mäskschema Trappist?
Tänkte brygga en Trappist till helgen med siktet inställt på strax över 8%.
Skulle vilja ha tips på ett passande mäskschema?
Tackar för hjälpen!
/Magnus
Du är inte inloggad. För att använda forumet fullt ut bör du logga in eller registrera ett användarkonto.
Humlebladet → Öltyper, recept och bryggloggar → mäskschema Trappist?
Sidor 1
Du måste logga in eller registrera ett konto för att svara
Tänkte brygga en Trappist till helgen med siktet inställt på strax över 8%.
Skulle vilja ha tips på ett passande mäskschema?
Tackar för hjälpen!
/Magnus
Enkel infusionsmäskning vid låg till medelhög temperatur räcker gott.
Om man prompt vill använda stegmäskning (har man en Braumeister eller liknande gissar jag att man gärna vill det för att få valuta för pengarna) finns ju De Clerk's klassiska belgiska mäskningsschema:
45-50 C i 30-45 minuter
62-63 C i 30-45 minuter
70 C i 30-45 minuter
75 C (utmäskning) i 10-15 minuter
Detta schema är dock anpassat för lågmodifierad malt, så det är tveksamt om det är vettigt för hembryggarens pilsnermalt. Framförallt tror jag att man bör förkorta (åtminstone halvera) proteinrasten och höja temperaturen till 55 C. Eller skippa proteinrasten helt.
Om du inte ska ha vetemalt i mäsken så kan du hoppa över proteinrasten som ekstedt skriver.
Eventuellt mäska in runt 50, för att direkt stega upp till 62 så fort som möjligt (inom 10-15 minuter).
Det kan ge något bättre utbyte men man vill gärna ha ett bra skum på en Trappist så det kanske är lika bra att låta bli proteinrasten.
Då har jag fått lite bättre koll på läget.
Kör nog på enkel infusionsmäskning.
Tacka för kanonsvar som vanligt!
Sidor 1
Du måste logga in eller registrera ett konto för att svara
Humlebladet → Öltyper, recept och bryggloggar → mäskschema Trappist?