Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Teku heter glaset är finns mycket riktigt på Sejdelshoppen.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://img689.imageshack.us/img689/4801/r9t5.jpg

Lager

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://lindh.olkartoteket.se/wp-content/uploads/2013/12/Fords-Wild-Years-1.jpg

Fords Wild Years IPA bryggdes som ett försök att göra en svag dubbelIPA som en IPA, inte för ljus västkust IPA men inte för röd och maltsöt som Modus Hoperandi utan mittemellan. Jag har gjort en hel del bra American Pale Ales och Imperial India Pale Ales (DubbelIPA) men där emellan har det inte blivit riktigt som jag tänkt mig. Men jag har heller inte druckit jättemånga kommersiella IPAs som fastnat på mig. Några finns där helt klart t.ex. Sculpin IPA men ofta tycker jag dubbeliporna imponerar mer men så blir det ju när man drar till med släggan. En IPA handlar om balans tycker jag och det är svårare. Med en dubbelIPA kan man alltid kasta humle på problemet men en IPA ger mindre marginal att gömma sig på. En välhumlad APA också iof men nu ska vi inte snöa in på det utan gå raskt över till dagens provning av Fords Wild Years IPA:

Färgen är gyllengul påväg mot bärnsten (13 EBC), vätskan är disig. Ett lätt fluffigt skum som försvinner efter några minuter och lämnar mycket rester på glaset.
Doften är tydlig och består mest av citrus och tallbarr, frisk och lätt. Lite apelsin i bakgrunden och även lite Basetts vingummi (de vita).
Smaken är mjuk med en markerad beska som är kontrollerad för en IPA (62 IBU). Mycket apelsincest som tar överhand mot tallkådan. Ordentligt utjäst med låg restsötma och lite grapefrukt finns i eftersmaken. 6,8% Alkohol men ingen alkoholsmak.
Kolsyran är medel+. Inte fjös-alekolsyra men inte välkolsyrad lager. Små bubblor som bär tallsmaken på ett elegant sätt.

Omdöme
Absolut den bästa IPAn jag gjort. Den påminner en del om min Thorsten Flincks Imperial IPA men lättare på alkoholen. Den är egentligen för färsk för att bedöma rättvist och jag har ännu inget förbättringsförslag till nästa bryggning av den, för det kommer bli fler varianter av denna IPA helt klart…

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://www.beernakedblog.com/wp-content/uploads/2013/12/wpid-IMG_20131108_143439.jpg

Resultatet av två till tre veckors kall lagring av veteöl. Munich Wheat-jästen flockulerar iof bra mycket bättre än 3068.

http://www.beernakedblog.com - Recensioner, bryggerfarenheter, recept, brygglogg etc.

255 Senast ändrad av Lindh (2013-12-27 17:06:36)

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://lindh.olkartoteket.se/wp-content/uploads/2013/12/GL_6469.jpg

Mer veteöl åt folket! Här är en hefe från min splitbatch. Här finns bilder och smakrecension: http://lindh.olkartoteket.se/2013/12/ut … olsjaster/
Här är bilder, brygglogg och recept från bryggningen: http://lindh.olkartoteket.se/2013/11/weisbier-x/

Ni som säger att veteöl är en sommaröl har fel, i Tyskland kallas den ibland för Frühstücksbier och passar därmed perfekt till frukost varje dag! smile

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Skickar in mitt bidrag bland era vackra kreationer.
Min första lager, som var tänkt att bli en modern lager men slutresultatet blev en rätt så traditionell med viss humlearom.

Bilden är från tappningen och således ej kolsyrad.

http://lokkebrewing.files.wordpress.com/2013/09/wpid-2013-09-10-17-41-57.png

lokkebrewing.wordpress.com/

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Vackert!

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://alebundy.files.wordpress.com/2014/01/img_0048-e1388756402345.jpg
Sju veckor på primär i ur och skur 6C--15

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Lindh skrev:

Vackert!

