Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Lundsten & Stark Premium Lager [american light lager]

https://farm4.staticflickr.com/3744/14288927402_394896cc22_c.jpg

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Lindhs Pale Ale (version 5).

http://lindh.olkartoteket.se/wp-content/uploads/2014/05/140531_lindhs_pale_ale_5_001.jpg

Jäst med Nottingham (till vänster) och US05 (till höger). Detta är efter en dryg vecka på fat.
Utseendet på bägge ölen är gyllengult med mycket fin blankhet och ingen köldgrumling alls. Nottingham är märkbart blankare än US05 och når upp till det jag kallar kommersiell blankhet dvs i klass med en industrilagers genomskinlighet. US05 har det där klassiska diset kvar som är en av anledningarna till att jag vill byta ut den som husjäst, seg jäsningen är en annan.
   Doften är fruktig åt citrushållet med inslag av tall (från Simcoen). Lite svagare humledoft än version 3 och 4 trots mer humle än 4:an. Nottingham är lite maltigare i doften där US05 visar på lite mer citrus men även gummitoner.
Smaken är humlefrisk med citron och apelsinskal. Mycket tall och lite mango, bra skjuts i beskan och mycket hög drickbarhet.
Nottingham är lite renare i smaken, snudd på skarp där US05 först är lite rundare men avslutar med mer apelsinskal och mindre tall. US05 känns inte lika fräsch.
Omdömet på de bägge blir klart godkänt och i klass med men absolut inte bättre än V3 och V4 och jag tror det har med den lägre alkoholstyrkan att göra. Jag ville ju ha en 5%:are vilket jag fick till denna gång trots väldigt hög effektivitet men mindre alkohol ger också mindre smak. Beskan är fortfarande något för hög trots att jag minskade 60-givan, skippade NaCL och körde med 80-gradig hopstand. Alltså är det mängden KalciumSulfat som måste minskas nästa gång. Den här sortens beska passar perfekt till  en IPA men inte till ”min sorts pale”. Jag har insett att jag är på jakt efter att designa ett öl som jag inte känner till några kommersiella varianter av och jag är nu ”on my own”. Jag trodde att det var lite åt Sierra Nevadas Pale jag ville men efter att ha druckit den nyligen så vänder jag håll helt. Jag tror snarare att min ale drar på Ewil Twins Yellow Cab eller Mikkellers American Dream vilka bägge är välhumlade lager. Eller kanske Mohawks Philty Phil men den var för länge sen jag drack för att minnas. Jag har en smakvision om hur ölet ska bli men kan inte riktigt sätta fingret på vad det är förens jag hittat ända bra. Mot de välhumlade lager jag jämfört med så vill jag ha lite fylligare smak och något högre alkohol så de inte känns blaskiga och skarpa i humlen. I skrivande stund har jag inte tänkt klart om hur jag ska tweaka receptet till nästa version men jag tror på att byta ut Chinooken mot Centennial eller Amarillo och höja OG:t med några pinnar.
   I jästduellen vann Nottingham mot US05 med snabbare jäsning och högre flockulering. Smakmässigt är de ganska lika men jag saknar den amerikanska känslan i Notty. De jäste ut lika mycket och var helt klara på en vecka så där var det jämnt skägg. Notty hamnar på delad plats med US05 men under BRY97 och WLP090 på grund av dess sätt att framhäva malt.

