BIAB-mängder
Hej!
Jag har tänkt att testa detta med BIAB. Jag är novis i bryggarbranschen, men har bryggt på traditionellt vis ett par gånger. Jag letar runt efter en enkel beskrivning av de olika mängderna av de olika ingredienserna. Det verkar som om de flesta använder 3l vatten/kg malt till mäskning. Efter detta verkar vissa laka ur med 3l/kg malt till. Stämmer detta? Hur gör man sedan med humle? Finns det någon guideline att rätta sig efter där? Varför jag frågar är för att jag skulle tycka det var intressant att försöka brygga utan att följa ett visst recept, utan mer försöka lära sig hur man kombinerar de olika malt och humlesorterna utifrån sk "trail and error", men behöver åtminstone veta hur mycket vatten per kilo malt man behöver använda allt som allt.
Min andra fråga är om ni BIAB bryggare lakar ur i ett annat kärl efter mäskningen i grytan? Har fått för mig att det kallas MAXI-BIAB...? Eller räcker det att låta påsen rinna av, och sedan tillsätta varmt vatten för att uppnå den mängd vätska man vill ha? Påverkar det i sådana fall mängden socker, eller fastställs den mest vid mäskningen?
Många frågor, men jag är övertygad om att det kryllar av fantastiska bryggare här som kan svara på mina frågor. Som sagt, kan man undvika en massa formler är jag väldigt väldigt glad... Har alltid varit kass på matte...
Ha det gott!