Haka inte upp dig på en specifik jästid.
Låt ölet jäsa färdigt i lugn och ro.
För att kolla upp det så är det bästa att ta ett SG prov med en hydrometer med jämna mellanrum.
När SG inte ändrat sig mellan två mätningar har ölet jäst klart.
Dessutom kan du räkna med att ölet normalt jäser ut runt 75%.
Till exempel: Säg att du har ett OG på 1,056, då bör FG hamna runt 1,014 (56/4 = 14)
Första mätningen gör du efter två veckor, ligger SG på c:a 1,014 så kan du mäta igen efter några dagar.
Har SG inte ändrats så är det färdigjäst.
Skulle SG ligga betydligt högre än 1,014 så vänta en vecka innan nästa mätning.
Du kan tappa upp på fat direkt efter jäsningen.
Jag rekommenderar att så kolsyresätter du direkt och låter ölet stå och lagras kallt (0-2 grader) i ett par månader.
Du kan prova av ölet då och då för att veta när det är på topp, men vänta gärna ett par veckor innan första avsmakningen.
Angående torrhumling så är jag inte någon älskare av det så jag skulle låta bli.
Om du ändå vill så kan du torrhumla efter c:a 2 veckors jäsning.
Låt inte humlet ligga i mer än 3-4 dagar.
I det läget får du tappa om ölet för att avskilja humlet och låta det fortsätta jäsa om det behövs innan du tappar upp det på fat.