Färdig öl på en Vecka?!
Hej jag ramlade över denna galning, han ska gör en färdig öl på en vecka, i min öron låter det lite väl fort? tre till fyra veckor gör jag öl på. vad tror ni?
Du är inte inloggad. För att använda forumet fullt ut bör du logga in eller registrera ett användarkonto.
Humlebladet → Öltyper, recept och bryggloggar → Färdig öl på en Vecka?!
Sidor 1
Du måste logga in eller registrera ett konto för att svara
Hej jag ramlade över denna galning, han ska gör en färdig öl på en vecka, i min öron låter det lite väl fort? tre till fyra veckor gör jag öl på. vad tror ni?
Det går nog beroende på jäst och jästemperatur, men jag ser inte varför man ska stressa det så.
Eftersom kolsyra står före flaska så antar jag att det kommer se ut typ så här:
dag 1 bryggs ölen och jästen tillsätts
dag 2 eller 3 höjs temp för att gynna snabb utjäsning
dag 4 eller 5 kallkraschas ölen
dag 6 flyttas ölen till fat och kolsyra skakas in
dag 7 flaskas ölen.
Finns det snabbvin så finns det väl snabböl....
Kan det vara så att det är en lättöl, så det inte ska jäsa så länge?
Jag har inte bryggt lättöl (ännu-det kommer), men det var en tanke jag fick. Någon annan lättölsbryggare som vet kanske?
Vissa jästsorter jäser ju ut overkligt snabbt om man är inom deras rekommenderade jästemperatur.
Min senaste jäste från 1.55 till 1.010 på ca 48timmar.
Riktigt härligt om man har bråttom.
Jag tror inte det blir så värst bra öl, med betoning på tror. Jästen producerar ju en massa biprodukter som den städar upp efter primärjäsningen. Har svårt att se att den skulle hinna göra det med detta tiddsschemat så det ska bli intressant att se slutresultatet.
Det går nog beroende på jäst och jästemperatur, men jag ser inte varför man ska stressa det så.
Eftersom kolsyra står före flaska så antar jag att det kommer se ut typ så här:
dag 1 bryggs ölen och jästen tillsätts
dag 2 eller 3 höjs temp för att gynna snabb utjäsning
dag 4 eller 5 kallkraschas ölen
dag 6 flyttas ölen till fat och kolsyra skakas in
dag 7 flaskas ölen.
Bra upplägg, men jag tror att jag hade gjort lite annorlunda för att maximera jäsningstiden.
dag 1 bryggs ölen och en ordentlig pitch med högaktiv jäst tillsätts i 16°C vört. Temperaturen hålls till max 18°C
Efter 36 timmar rampas temperaturen upp med en grad om dagen
dag 6 flytta ölen till fat och kolsyra skakas in.
Kallkraschas till 0°C
dag 7 flaskas ölen. (Men vem fan gör det i onödan? ;-) )
Det går alldeles utmärkt om man har fat. Jag har gjort det med gott resultat. Satte ölet på torsdag kväll och efter jobb på söndag natt tappade jag på fat, skakade in kolsyra och provsmakade ett par liter efter en kvart. Funkar alldeles utmärkt. Speciellt om den har lite inspirerat mycket humle. Men tro nu inte den klarnar på den tiden........
Jäs med US05 så den jäser rent.
Sidor 1
Du måste logga in eller registrera ett konto för att svara
Humlebladet → Öltyper, recept och bryggloggar → Färdig öl på en Vecka?!