Jag behöver råd till min första imperial stout
Hej!
Jag tänkte brygga min första imperial stout på lördag, men har några frågor som jag hoppas ni kan svara på.
Jag utgår från en Yeti-klon o hoppas på det bästa. I alla mina tidigare brygder (6) har jag haft problem med för lågt OG, jag har förstått att det har med effektiviteten att göra, jag vet inte om det är mina inställningar i Beersmith eller om det är jag som fumlar. Nu har jag ställt in den på 65%. Men den har varit lägre än så...
Vad kan jag göra innan det det är för sent? Ska man mäta OG under koket o tillsätta socker eller spraymalt om det är lågt?
Ett annat problem är att det kokar bort för mycket, vilket oxå är svårt att beräkna tycker jag. När är det bäst att späda o hur påverkas resultatet?
Slutligen till ölet.. ;-) Jag skulle önska att ölet var lite sötare än originalet o lite mer kropp, hur ska jag göra för det?
Räcker det med att höja mäsktempen o mäskat längre eller kortare tid?
Jag vill att denna brygd ska bli klockren så jag är tacksam för all input jag kan få. Ser receptet bra ut annars?
Batch: 12 L
Boil volume: 15,5
Boil off: 2L/h
Mäska 60 min i 66c
4690g Palemalt
200g Caramel 120L
150g Black malt
150g Chocolate malt
150g Roasted barley
150g Flaked Rye
150g Flaked wheat
25g Chinook - 60 min
12g Chinook - 30 min
11g Centennial - 15 min
11g Centennial - 5 min
2 pkt US-05
OG 1.090
FG 1.018
IBU 75
Det blev ett rörigt inlägg men jag hoppas ni kan reda ut det ;-)
Mvh /Harald