andra ställen skriver om primär och att tappa över till nytt jäskärl för en sekundär jäsning.

Först och främst - Är sekundärjäsningen ett "måste"? Eller mer "om man vill ha ett klarare öl", Andra måsten eller nice-to-know kring detta? Och är det viktigare till vissa öltyper än andra?

Alla tips är varmt välkomna i detta ämne! smile

Sv: Jäsning - Endast primärjäsning eller sekundärjäsning

Du behöver inte bry dig om "sekundärjäsning", det är bara risk för att du får ett sämre resultat.

Jag tycker däremot att du kan läsa om ämnet, tex https://fabrikorekstedt.blogspot.com/20 … g.html?m=1

Sv: Jäsning - Endast primärjäsning eller sekundärjäsning

kacktjarn skrev:

Du behöver inte bry dig om "sekundärjäsning", det är bara risk för att du får ett sämre resultat.

Jag tycker däremot att du kan läsa om ämnet, tex https://fabrikorekstedt.blogspot.com/20 … g.html?m=1

Grymt. Tack för lite "klarhet" i ämnet wink