Filtrering av keggad öl.
Hej!
Först var jag nöjd med lyckad kolsyrejäsning på flaska, men sen blev det för "meckigt".
Sen kom fathantering och tvångs-kolsyrning och mer prylar i denna "materialsport",
men sen blev det för långa väntetider och trångt i kylen under sedimenterings-fasen.
Så nu ska jag börja filtrera min hembryggda öl och då blir ju keggarna dessutom flyttbara på köpet.
Jag tänker använda 10"tum patronfilter och genomskinliga filter-hus för att kunna följa processen.
Det pratas även om 9 3/4"tum patroner och det vore också ok.
Där tog det stopp i första experimentrundan, filterpatronerna, som jag köpt billigt på fjärran Webb,
gjorde inte jobbet som de borde.
5 micron meltblown Polypropylen gjorde inte något öl blankt.
1 micron lindat "garn" gjorde inte något öl blankt.
Nu har jag läst på ännu mera och lärt att micron-rating kan vara nominell eller absolut.
Sen har jag läst på ännu mycket mera och lärt att en amerikansk filterguru
bara använder veckade och belagda filter från en enda guda-benådad leverantör overthere.
https://www.filterstore.com/beer.asp
Så nu kommer frågan till alla bryggarkollegor som läser detta:
Finns det 10"tum veckade patronfilter med absolut rating 0,5-1,0 micron lämpade för öl?
Helst i Sverige eller åtminstone inom EU, i första rundan.
Det pratas även om 9 3/4"tum patroner och det vore också ok.
Naturligtvis är även annan relevant info eller tips välkommet.
Hälsar Raasken, just nu hopplöst fast i diset!
Kv.Vikingens Pannrums-bryggeri:
Det är inte färdigt förrän det är klart...;)