Thomas Fransson skrev:När det gäller starsan så är man enligt mig dum mot sig själv om man inte använder det som hembryggare.
Men har du inte haft problem med infektioner så är det väl bara att köra på med diskmedel.
Huvudsaken är att du känner och märker att ytorna du rengör med diskmedel blir ordentligt rena och ordentligt eftersköljda.
Märker du att det kräver en hel del skrubbning vid rengöring bör du vara observant med dina jäshinkar och byta dem ofta.
Det kan vara en av skillnaderna - mekanisk vs. kemisk rengörning. Repiga jäshinkar vill du inte hälla vört i.
Yes kan bara hålla med.
Jag brukar fylla upp skitiga tunnor med pbw eller maskindiskmedel löst i varmt vatten, sen efter någon timme är det väldigt lätt att få bort smutsen utan att hårdskrubba. Brygger man väldigt humlestinna eller mörka öler kan tunnorna bli lite missfärgade, men det har enligt min mening ingen betydelse för renligheten.
Personligen så har jag inte märkt någon större slillnad på PBW och maskindiskmedel. Men kan hända att PBW är aningens bättre. Vanligt handdiskmedel skummar och är svårare att skölja bort, samt att de ofta har otrevliga dofter av citron, äpple mm som jag tycker biter sig fast i plasten. Därför slår jag ett hårt slag för ett neutralt maskindiskmedel eller PBW.
Jag brukar göra rent tunnorna, ställa undan dem, sen när det är bryggdag tar jag fram och sprayar starsan överallt. Lätt att komma åt överallt när man sprayar, samt att det går åt en mindre mängd Starsan. Gör i princip likandan med all bryggutrustning iaf prylarna som kommer i kontakt med vörten/ölet efter kok.