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Årets första wit i glaset.
https://alebundy.files.wordpress.com/2014/06/20140612-170126-61286174.jpg

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Min första folköl. Provsmakning finns här: http://lindh.olkartoteket.se/2014/08/pr … partigyle/

http://lindh.olkartoteket.se/wp-content/uploads/2014/08/140807_folkis_0015.jpg
http://lindh.olkartoteket.se/wp-content/uploads/2014/08/140807_folkis_0017.jpg

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Amerikansk Veteöl

http://lindh.olkartoteket.se/wp-content/uploads/2014/07/140731_smakamera_0003.jpg

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Ser jag fram emot wink

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Weinkeller skrev:

Ser jag fram emot wink

Jag också! Bägge är i kylen as we speak, så se till tt torka ut strupen ordentligt inför ikväll smile

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Min första Hefeweizen från fat, denna gång är jag nöjd faktiskt. Den får inte den där konstiga bismaken som jag alltid lyckas få när jag flaskat hefe.

http://s22.postimg.org/o55tqlnbl/bild.jpg

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Tycker din öl ser fin ut. Min nya pilsner som jag fattappade i går är mer haze än din hefe. Du har mer skum än jag åxå. Keep it up!

Bryggverk 3.02, planerar för version 3.11
Bryggverk 200L. 300L mjöktank gasol och cylinderkonisk trycktank med kylslinga för 200L batcher
I have 50 prototypes of various whatevers around the house

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Ingen bild men bara smaken av kall god öl som man gjort på egen hand är bättre än en bild och mer njutbar oavsett var man är eller hur vädret är

- Sök och du skall finna sa en vis man till mig och jag sökte, jag fann och inte fan vart jag visare av det !

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2014/10/141022_drink_and_drive_saison.jpgSaison, lättöl på 1.8%

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2014/10/141022_hefe_xiv_3068.jpg
Hefeweizen i motljus.

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2014/11/141126_lindhs_pale_ale_9_citra_simcoe_0024.jpg
Senaste Pale Alen med Citra/Simcoe. Topp tre av mina öl helt klart.

http://www.lindhcraftbeer.com/2014/11/p … simcoe-v9/

314 Senast ändrad av scaryeyes (2014-12-03 03:26:37)

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Pilsner.
Ok i smak. Riktigt bra i färg om än lite disig ännu. Bryggkollegan kallar den en fullträff, men som jag ser det är den ca 2-3 av 10. Den har nämligen magnum som bitter, och cascade och amarillo.... Way off stiltypiskt. Dessutom har vi carapils, vilken heller inte får finnas i en riktig pilsner. Men kommer brygga en singel malt/singel hop pils ganska snart. Då ni!

http://forumbilder.se/DETBF/image-md.jpg

Bryggverk 3.02, planerar för version 3.11
Bryggverk 200L. 300L mjöktank gasol och cylinderkonisk trycktank med kylslinga för 200L batcher
I have 50 prototypes of various whatevers around the house

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Svart IPA

http://s11.postimg.org/77vam807j/ipa.jpg

316 Senast ändrad av Lindh (2015-01-05 09:28:44)

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Hefeweizen
http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2014/12/141220_hefe_meckatzer.jpg
Disigt halmgul med högt, kraftfullt snövitt skum som sakta sjunker undan. Doften består av mogen banan och kryddig nästan pepprig nejlika. Fräsch och fin brödighet i bakgrunden, som ett nygräddat franskbröd. Diskret gräddig och söt ton i bakgrunden. Smaken var första tre veckorna väldigt banan och nejlikabetonande vilket sen sjönk en del och en syrligare päronton avlöste. Kraftig kolsyra och lätt munkänsla, låg beska. Har en fin maltighet jag inte haft i någon hefe innan och den framhävs av 4vgn.

Omdöme
Perfekt färg med perfekt dis en månad på fat sen klarnade den en del medan jag drack av fatet, skulle alltså behövt skakat fatet en gång i veckan… Under jäsningen var banandoften i bryggeriet massiv, nästan överjävlig men så fort de kom på fat avtog det en hel del. Meckatzer behöll mer banan medan Weihenstephaner drog tydligt mer åt nejlika, sen något syrlig. 3068 återutvecklade lite svavel efter en månad på fat. Första två veckorna var Meckatzer en av de godare veteöl jag druckit men sen avtog det gradvis för att redan efter en månad på fat vara fortfarande väldigt god men mindre av allt. Jag har ingen aning vad det kan bero på för jag tycker två månader på fat borde gå utan problem men där är jag inte riktigt ännu.

