1 Senast ändrad av Krickan (2019-11-03 13:55:21)

Cider #2

Cider #2
Söndagen den 29 September 2019

Hoppas på en frisk smakbomb att smaka av till jul och att lagra till våren.

Sockerdensitet
OG: 1,052
SG (inför sekundär): 1,003

Ingredienser
8 liter must på tre sorters äpplen. Signe Tillish, mellonäpple och okänd sort.
9 st lime (saften)
0,5 kg ingefära (saften)

Jäst
Lalvin 71B

Primärjäsning: 21 dagar

Sekundärjäsning: 12 dagar

Tappad på flaska: 2019-11-02

2 Senast ändrad av Krickan (2019-10-17 19:24:33)

Sv: Cider #2

https://i.imgur.com/y17xm93.jpg

Cidern är i slutet av primärjäsningen och jag tappar om den till helgen. Den har en grå färg, nästan som Grappo fast ljusare och något mer transparent. Smaken är frisk, torr med starka toner av ingefäran och limen.

3 Senast ändrad av Krickan (2019-11-05 22:16:14)

Sv: Cider #2

https://i.imgur.com/wx7Z6Ot.jpg
https://i.imgur.com/BikvL5o.jpg
https://i.imgur.com/NE2IIhU.jpg

Söndagen den 20 oktober.
Primärjäsningen är nu över och cidern är omtappad för sekundärjäsning en månad. Tappar sedan på flaska så att vi kan smaka av cidern till jul och lagras vidare inför våren. Sekundärjäsning och lagring sker på sval vind. Perfekt för ett lageröl skulle jag tro...

SG låg på 1,003 vilket ger en alkoholhalt på 6,4%.

Cidern är klarare än tidigare och mycket ljus till färgen. Jag hoppas att sekundärjäsningen och lagring fortsätter klarna den.

Cidern är torr och frisk med mycket doft och smak av ingefäran. Håller den torr men sötar den något (på flaska) för att få en rundare smak.

Sv: Cider #2

https://i.imgur.com/RXmZw9T.jpg
Redo att tappas på flaska imorgon, lördag.

5 Senast ändrad av Krickan (2019-11-05 22:15:01)

Sv: Cider #2

Cidern tappades på flaska igår och står nu varmt och kolsyrejäser.