Brettanomycesjäsning utan CO2?

Hej,

Jag har två brygder på jäsning, den ena en saison med bottengrums från två Orvalflaskor tillsatt vid omtappning, den andra en spontanjäst historia (jäst fångad från krusbär). Båda bryggdes för ca 3 månader sen, saisonen tappades om till PET carboy efter en vecka, spontanen jäser också i en PET carboy.

Båda har med tiden utvecklat varsin pellikel (bara delvis täckande i spontanen), men i ingen har jag sett någon aktivitet i jäsröret efter primärjäsningen. Är inte det konstigt? Kan brett jäsa utan CO2 produktion? Eller är det PET-flaskorna som är så pass genomsläppliga och bretten som är så långsam att inget syns i röret?

Mvh
Andreas

Sv: Brettanomycesjäsning utan CO2?

Brett jäser väldigt långsamt när den inte primärjäser. Kör du en förkultur på brett på ren vört blir det som en vanlig jäsning men med ganska lite funk. Jäser du först med vanlig jäst och sedan tillsätter brett så sker en långsam jäsning av de flr vablig jäst icke förjäsbara sockerarterna. Det går långsamt, kanske 3-6 månader för några öchsle.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Brettanomycesjäsning utan CO2?

Ja att brett jäser väldigt långsamt har jag förstått, det jag funderade över var den TOTALA avsaknaden av synlig CO2-produktion?

Sv: Brettanomycesjäsning utan CO2?

Det lilla övertryck som blir jämnar ut sig ändå utan att det blir bubblor. Jag har knappt sett bubblor i mina surölsjäsningar efter de första dagarna men då pitchade jag extremt mycket bakterier från bottensatser från tidigare jäsningar, inte små dregs från flaskor.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Brettanomycesjäsning utan CO2?

Ok, tack! Då slutar jag grubbla smile

Sv: Brettanomycesjäsning utan CO2?

Mät FG och pH för att ta reda på status, jäsrör är en ganska dålig indikator på hur en jäsning mår.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Brettanomycesjäsning utan CO2?

Orval-saisonen är det nog dags att paketera. Se till att ha lite marginal bara för långsam fortsatt jäsning i flaskan ett par SG-pinnar, och ha lite koll på utvecklingen.

Surisen kan du ta och mäta pH och SG på nu (och smaka) och sedan gör du en ny mätning och provsmakning om ytterligare ett kvartal.

http://fabrikorekstedt.blogspot.se/

Sv: Brettanomycesjäsning utan CO2?

Ok! Tack för tips! Jag hade räknat med längre tid för Orval-saisonen, men det är alltså bättre att låta den fortsätta utvecklas på flaska?

Sv: Brettanomycesjäsning utan CO2?

Det är ju trevligt att följa utvecklingen genom att prova en flaska då och då. Själv har fått väldig tydlig Brett-karaktär efter att ha haft i Orval-slattar i en vecka innan flasktappning eller till och med direkt vid flasktappningen. Det mesta borde ha hänt vid det här laget.

http://fabrikorekstedt.blogspot.se/

Sv: Brettanomycesjäsning utan CO2?

Jag får väl provsmaka! Sen kanske jag bör överväga att sätta till lite saccharomyces vid flaskningen i och med att det nästan gått 4 månader nu? Bretten kommer väl fixa det iofs, men jag misstänker att det kan ta tid...