Vattenbehandling till lager, använda kalk ?
Hej,
Har använt mig av PH 5.2 tidigare då jag inte haft någon PH mätare, men då jag införskaffat det har jag gått över till mjölksyra och diverse mineraler. Har gjort ett antal ale som jag vattenbehandlat med hjälp av Bru´n water med gott resultat, och PH värderna är spot-on. Med PH 5.2 nådde jag aldrig ner tillräckligt lågt i PH.
Nu skall jag brygga en tjeckisk pilsner, och då är det ju bra med mjukt mineralfattigt vatten, och Göteborgs som jag använder är väl rätt OK där. Dock är kalcium halten låg (21 ppm) så den vill jag få upp. För att inte blanda i gips och kalcium klorid har jag funderat på kalk (CaCO3) som bara ger ökad kalcium halt. Dock ökar den ju även alkaliniteten i vattnet en hel del, så jag måste enligt Bru´n water trycka i över 5 ml mjölksyra på 26 liter mäsk för att nå PH 5.6, helst vill jag ju ännu lägre men är det inte risk att mjölksyran sabbar smaken ? I mina ale har jag legat på 1.5 - 2 ml mjölksyra vilket jag inte känt någon smak av.
Hur gör ni andra som skall göra ljus lager med för lite kalcium i vattnet ? Är jag ute och cyklar om jag använder kalk och större mängd mjölksyra ?