Bakdag

I dag blir det bakdag.
En sats klassisk Levine med egen surdegs jäst.
En sats vanlig bröd jäst.
Och för första gången ett bröd med WLP550 Belgian Ale jäst taget från primären av en Belgian blond som tappades på flaska i förrgår.

Sv: Bakdag

Hur blev resultatet?

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

3 Senast ändrad av Tristan (2011-02-15 12:46:36)

Sv: Bakdag

För det första är det frun som gör de bästa bröden...........

Hennes surdeg funkar ypperligt.
Vanlig brödjäst gör det den ska men utan knorr.
WLP550 Belgian Ale jäst är ingen höjdare som bröd jäst, den tar för lång tid på sig att jäsa och gör att brödet blir för kompakt men gav en trevlig maltig/belo jästig smak, både jag och frun blev något pruttiga den kvällen efter ett par skivor nybakt men mycket smör.

http://www.humle.se/punbb/images/upload/110206%20%2812%29.JPG
Så här ser surdegsbröden ut innan sista jäsningen i träkorgarna

Smygreklam för ICA big_smile

Sv: Bakdag

Att det jäser "dåligt" med bryggjäst är ofta att man tar mindre jäst än man tror. Den mängd jäst
som är i 50 g pressad hård bagerijäst är väldigt, väldigt mycket. Känner dock igen det där med den trevliga belgo-smaken. Pröva även bullar med engelsk jäst och  jäs varmt. Blir riktigt estrigt. Jag har även provat med brettanomyces, och då börjar vi snacka rikigt "rustikt" bröd ..
wink

/Calle

Sv: Bakdag

Jag försökte göra en sockerkaka på jästkakan från en julöl jag bryggde.

http://4.bp.blogspot.com/_CmsQGCb7Ty4/TOGgS16dCYI/AAAAAAAAA6I/Sx453V-7eOI/s320/jul%25C3%25B6lbonanza%2B013.JPG

Det såg rätt bra ut men smakade beskt/stickande/onaturligt. Så det var inte ätbart.

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Bakdag

Nottingham passar väldigt bra att göra bröd med.

Sv: Bakdag

Så var det dags att sätta sin egen surdegs starter, tidigare har det alltid varit frugan som gjort bröd. den får stå mellan en oud brun och en geuze för att förhoppningsvis få lite brett i sig.

Sv: Bakdag

http://i827.photobucket.com/albums/zz193/mbrannvin/SANY0006.jpg

Brukar ta reda på en del av draven efter man gjort öl. Den här gången blev det vete/pale ale och en nypa karamellmalt som bas. Skjuter lite från höften med vetemjöl och nåt fullkornsmjöl man råkar ha hemma tills man får en lagom deg smile
Mörk brödsirap, olja och salt. Jäste med brödjäst den här gången med föredrar en surdeg till dom här annars.

Sv: Bakdag

Ett tips är att köra draven med degvätskan i mixer först för att mala ner maltskalen som annars kan fastna i tänderna.

Sv: Bakdag

Jag ska absolut testa att använda del av jästkakan någon gång när jag bakar.

För den som inte testat kan jag starkt rekommendera att i ett brödbak, förslagsvis surdeg eller levain, byta ut en dl degvätska mot dryga två dl av den böta malten som blir kvar efter mäskningen. Härligt saftigt bröd av det!  Kanske det står i någon annan tråd, ber om överseende isf.

//P

Sv: Bakdag

Jäst från öljäsning brukar ge en bitter smak till brödet. Öl och vört u brödet blir bättre tycker jag.