Hej igen!
Nu har jag äntligen bryggt och provsmakat på alla. Gjorde om recepten i Beersmith och ändrade på några saker. Gjorde även en veteöl när jag ändå höll på
Inför bryggningarna passade jag även på att byta ut min dåligt fungerande hink-i-hink lakning mot satslakning i kylväska. Fungerar mycket bättre.
Lägger in uppdaterade recept i slutet av posten.
Resultat
Porter: Blev lite väl mycket diacetyl i denna och smakar just nu mer som en klassisk brittisk ale än en riktig porter. Förhoppningsvis blir den mer porterlik med lite lagring.
Skåprensnings IPA: Läste på om vattenbehandling inför denna och testade det på den här. Det var även första ölen som blev kyld med en nytillverkad rostfri kylspiral så det var riktigt spännande att se hur den här skulle smaka. Tidigare ipor har alla fått en inte helt angenäm skarp bitterhet.
Provsmakade den igår efter en vecka på flaska och det verkar som vattenbehandligen och bättre kylning gjort underverk. Lite "omogen" men ändå riktigt riktigt god. Om en vecka kommer den bli underbar! Ganska fruktig och bra beska men ändå välbalanserad och väldigt drickbar .
Veteöl: Blev en väldigt lätt och frisk veteöl med bra balans mellan smakerna. En liten hint av både skumbanan och kryddnejlika. Riktigt nöjd med denna, speciellt eftersom det var första veteölen jag gjort. Helt klart i klass med köpeöl.
Recepten
Alla recept är för en slutvolym på ca 10 liter.
Porter
Estimated OG: 1,055 SG
Estimated Color: 32,2 SRM
Estimated IBU: 37,6 IBUs
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
2,00 kg Pale Ale
0,20 kg Caramel Malt - 40L
0,20 kg Choklad
0,15 kg Cara Pale
0,03 kg Rostat Korn
0,02 kg Smoked Malt
20,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,70 %] - Boil 60 min
10,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,70 %] - Boil 15 min
1,0 pkg Nottingham
----------------------------
Mash In Add 6,78 l of water at 77,0 C 68,9 C 45 min
Batch sparge with 2 steps (4,79l, 8,97l) of 75,6 C water
Jäst vid 19+-2 °C
-------------------------------------------------------------------------------------------
IPA
Estimated OG: 1,071 SG
Estimated Color: 8,8 SRM
Estimated IBU: 69,3 IBUs
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
2,65 kg Pale Ale
0,25 kg Cara Pale
0,20 kg Caramel Malt - 40L
15,00 g Warrior [15,70 %] - Boil 60 min
10,00 g Columbus (Tomahawk) [11,10 %] - Boil 20 min
15,00 g Amarillo [8,90 %] - Boil 0 min
15,00 g Simcoe [11,70 %] - Boil 0 min
1,0 pkg Nottingham
30,00 g Simcoe [11,70 %] - Dry Hop 7 Days
15,00 g Columbus (Tomahawk) [11,10 %] - Dry Hop 7 Days
Mash In Add 8,08 l of water at 73,1 C 66,7 C 60 min
Batch sparge with 2 steps (2,99l, 7,97l) of 75,6 C water
Vattenprofilen justerades till följande:
Ca 100; Mg 9,5; Na 39,5; SO4 155,9; Cl 50,7; HCO3 121
Jäst vid 19+-2 °C
-------------------------------------------------------------------------------------------
Veteöl
Estimated OG: 1,052 SG
Estimated Color: 4,2 SRM
Estimated IBU: 11,6 IBUs
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
1,10 kg Pilsner
1,10 kg Vetemalt
15,00 g Hallertauer Mittelfrueh [3,00 %] - Boil 60 min
7,50 g Hallertauer Mittelfrueh [3,00 %] - Boil 0 min
1,0 pkg White Labs #WLP300
Mash In Add 5,74 l of water at 72,7 C 66,7 C 60 min
Batch sparge with 2 steps (4,19l, 7,72l) of 75,6 C water
Jäst vid 17° +-2°C.