barley wine

Sitter och snickrar på en "typ" Bigfoot clone. I receptet jag utgår ifrån så torrhumlar man. Min tanke är att det ska stå minst 6-8 månader, känner då att torrumlingen blir lite bortkastat eller?

Sv: barley wine

Du kan ju torrhumla mot slutet av lagringen?

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: barley wine

Jo det går jo, men jag tänkte tappa på flaska direkt. Frågan är ju igäntligen om jag kan strunta i att torrhumla och ändå få den smak och beska som jag är ute efter?
Går det att lagra på fat utan att kolsyresätta? Eller kan ölen stå så länge på sekundärjäsning?

Sv: barley wine

Det går bra att lagra utan kolsyra på fat och även i jäshink om du avlägsnar jästkakan först. Du kan dock torrhumla med kolsyra i fatet så där har du alla möjligheter att göra det du söker...

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: barley wine

Ok. Det var en ny lärdom. Tack för snabba och konkreta svar.
Måste passa på å ge dig cred för en riktig bra och lärorik blogg

Sv: barley wine

Om jag förstår dig rätt tänkte du dig att jäsa i ett par veckor, därefter tappa på flaskor och låta dessa stå i 6-8 månader innan du börjar dricka dem? I så fall är torrhumling tämligen poänglöst, ja.

Men varför inte torrhumla och sedan öppna en flaska då och då för att följa utvecklingen? En öl som Bigfoot är ju god såväl färsk som lagrad. Jag skulle dessutom drista mig till att hävda att den är som godast helt färsk alternativt med ett par år på nacken. Sådär ett halvår till ett år gammal är den som sämst, då har den varken den färska humlearomen eller den fördjupade maltsmaken som kommer med lite längre lagring.

http://fabrikorekstedt.blogspot.se/

Sv: barley wine

Ja ekstedt tanken var att börja smaka av efter 6 månader, men nu vetefan om det var en så bra ide. Tror nog jag torrhumlar  direkt, så man kan avnjuta ölen under tiden. Problemet kan bli att det inte är så många flaskor kvar efter två år... Tack för tipset

8 Senast ändrad av ekstedt (2014-03-15 19:39:11)

Sv: barley wine

Du kanske redan har sett detta, men här är ett klonrecept på Bigfoot direkt från hästens mun, publicerat i Brew Your Own December 2012:

Satsstorlek 19 l
OG 1096
FG 1026
IBU 100
SRM 16

8,4 kg pale-malt
0,6 kg karamellmalt (SRM 60)
Infusionsmäskning vid 68 C

21 g chinook, 150 min
21 g chinook, 105 min
43 g cascade, 60 min
21 g cascade, 10 min
21 g centennial, 10 min
7 g chinook, torrhumling
35 g cascade, torrhumling
14 g centennial, torrhumling
Koka i 150 minuter

Wyeast 1056, White Labs WLP001 eller Safale US-05
Jäsning vid 20 C
Torrhumla under 5 dagar

Det nämns inget om någon lång lagring, så man kan nog lugnt utgå ifrån att Sierra Nevada själva inte använder sig av någon sådan.

http://fabrikorekstedt.blogspot.se/

Sv: barley wine

Nej den varianten har jag inte sett. Den jag utgår ifrån är koktiden 120min, vilket jag tycker är lång tid. Men 150min, varför så långt kok? Jag brukar för det mesta koka i 60mim.

Sv: barley wine

Plomma skrev:

Nej den varianten har jag inte sett. Den jag utgår ifrån är koktiden 120min, vilket jag tycker är lång tid. Men 150min, varför så långt kok? Jag brukar för det mesta koka i 60mim.

Det här är alltså det riktiga receptet direkt från Sierra Nevada, möjligtvis med små modifieringar för att passa hembryggare.

Ett längre kok ger mer komplexa maltaromer p.g.a. s.k. Maillardreaktioner. Jag hade nöjt mig med 120 minuter, och dessutom slagit ihop alla bittergivorna och tillsatt vid 90 minuter.

http://fabrikorekstedt.blogspot.se/