Bryggningen: http://www.lindhcraftbeer.com/2014/11/h … eister-50/

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

https://alebundy.files.wordpress.com/2015/01/dsc00092.jpg
Lättöls Pale Ale. Lite tunn, men bra smak.

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Underbart fina öler i denna tråd, sjukt fina.

Här är min första öl Kallade den Ölner efter Mjölner, en vete öl med svartavinbär och cascade torrhumlad sedan primad i flaska, super god var den och den är slut sad

http://i251.photobucket.com/albums/gg308/Simonsaysbaka/oumllner_zps9e4c33c3.jpg

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2015/03/150321_Misantropen_0008.jpg
Min senaste Moderna Ljusa Lager och American Pale Ale, Misantropen.

Gyllengul i den mörkare delen av den definitionen, kristallklar med högt fint fluffig vitt skum som lämnar massiva rester (lacing) på glaskanterna. Ingen tillstymmelse till dis trots torrhumling. Vacker.
Den lagerjästa (till vänster i bilderna) doftar färska och friska citrusfrukter åt citronskal/limeskalhållet. Varken apelsin eller grape återfinns. Väldigt fräsch doft som inte är syrlig eller sur, bara färsk. Alen har samma doftinslag med de överskuggas delvis av en lätt smörighet och frukten upplevs som lite övermogen och jolmig, inte alls med den fräschör som lagern har.
Lagern smakar citrus ihop med en rejält krispig maltighet i botten. Den välavvägda beskan avtar samtidigt som lite mango och papaya tar över i eftersmaken. Hos alen så är även här diacetylen till viss del besvärande i smakbilden, speciellt eftersom jag är så känslig för diacetyl. Men det innebär även en knäckighet eller kanske kola som påminner om Werthers original. Diacetyl hämmar upplevelsen av aromhumle så citrusen är inte alls lika påtaglig här. Beskan upplevs även här välbalanserad. Bägge ölen är välutjästa (1.008) men den låga restsötman jag tycker denna ölstil ska ha.

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2015/03/150321_Misantropen_0007.jpg
Den här ölen är den bästa versionen av denna öl jag gjort utan tvekan. Äntligen sitter beskan i lagom mängd utan att humlesmaken och fruktigheten fått stå tillbaka. Extremt rena smaker och vacker citrusolja, jag vet faktiskt inte i skrivande stund hur jag ska förbättra den här mer. Jag har inte druckit någon lika bra öl i denna kategori varken kommersiell eller hembryggd (inkl American Dream och Yellow Cab Lager). Jag säger inte att jag är bättre bryggare (ölreceptmakare kanske är bättre epitet) än Mikkeller här utan att JAG upplever min öl som godare enligt mina preferenser. Det behöver såklart inte gälla för varken ölnördar, andra bryggare eller öldomare, utan detta är precis vad som faller mig i smaken. Äntligen satt den!
Färgen är 3-4 EBC för mörk vilket jag visste om när jag bryggde den men jag ville göra slut på min pale ale-säck, det kommer ändras till nästa bryggning. Kolsyrehalten har jag slutat kommentera eftersom jag styr den helt på fat-nivå och den är sällan konstant genom hela fatet. Däremot är kolsyran riktigt bra hela tiden nu när jag trimmat in slanglängder i fatkylen. Därför blir det ointressant att bedöma kolyran men jag lägger mina öl mitt emellan ale och lagernivå då jag tycker det bär smaken och känns uppfriskande.
Det är väldigt lätt att utse vinnaren av de två jäststammarna i lagern men även lika lätt att förklara varför den promenerar hem. Lagern jäste kontrollerat i jäskylen och alen stod i 18c-garderoben inne i huset. En snabbjäsare som wlp090 utvecklar en hel del värme och detta vet jag ju om sen tidigare att det utvecklar en dålig smakbild från jäsningen. Därför får jag baserat på tidigare erfarenheter göra en jämförelse på dessa jäststammar och hur de fungerar. WLP090 har jag valt för dess rena jäsning och flockulerande egenskaper samt att den jäser ut mycket (hur var det nu med Lindh och känslan för söta öl?). Det intressanta här är att 34/70 blev lika blank, jäste färdigt inom rimlig tid, gav samma FG och slutligen en extremt ren smak. Jag konstaterar att den öl jag varit på jakt efter i mina ”Lindhs Pale Ale” inte alls är en Pale Ale utan en Modern Ljus Lager, jag har varit snett ute med stilen hela tiden… Jag kommer fortsätta använda min husjäst WLP090 som är en grym allroundjäst men den får jobba med andra öl än just denna, min välhumlade rena husöl.

