Jag behöver råd till min första imperial stout

Hej!

Jag tänkte brygga min första imperial stout på lördag, men har några frågor som jag hoppas ni kan svara på.

Jag utgår från en Yeti-klon o hoppas på det bästa. I alla mina tidigare brygder (6) har jag haft problem med för lågt OG, jag har förstått att det har med effektiviteten att göra, jag vet inte om det är mina inställningar i Beersmith eller om det är jag som fumlar. Nu har jag ställt in den på 65%. Men den har varit lägre än så...
Vad kan jag göra innan det det är för sent? Ska man mäta OG under koket o tillsätta socker eller spraymalt om det är lågt?

Ett annat problem är att det kokar bort för mycket, vilket oxå är svårt att beräkna tycker jag. När är det bäst att späda o hur påverkas resultatet?

Slutligen till ölet..  ;-) Jag skulle önska att ölet var lite sötare än originalet o lite mer kropp, hur ska jag göra för det?
Räcker det med att höja mäsktempen o mäskat längre eller kortare tid?

Jag vill att denna brygd ska bli klockren så jag är tacksam för all input jag kan få. Ser receptet bra ut annars?

Batch: 12 L
Boil volume: 15,5
Boil off: 2L/h

Mäska 60 min i 66c

4690g Palemalt
200g Caramel 120L
150g Black malt
150g Chocolate malt
150g Roasted barley
150g Flaked Rye
150g Flaked wheat

25g Chinook - 60 min
12g Chinook - 30 min
11g Centennial - 15 min
11g Centennial - 5 min

2 pkt US-05

OG 1.090
FG 1.018
IBU 75

Det blev ett rörigt inlägg men jag hoppas ni kan reda ut det ;-)

Mvh /Harald

Sv: Jag behöver råd till min första imperial stout

Ok, vi försöker.

1. Effektivitetsproblem är så otroligt komplext, det är bara att sätta på tänkaremössan, krypa upp i läsfåtöljen och börja klura. De flesta introduktionsböcker i ölbryggning behandlar ämnet på något sätt. Om du kör BIAB nu så prova med hink-i-hink och flödeslakning. Eller satslakning (batch sparge) som är min favorit.

2. Just för imperial stout brukar inte bortkok vara ett stort problem, du vill ha hög OG och struntar högaktningsfullt i om färgen blir lite högre (mörkare). Men om du behöver späda så gör det inte förrän du har vörten kyld i jäskärlet, det är först då du är 100% säker på exakt vad du har fått ut. Vet du att du kokar bort mycket så laka ut mer vört! Det kanske hjälper med effektivitetsproblemet också.

3. Brygg receptet som det är och se vad du tycker om det. Jag tror inte du kommer kunna få ner ölen från 1,090 till 1,018 med den maltnotan, jäsningen kommer stanna bra mycket tidigare.

Think globally. Drink locally.

Sv: Jag behöver råd till min första imperial stout

För att motverka/kompensera för bortkok och lite lågt utbyte så föreslår jag att du lakar ut mer vört.
Eller har du redan kompenserat siffrorna ovan, 3,5 liters bortkok på 15,5 liter är rätt högt (c:a 22%)?

Själv ligger jag normalt på c:a 20% med min utrustning, föredrar när det kokar ordenligt för att slippa DMS o få bra utbyte av humlebeskan.
Samt att få mycket varmdruv som jag får bort.

Angående receptet så skulle jag tillsätta karbonater med så mycket rostade maltsorter såvida du inte har hårt vatten redan från början.
En tsk kalciumkarbonat i mäskvattnet skadar inte.

Sv: Jag behöver råd till min första imperial stout

Ja denna gång har jag kompenserat för bortkok, men sist jag bryggde kokade jag 16,5L i 60 min, kyler snabbt m spiral men i slutändan hade jag 11,5 L i hinken, så liter bort.. Har bara bryggt ipa så humlen suger upp en del, sen silar jag av det i saftsilar. Vet inte varför det försvinner så mycket men nåt är galet.

Jag kör hink-i-hink, testade satslakning en gång men fick inte till mängden vatten, det bev för blaskigt, jag fick ut betydligt mer ur mäsken än beräknat.

Ska testa med kalciumkarbonat, jag bor i Sundbyberg o har förstått att vi har ganska mjukt vatten. O laka ur mer.

Har ni några synpunkter på mäsktemeraturen?

Tack för råden!

Sv: Jag behöver råd till min första imperial stout

Du skulle kunna prova att förlänga mäsktiden till 90 minuter.
Det kan ge ett bättre utbyte, nackdelen kan vara att restsötman minskar. I det här fallet så tror jag inte det gör något.
Jag bodde i Sumpan i 6 år och jag fick rätt dåligt utbyte innan jag tillsatte kalciumklorid i mina flesta öl.
Här finns lite mer info om det http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=6203

Sv: Jag behöver råd till min första imperial stout

Det finns en lång rad åtgärder man kan göra för att höja effektiviteten. Men ett starkare öl ger alltid en lägre effektivitetet eftersom viskositeten blir tjockare och sockerkoncentrationen högre.

Visst kan du tillsätta maltextrakt! På din volym borde ett halvkilo räcka gott tycker jag.

Annars angående receptet så hade jag tagit bort både rågen och vetemalten. Inget som vad jag vet finns i Yetin. Personligen hade jag ökat på chokladmalten men det är en personlig smakfråga.

Vidare så ser jag att du använder US-05. Om du trycker upp OG:t till 100 så kan inte FG:t bli lägre än 20 iom jästens utjäsningensgrad.

