Sorghum syrup (Glutenfri bryggning)

Så drar igång min nästa bryggning och då tänkte jag testa köra helt glutenfritt, men vart hittar jag "White Sorghum syrup" som man använder till detta, maltmagnus verkar ha slut på den, och de flesta från USA vill ha 300kr för frakt, känns lite mycket när 3kg kostar 9-14 dollar...
Finns det nån tysk/dansk/EU som man kan köpa från? Då borde frakten landa på ca 100kr.

Humle är ju glutenfri, men om den är behandlad/torkad på samma ställe som "gluten grejjor" så kan man ju inte kalla den för glutenfri, så nästa fråga vart hittar jag 100% glutenfri humle?

Instagram: https://www.instagram.com/eekbrewing/
Mina glutenfria skapelser: http://glutenfriabryggaren.eekonline.se/

Sv: Sorghum syrup (Glutenfri bryggning)

På Humlegården.
Man torkar inte humle på samma ställe som man gör malt.

Men du bör tänka på jästen.
Flytande/färsk jäst är oftast blandad med lite vanlig maltvört som innehåller gluten.
Även torkad jäst kan nog innehålla spår av gluten, dock troligtvis väldigt små mängder.

Det finns sakejäst eller vinjäst om du känner att du verkligen till komma ner till 0% gluten.

Sv: Sorghum syrup (Glutenfri bryggning)

Tack då vet jag att humle är ren från gluten. Att jäst kan innehålla spår av gluten visste jag inte om, superbra för infot.

Nu till vinjäst, när jag har googlat så verkar det inte vara så ovanligt med att brygga öl med vinjäst, är det någon som kan rekommendera en bra vinjäst som passar till en (glutenfri) IPA/eller något liknande?

Nu till Sorghum syrup, är det någon som kan rekommendera vart jag kan beställa detta?

Instagram: https://www.instagram.com/eekbrewing/
Mina glutenfria skapelser: http://glutenfriabryggaren.eekonline.se/

Sv: Sorghum syrup (Glutenfri bryggning)

Nu har jag beställt 3st burkar med sorghum sirap från maltmagnus. Ni på Humlegården borde ta in det eller något annat för glutenfri bryggning.

Instagram: https://www.instagram.com/eekbrewing/
Mina glutenfria skapelser: http://glutenfriabryggaren.eekonline.se/

Sv: Sorghum syrup (Glutenfri bryggning)

Vi undersöker möjligheterna att ta in Sorghumextrakt.

Annars har vi Clarity-Ferm som är ett enzym som minskar gluteninnehållet i öl bryggt på vanlig malt.
Clarity-Ferm 10 ml.

Sv: Sorghum syrup (Glutenfri bryggning)

Malte Ekelin skrev:

Vi undersöker möjligheterna att ta in Sorghumextrakt.

Annars har vi Clarity-Ferm som är ett enzym som minskar gluteninnehållet i öl bryggt på vanlig malt.
Clarity-Ferm 10 ml.

Grymt bra med att ni kollar detta! :-)

Problemet med Clarity-ferm är att den minskar gluten nivån, men för en som är glutenintolerant är även små mängder inte bra.

Instagram: https://www.instagram.com/eekbrewing/
Mina glutenfria skapelser: http://glutenfriabryggaren.eekonline.se/

7 Senast ändrad av insumaster (2017-10-07 09:11:35)

Sv: Sorghum syrup (Glutenfri bryggning)

Jag tänkte använda denna "Lalvin EC-1118 vinjäst 5 g" med Sorghum sirap, tror ni att denna jäst kommer att funka?

http://shop.humle.se/jast/vinjast/torr/ … injast-5-g

Instagram: https://www.instagram.com/eekbrewing/
Mina glutenfria skapelser: http://glutenfriabryggaren.eekonline.se/

8 Senast ändrad av insumaster (2017-10-09 11:01:36)

Sv: Sorghum syrup (Glutenfri bryggning)

Vad tror ni om denna recept?

10liter Glutenfri ALE:
- Durra Sorghum sirap 1burk, koktid 60min
- Bitterhumle: East kent golding kottar 30g, koktid 60min
http://shop.humle.se/humle/england/gold … 2016-100-g
- Smakhumle: East Kent Golding kottar 6g, koktid 20min
http://shop.humle.se/humle/england/gold … 2016-100-g
- Aromhumle: Perle kottar 16g, koktid 5min
http://shop.humle.se/humle/tyskland/per … 2016-100-g

- Jäst: Lalvin EC-1118 vinjäst 5 g
http://shop.humle.se/jast/vinjast/torr/ … injast-5-g

Btw räcker jästen eller ska man ha 2 paket?

Instagram: https://www.instagram.com/eekbrewing/
Mina glutenfria skapelser: http://glutenfriabryggaren.eekonline.se/

Sv: Sorghum syrup (Glutenfri bryggning)

Så här blev det... Nu efter 7 dagar har det gått från og 56 till 22, och när jag smakade på brygden så smakar det väldigt mycket jäst, hoppas det försvinner...

Instagram: https://www.instagram.com/eekbrewing/
Mina glutenfria skapelser: http://glutenfriabryggaren.eekonline.se/

Sv: Sorghum syrup (Glutenfri bryggning)

Efter totalt 14 dagar i jäskärl bytte jag till en sekundär kärl, samt stoppade in 3g humle per liter. Tänkte att den ska dra i 5 dagar och sedan ska jag buteljera

Instagram: https://www.instagram.com/eekbrewing/
Mina glutenfria skapelser: http://glutenfriabryggaren.eekonline.se/

Sv: Sorghum syrup (Glutenfri bryggning)

Kollade på nätet. Det verkar ju som om flera stora jästproducenters jäst är glutenfri.
Från Fermentis hemsida:
"I am allergic to Gluten, can I use Fermentis dry brewing yeasts to brew a gluten free beer ?
All Fermentis dry brewing yeasts are grown on non grain substrates and as such are certified gluten free."

T ex Safale S-04 och S-05

https://arcticbrewingsupply.com/collect … beer-yeast

"Lallemands yeast are propagated on potato starch base and not on grain media. They will even give you a GF certification. Good luck."

Sv: Sorghum syrup (Glutenfri bryggning)

haawa skrev:

Kollade på nätet. Det verkar ju som om flera stora jästproducenters jäst är glutenfri.
Från Fermentis hemsida:
"I am allergic to Gluten, can I use Fermentis dry brewing yeasts to brew a gluten free beer ?
All Fermentis dry brewing yeasts are grown on non grain substrates and as such are certified gluten free."

T ex Safale S-04 och S-05

https://arcticbrewingsupply.com/collect … beer-yeast

"Lallemands yeast are propagated on potato starch base and not on grain media. They will even give you a GF certification. Good luck."



Superbra, tack för infot... då kör jag med Safale s-04 nästa gång...

Instagram: https://www.instagram.com/eekbrewing/
Mina glutenfria skapelser: http://glutenfriabryggaren.eekonline.se/