Egenodlad Humle

Som rubriken lyder.

Är det någon som har erfarenhet av detta?

Jag har i skrivande stund en Nordbrau på väg upp samt en "Näs". Tanken är att jag ska skörda detta i höst om odlingsgudarna är på min sida och sprider sitt ljus.

Vad jag läst mig till så verkar det som att man ska använda sig av nästa tre gånger så mycket när man använder färsk humle, vet någon om den siffran stämmer?

Jag har hittat en tabell som säger hur mycket alfasyra och olja dom här två sorterna ska skapa. Är det stora skillnader när man odlar själv eller kan man använda dom som "riktmärke"?

Allt gällande odling av humle för övrigt är av intresse!

Tackar på förhand för all hjälp

Sv: Egenodlad Humle

Mängden alfasyra samt arom varierar från år till år beroende på vädret.
Även kommersiella odlare kan inte påverka det utan det blir som det blir.
Därför är det svårt att ta fram en tabell och använda som riktmärke.
Det kan vara väldigt stora variationer och jag är tveksam till att lita på en sådan tabell.

Man kan prova sig fram och jämföra sin egen humle med en köpt som man vet innehållet på.
Tex koka ett humle-te på några gram av respektive sort och provsmaka beskan.

När det gäller egenodlad färsk humle så har jag mest använt det till smak o arom.
Hur mycket man ska ta är mer en smaksak, men det blir en tydligare gräsigare/vegetativ smak av färsk humle än av torkad.