PH nojja
Hej
När jag började brygga öl tog jag kranvatten och hävde i ph stbilizer 5,2 och var ganska nöjd med det. Ölen blev aldrig riktigt 100%.
Vattenjustering var ett måste, avjoniserat vatten, olika profiler för olika öl och justering av ph med mjölksyra. Jag mäster med en modell finare digital ph-mätare i rostfritt som kalibrerats flera ggr, normalt aviker den 0,1-0,2 vid kalibrering
Nu till mitt problem:
Många av mina recept ligger på ca 23 liter och jag använder då 10-14ml mjölksyra. Jag har maniskt tvingat ned ph:t till 5,2. Jag tycker detta känns mycket.
Under dagens bryggning slappnade jag av lite och började jag på 6ml vid 63 C mäskning viket gav ph 6,3. Maltbasen var 3kg pilsner och 2,3kg Müncher till 25 liter. 3g CaCl och 3g CaSo4
Vid mäskningssteg 2, 68 C var ph värdet 6,42 och jag fick lite panik och hällde i 3ml mjölksyra till för att få ner ph till 6,35.
Nu börjar jag närma mej 10ml som känns mycket därför testade jag med ph-stickor, stickan visar i området 4,8-5,2ph.
Hur mycket är normalt att ha i för en ljus öl? Ska jag bara släppa i 5-7ml(ljusa öl) och låta det vara?
Martin
Jäser/Lagrar: Svensköl
På flaska:
På Fat: Pail Offer