Tackar! Mångt och mycket din blogg som inspirerar till att föraöka ta bra bilder smile

Här kommer min PunisherIPA:

http://lokkebrewing.files.wordpress.com/2014/01/wpid-punisheripa12.jpg

http://lokkebrewing.files.wordpress.com/2014/01/wpid-punisheripa22.jpg

lokkebrewing.wordpress.com/

260

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Smaskig saison med vete och torrhumlad med Citra. http://forumbilder.se/DBIQA/img-20140111-203143.jpg

Bryggdes med BIAB metoden, för den som undrar över klarhet på ölet med BIAB.

261 Senast ändrad av Lindh (2014-01-12 19:13:56)

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Ranelids Ale:

http://lindh.olkartoteket.se/wp-content/uploads/2014/01/Ranelids-Ale.jpg

Dags för del ett av Ranelids Ale/Ranelids Lager. Del två, med lagerjästen kommer dröja uppåt en månad till så ni vet…

Utseende
Ljusgul, väldigt klar (se bild 2) med lätt vitt skum som lämnar en del rester efter sig genom hela glaset. Min klaraste öl hittills utan att långtidslagra flera månader. Briljant!

Doft
En lätt maltsötma blandas med friska citrustoner och fräsch nobel humle. Första två veckorna på fat var Hallertauern väldigt påtaglig men kan nu närmast beskrivas som efterhållsam vilket är synd då det var väldigt gott. Ren och frisk doft, nästan som en lager.

Smak
Det första som slår mig är att det smakar öl. Inte för att försöka göra mig lustig nu men detta är ju den överjästa varianten av min moderna lager och tanken är ju att det ska vara en väldigt ren öl med en mindre humlekick i. Det har jag verkligen lyckats med. Lager-varianten lagras fortfarande och har ännu inte fått någon torrhumle så det blir svårt att jämföra dom sida vid sida på ett rättvist sätt så jag kör alen först och får återkomma till en komparativ studie. Tillbaka till smaken: Citruscest kanske åt apelsinhållet blandas med lite cederträ från Hallertauern. Den avvägda beskan kommer först i eftersmaken och kvar på tungan blir Cascadehumlen. Kolsyran är kraftig för att vara ale, dvs åt lagerhållet.

Omdöme
Jag känner att mina senaste 2-3 öl inleder ett nytt kapitel i min bryggning där jag verkligen fått kläm på tekniken. Rena, fina smaker och ett utseende jag verkligen är stolt över. Absolut min godaste och finaste American Pale Ale jag gjort och jag ser fram emot att testa lagervarianten.

http://lindh.olkartoteket.se/wp-content/uploads/2014/01/klarhet.jpg

Bryggningen finns här: http://lindh.olkartoteket.se/2013/12/ranelids-lager/

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Härligt Lindh, alltid kul när man känner att man utvecklas. Rena och fina bilder också, som vanligt wink

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Tackar! ;-)

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://postimg.org/image/qdnmpk00h/

Min tredje bryggning en IPA, fförsöker få tag i en större kastrull nu så jag kan göra en 25 liters sats inom en snar framtid så - more to come!

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://forumbilder.se/DBK05/image.jpg

Imperial Irish red

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://3.bp.blogspot.com/-e-jJNcijOLM/UuTyKtuTNPI/AAAAAAAAAPI/gmPQSHieLUI/s1600/photo+3+(1).JPG

En porter, den bästa mörka öl jag nånsin bryggt tror jag och en APA.

---

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

och aa, det är tufft att dricka ur plastglas!

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

http://lindh.olkartoteket.se/wp-content/uploads/2014/01/hefeweizen.jpg

Mmmmmmmmweißbier...

