Råkaffe förvarar man bäst svalt och skyddat från fukt och luft. Bönorna är hållbara i orostat skick men kan ta smak från starka dofter. Kaffe av väldigt hög kvalité skickas ibland vakuumförpackat från ursprungslandet medan mycket annat råkaffe skickas i GrainPro/plastpåsar eller klassiska jutesäckar. Men förvarar du kaffet i en vanlig påse så fungerar det utmärkt.
När man rostar kaffe vill man hitta en lagom rostnivå där kaffet smakar som godast. Det vill säga att kaffebönan rostas till en viss invändig temperatur. Rostar man kaffet för ljust så blir kaffet underutvecklat och man får en gräsig och syrligt smak. Rostar man kaffet för mörkt blir smaken bitter och rökig och vissa smaker rostas bort. En bra rostnivå ger alltså en balans mellan syra, sötma och bitterhet och man kan känna kaffet unika karaktär i koppen.
En ojämn rostning kan innebära att vissa bönor är för ljust rostade medan andra är för mörkt rostade. Man får en mix av bra smak, gräsig smak och rökig smak. Genom att hålla bönorna i rörelse under rostningen så rostas alla bönor lika mycket och det är lättare att få den rostnivå som man önskar.
Det kan också vara så att de enskilda bönorna är olika mycket genomrostade på insidan som utsidan. Exempelvis om man rostar i en stekpanna på hög temperatur vilket kan ge en bränd utsida och en mindre rostad insida. Samma sak som med en bit kött.
Sedan finns det faktiskt de som upplever att en viss skillnad i rostningen mellan bönorna kan ge en komplexare smak. Men jag tycker absolut att man ska ha en jämn rostning som sitt mål.