sänka og med sockerlagen

Hej!
Har bryggt en Kölsch som har ett aldeles för högt OG. 1060. hade tänkt mig 1050 max.
Mer vört än jag räknat med försvan i koket och även druv/humle gägga.
Ny på detta med bryggning så har inte full koll på vad som går åt i vattenmängd än på mitt bryggverk.

fick ut 14 liter, hade räknat på att få ut 17 liter.

Går det att spä ut och sänka OG när jag ska prima och tillsätta sockerlagen??
enligt mina beräkningar så ska jag i med 2,8 liter.
Eller är det försent, skulle jag gjort det innan jästen tillsattes?

//Putte

Sv: sänka og med sockerlagen

Puttej skrev:

Hej!
Har bryggt en Kölsch som har ett aldeles för högt OG. 1060. hade tänkt mig 1050 max.
Mer vört än jag räknat med försvan i koket och även druv/humle gägga.
Ny på detta med bryggning så har inte full koll på vad som går åt i vattenmängd än på mitt bryggverk.

fick ut 14 liter, hade räknat på att få ut 17 liter.

Går det att spä ut och sänka OG när jag ska prima och tillsätta sockerlagen??
enligt mina beräkningar så ska jag i med 2,8 liter.
Eller är det försent, skulle jag gjort det innan jästen tillsattes?

//Putte


Du ska aldrig i livet tillsätta 2,8 Liter sockerlag till 14 Liter vört, för att skapa kolsyra på flaska eller fat.....

Sv: sänka og med sockerlagen

nej nej. inte så jag menade smile
sockerlag och 2,8 l kokt vatten.

Sv: sänka og med sockerlagen

Du kan spä ut med vatten och sen prima som vanligt men då späder du också ut smakerna. Låt det vara är mitt tips, det blir öl ändå, nästa gång räknar du bättre och träffar säkert värdena bättre.

Sv: sänka og med sockerlagen

Du kan absolut sänka og genom att ha i vatten i rätt mängd bara. Helst så tidigt som möjligt.

Frågan har diskuterats tidigare, se:

https://humle.se/punbb/viewtopic.php?id=7645

Sv: sänka og med sockerlagen

En länk till i forumet, där Kenneth förklarar det bra när det gäller hur man räknar:


https://humle.se/punbb/viewtopic.php?id=419

Sv: sänka og med sockerlagen

Tack för fina svar och bra länkar!

/Putte