För djupare läsning.
Inlägg om effektivitet:
http://fearwolf.blogspot.com/2013/10/br … viten.html

Inlägg om hög OG öl:
http://fearwolf.blogspot.se/2014/02/bry … tarka.html

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

Sv: Jag behöver råd till min första imperial stout

Oh det är mycket att ta hänsyn till, jag läste länkarna ni gav o där finns verkligen mycket nyttigt.
Anledningen till jästen är att jag är van vid den men har du bättre tips så tar jag gärna emot det. I värsta fall får jag skjuta upp bryggningen ????
Ang receptet så är det råg o veteflingor inte malt, förmodar att det gör skillnad på resultatet. Hur mycket mer chokladmalt föreslår du? Jag gillar ju choklad ????

Stort tack för all hjälp! Jag förstår inte hur nu kan ha sån koll..

Sv: Jag behöver råd till min första imperial stout

Personligen så skulle jag ha mest choklad malt (den mörka, typ Carafa 1), typ 5-10%. Sedan kanske 5% rostat korn. Sedan skulle jag haft 2-3% svartmalt. Just svartmalt tycker jag är lurig, den ger en frän, bränd, syrlig smak och har man för mycket så blir det inte drickbart.

Du gör som du vill men personligen vill jag att varje malt skall ha ett syfte. Har den inget så skall den bort. Less is more har jag lärt mig den svåra vägen. Sen kan absolut rågmalt i en imperial stout vara en bra grej men då tror jag du måste upp i 5-10% för att den skall märkas i en imperial stout.

Jag har inget emot jästen, använder den själv väldigt mycket. Tror inte du kommer få ett för lågt FG i första taget. Men ha ett halv kilo ljust malt extrakt tillgängligt utifall att du märker att du kommer för långt ifrån ditt OG.

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

Sv: Jag behöver råd till min första imperial stout

Nu har jag korrigerat receptet ganska rejält, jag har sneglat här o där o lyssnat på er o försökt hitta rätt. Så kan man få ett sista utlåtande? Är det nåt jag missat eller borde tänka på? Jag har sett att många kokar 120 min o ibland ännu längre, vad är det för fördel med det mot 60 min? Jag vill att det ska bli lite sötare än Yeti men inte sliskig.

Batch: 12 L
OG 1.087
FG 1.018
IBU 64

Mäska 75 min i 66

4000g Palemalt 72.1%
300g Caraaroma 5,4%
100g Black malt 1,8%
500g Chocolate malt 9%
350g Roasted barley 6,3%
300g Havregryn 5,4%

20g Chinook - 60 min
10g Chinook - 30 min
10g Centennial - 15 min
10g Centennial - 5 min

2 pkt US-05

Jag är mycket tacksam för svar!

/Harald

Sv: Jag behöver råd till min första imperial stout

Ang. humlen så är det en djungel, särskilt i en hobby som denna som är fylld av spekulationer och ibland till och med vissa myter. Sedan gör vi ju alla på olika sätt och får därför olika resultat.

Jag har läst att kokar man humle i 100 minuter så har man utvunnit max beska. Kokar man längre händer ingenting.

Jag hörde senast härrom dagen av John Palmer och Jamil på Brewing Network, att dom båda avråde kraftigt ifrån att koka humle längre än 60 minuter pga otrevliga smaker kunde uppkomma. 90 minuter var okej, men absolut inte längre. Ville man vara på den säkra sidan så var det 60 som var max. Enligt dom var det bättre att öka mängden eller byta till en sort med mer alfasyra.

Jag har också hört raka motsatsen från andra, att det är helt ofarligt att koka 120 minuter...

Egna erfarenheter har jag för lite av, men kokat i 75 minuter med gott resultat iaf.

Sv: Jag behöver råd till min första imperial stout

Harald skrev:

Nu har jag korrigerat receptet ganska rejält, jag har sneglat här o där o lyssnat på er o försökt hitta rätt. Så kan man få ett sista utlåtande? Är det nåt jag missat eller borde tänka på? Jag har sett att många kokar 120 min o ibland ännu längre, vad är det för fördel med det mot 60 min? Jag vill att det ska bli lite sötare än Yeti men inte sliskig.

Batch: 12 L
OG 1.087
FG 1.018
IBU 64

Mäska 75 min i 66

4000g Palemalt 72.1%
300g Caraaroma 5,4%
100g Black malt 1,8%
500g Chocolate malt 9%
350g Roasted barley 6,3%
300g Havregryn 5,4%

20g Chinook - 60 min
10g Chinook - 30 min
10g Centennial - 15 min
10g Centennial - 5 min

2 pkt US-05

Jag är mycket tacksam för svar!

/Harald

I stora drag ser det väldigt bra ut tycker jag. Personligen hade jag skippat 30 minutersgivan. Kanske en något större bittergiva.

Fördelen med längre kok är att man koncentrerar ölet dvs gör det starkare. Men samtidigt skapas mailardreaktioner så att koka för mycket kan resultera i något annat än det man tänkt.

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

Sv: Jag behöver råd till min första imperial stout

Vad bra då börjar det ju likna något! ????
Jag ökar 60-minuters givan till 25g o tar bort 30-minuters.
Mäskar 75 minuter o kokar i 90. Det blir bra va?

Stort tack till er alla för all input. Jag tycker det är bättre att lyssna på råd än att gå den långa vägen själv.

Nu hoppas jag bara att resultat blir bra ????

/Harald