Provsmakning (saxat från själva bryggningen som man kan läsa om här: http://lindh.olkartoteket.se/2014/01/hefeweizen-xi/)

Nu har de båda varit på fat en dryg vecka och det är dags att smaka dom. Direkt kan jag säga att Bavarian Weizen inte är helt klar. Den smakar en del svavel fortfarande och behöver mogna på fat några veckor till. Hefeweizen IV däremot (på bilden högst upp) är redo för förtäring.
Utseende: Färgen är precis vad jag var ute efter. En gyllene guld-orange som ger det där mysa-framför-brasan-i-en-hobbit-stuga-känslan. Skumkronan är mycket stor och gräddigt vit med små bubblor som håller sig genom nästan hela halvlitern.
Doft: En ren sötma med, som mest, inslag av banan/bananaskid möts mig när jag sticker ner näsan i glaset. Lite svavel krut går att ana. Nejlikan är frånvarande vilket inte gör mig så mycket. Lite persika också.
Smak: Väl utjäst men med bra kropp. Låg restsötma och härliga sydtyska banansmaker. En fin maltighet balanseras av lite citrus och kanske plommon? Låg beska (så klart) med svag svag nobel humlesmak i eftersmaken.
Omdömme: En riktigt bra veteöl måste jag säga. Den är lite kraftig på sina 5.6% vilket jag gillar. Jag har gjort några som landat på 4.8% och då tycker jag de kan vara lite tunna. Det var mycket svavel under jäsningen och första dagarna på fatet men det har som tur är avtagit. En av mina bättre veteöl även om jästsorterna inte heller dessa är mina favoriter.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

269 Senast ändrad av Brandis (2014-02-11 12:12:44)

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

En Festbier som jäst och kolsyrejäst i 12 grader och därefter lagrats i 4 grader i ca 2 månader vid det här laget. Fulltständigt klar, ingen chillhase, ingen disighet (har ej använt något klarningsmedel) och perfekt kolsyra, ren fin smak från humle och malt. Lite ung än dock.
Har ett par flaskor som kolsyrejäst 14 dagar i rumstemperatur och därefter lagrats i 4 grader, de smakar än så länge fruktigt och lite cideraktigt i jämförelse.
Tänkte lämna ölet tills i slutet av maj då det är tänkt att inmundigas.

https://lh5.googleusercontent.com/-JyT302elSTo/UvoDkwp5iSI/AAAAAAAAAnQ/fo0qswIH7f8/s510-no/bos3-2.jpg

(ölet är upphällt direkt från lagringstemperaturen därav av imman på glaset)
Bryggmetod: Maxi-Biab

Alla vet, hockey är öl och öl är hockey

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

@Brandis
Vad kolsyrejäste du med?
Upplever du kalljäst kolsyra annorlunda jämtemot varmjäst kolsyra?

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Ale Bundy skrev:

@Brandis
Vad kolsyrejäste du med?
Upplever du kalljäst kolsyra annorlunda jämtemot varmjäst kolsyra?

Tyvärr med strösocker kokt i lag (sista gången jag använder det i lager)
Kalljäst kolsyra lite mindre stickig/spritig eller vad jag skall säga, den varmjästa är betyligt spritsigare. Mängden kolsyra upplevs vara ungefär lika.

Smaken är också väldigt olika varandra, blev lite förvånad över skillnaderna. Varmjästa smakar som någon billig svensk lager på bolaget typ, fruktigt och spritigt. Ingen maltsötma alls. Den kalljästa har både behaglig humlesmak och maltsötma.

Kommer göra en side-by-side test i april/maj för att se hur det är efter ca 6 månader från tillverkning.

Alla vet, hockey är öl och öl är hockey

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

årets julöl xmas brown ale

http://forumbilder.se/DBSJ4/11582607053-211d5a4730.jpg

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Brandis skrev:
Ale Bundy skrev:

@Brandis
Vad kolsyrejäste du med?
Upplever du kalljäst kolsyra annorlunda jämtemot varmjäst kolsyra?

