Kommentar på en Espresso Imperial Russian Stout

Har tankar på att brygga en Espresso Imperial Russian stout och hoppas på lite feedback på receptet (har tagit det jag har hemma just nu, kan det funka bra?)

Batch Size 12.0 L
Boil Size 19 L
Boil time 90 min
Brewhouse efficiency 65
OG 1.095
FG 1.027
IBU 68

3.5 kg  57.9 % Pale Malt (2 row, Breiss)
1.0 kg  16.5%  Munich
0.5 kg  8.3 %  Chocolate malt (Breiss)
0.4 kg  6.6%  Caramel/Crystal 40L (Breiss)
0.4 kg  6.6%  Caramel/crystal 120L (Breiss)
0.25 kg  4.1%  Black (patent) malt (Fawcett)

Mash in 16 L 77.3 C, Mash temp 69 C 90 min
Batch Sparge 21 L 77 C

estimated pre-boil gravity 1.063

17 g  Magnum (14%) - boil 90 min  45.9 IBU
20 g  Goldings East kent (5%) boil 30 min  13.9 IBU
10 g  Centennial (10%)  boil 5 min  3.6 IBU
10 g  Simcoe (13%)  boil 5 min  4.7 IBU

Yeast 2 x US-05

After 5 days rack to secondary and add 150 g coffe beans and 1 vanilla bean split


Ett annat problem som någon kanske kan ge mig input på är att jag upptäckt att trots att jag satt 2 L vatten som avdunstning för 60 min kok för min equipment så anser Beersmith att OG ska gå från 1.063 till 1.092 på 90 min kok. När jag räknar manuellt så blir det definitivt inte denna höjning. Hur kan man få ordning på detta? 
2 liter är ungefär vad som kokar bort på en timma

Sv: Kommentar på en Espresso Imperial Russian Stout

Skillanden mellan Boil size och Batch size är 7 liter. Börja med att ändra det och ta bort Munichen. Den tillför ingenting i det här ölet. Tror det finns klon recept någonstans på Stones Imperial Stout.

Skulle helt ha skippat 5 minuters givorna och ökat på bittergivan så inte ölet blir sött.

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

Sv: Kommentar på en Espresso Imperial Russian Stout

Var det inte rätt mycket kaffe?

Sv: Kommentar på en Espresso Imperial Russian Stout

Eller så får du koka länge. Om du vill koka bort mycket vatten kan du ju dela upp dina 19 liter på kanske tre kastruller på spisen, borde gå att få väck 7 liter på sisådär 2 timmar. Jag hade absolut behållit münchnermalten, men skippat de senare givorna humle samt vaniljstången, förstås.

Think globally. Drink locally.

Sv: Kommentar på en Espresso Imperial Russian Stout

Hej
Tack för denna input, blir att justera receptet något, öka på bittergivan och ta bort de senare givorna. Har nu även kontrollerat inställningen i Beersmith (som var rejält skruvad) så nu stämmer siffrorna.

hittade denna länk för den som är intresserad av att ta del av Stone's recept

http://www.stonebrew.com/news/081201/