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Väcker denna tråd till liv igen med lite negative space:

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2014/03/150518_hefe_meckatzer.jpg

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2015/06/150606_Altruisten_India_Pale_Lager.jpg
Altruisten, min senaste India Pale Lager. http://www.lindhcraftbeer.com/2015/06/a … ale-lager/

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Grym bild och säkert en god öl wink

323 Senast ändrad av alegi (2015-08-21 18:57:29)

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://s16.postimg.org/ub70brmtt/IMG_2118.jpg

http://s16.postimg.org/7b0czfp01/IMG_2123.jpg

324 Senast ändrad av scaryeyes (2016-10-08 16:02:49)

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Nu har vi en pilsner här igen.
Inte heller denna är stiltypisk för en check.
Men detta är nog min renaste och bästa pilsner någonsin. Drygt 200 liter av denna är snart avverkad och efterhand som nya lagringstankar kommer i bruk, så blir det mer av denna varan. Även första gången vår öl gått igenom en så stor och enhällig smakpanel. Kan utan att skryta, medge att denna är bättre än alla öl i jämförbar stil av bolagets ordinarie sortiment.
Vi bryggde den dessutom som en snabböl eftersom en del av den skulle till Holland på lastbilsfestival. Dom fick inte den lagrad tyvärr.

http://forumbilder.se/FBBEG/pilsner-citra-amarillo.JPG
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 251.49 l
Post Boil Volume: 249.60 l
Batch Size (fermenter): 230.00 l   
Bottling Volume: 215.00 l
Estimated OG: 1.054 SG
Estimated Color: 6.1 EBC
Estimated IBU: 34.3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 95.00 %
Est Mash Efficiency: 99.1 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
338.95 l              Hässleholm                               Water         1        -             
39.95 kg              Pilsner (2 Row) Ger (3.9 EBC)            Grain         2        94.6 %       
2.27 kg               Carapils (Briess) (3.0 EBC)              Grain         3        5.4 %         
114.54 g              Magnum [14.50 %] - First Wort 60.0 min   Hop           4        17.3 IBUs     
5.75 ml               Protafloc (Boil 15.0 mins)               Fining        5        -             
6.05 tsp              Yeast Nutrient (Boil 15.0 mins)          Other         6        -             
229.09 g              Citra [12.00 %] - Boil 10.0 min          Hop           7        10.4 IBUs     
229.09 g              Amarillo [9.20 %] - Steep/Whirlpool  20. Hop           8        6.6 IBUs     
12.2 pkg              Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70)  Yeast         9        -             


Mash Schedule: Single Infusion, Full Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 42.22 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In           Add 219.09 l of water at 72.3 C         68.9 C        60 min       

Sparge: Batch sparge with 2 steps (Drain mash tun , 82.69l) of 75.6 C water
Notes:
------

Bryggverk 3.02, planerar för version 3.11
Bryggverk 200L. 300L mjöktank gasol och cylinderkonisk trycktank med kylslinga för 200L batcher
I have 50 prototypes of various whatevers around the house