Tyvärr med strösocker kokt i lag (sista gången jag använder det i lager)
Kalljäst kolsyra lite mindre stickig/spritig eller vad jag skall säga, den varmjästa är betyligt spritsigare. Mängden kolsyra upplevs vara ungefär lika.

Smaken är också väldigt olika varandra, blev lite förvånad över skillnaderna. Varmjästa smakar som någon billig svensk lager på bolaget typ, fruktigt och spritigt. Ingen maltsötma alls. Den kalljästa har både behaglig humlesmak och maltsötma.

Kommer göra en side-by-side test i april/maj för att se hur det är efter ca 6 månader från tillverkning.

Ungefär så upplever även jag, tycker även att bubblorna är större när det jäst varmare.
Jag har ca 4 backar med flaskor "rester" efter fatfyllningar. Efter som det är så små kvantiteter så blir det ofta strösocker i rumstemperatur(ale och lager), som jag måste tillstå "svårdruckna".
Dom gånger jag har kolsyrejäst hela batcher i kall källare, har jag fått helt annan öl.
Om det stämmer eller är slumpen? Det luter mer åt att det stämmer och då tycker jag det är märkligt att så många hembryggare förespråkar strösocker i rumstemperatur, med motiveringen att det är så lite att det inte märks.

Nästa gång jag brygger något som inte ska torrhumlas så ska jag testa en fatjäsning med fryst vört från samma bryggd.

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

@Petern
Antar att ljuset gör mycket, men det är en jäkligt snygg öl det där, hoppas den smakade också.

Sv: Posta en bild på eran hembryggda öl!

Ale Bundy skrev:

Ungefär så upplever även jag, tycker även att bubblorna är större när det jäst varmare.
Jag har ca 4 backar med flaskor "rester" efter fatfyllningar. Efter som det är så små kvantiteter så blir det ofta strösocker i rumstemperatur(ale och lager), som jag måste tillstå "svårdruckna".
Dom gånger jag har kolsyrejäst hela batcher i kall källare, har jag fått helt annan öl.
Om det stämmer eller är slumpen? Det luter mer åt att det stämmer och då tycker jag det är märkligt att så många hembryggare förespråkar strösocker i rumstemperatur, med motiveringen att det är så lite att det inte märks.

Nästa gång jag brygger något som inte ska torrhumlas så ska jag testa en fatjäsning med fryst vört från samma bryggd.

http://1.bp.blogspot.com/-cJVbdhDR4kE/UtPEg5sPkeI/AAAAAAAAAlc/GLP9_J1zI5E/s1600/blodofsaintslager.jpg
Denna är varmt kolsyrejäst, i och för sig är bilden månaden gammal men flaskorna från de varmjästa är fortfarande mer grumliga än de kalljästa.

Att strösocker ger smakbidrag i rena pilsners osv är jag ganska övertygad om numera, sticker ut hakan en aning och påstår att det är strösockret som är en del av källan av "the homebrew taste"
Det roliga är att det finns de som påstår att kolsyrejäsning i lagerjästens optimala temperatur är omöjlig.
Precis som att lagerjästen helt plötsligt inte kan jäsa alls i 10- 12 grader...
Visserligen tar det längre tid, men ändå...

Bryggsocker kommer jag använda mer av men i lagers får det bli spraymalt eller sparad vört (tänkte testa det senare i ett omkok av samma öl)
Även Ale påverkas håller jag med om, ibland till det bättre, ibland till det sämre. En Apa kan dra fördel av strösockret om humlet ger mycket smak av Tropiska Frukter etc...

Dock stod ölet i rumstemperatur 8 timmar innan jag tappade om till fat och flaska och blev sedan stående över natten, totalt stod det framme i 24 timmar knappt. Vilket nästa öl inte kommer göra.

Skriver lite om det här också
http://brewbybrandis.blogspot.se/2014/0 … sning.html

Alla vet, hockey är öl och öl är hockey