Jag ska kalla den Challenger Stout, vad tror ni?
Det här är tanken att det ska bli mitt första helmaltsöl. Den utgår från ett orginalrecept men jag har bytt ut lite saker utefter det jag har hemma. Tex bytt ut Crystal malt mot pilsnermalt och East golding humle mot challenger.
Med tanke på att Goldingshumlet har mindre alfasyrahalt så har jag kompenserat genom att ta mindre av Challengern som är lite "starkare". Jag har även räknat ner lite på mängden så jag ska kunna göra den i min 10 L kastrull. Är jag helt ute och cyklar eller tänker jag ganska rätt?
Tanken är att brygden ska bli 9,7 liter och få en alkoholhalt på ca 6% så att jag kan lagra den något år. Undrar lite hur mycket vatten jag bör ha till inmäskningen och till lakningen också. Tack på förhand, här kommer receptet jag knåpat ihop:
9,7 Liter
---------------
1725 gram Pale ale malt
26 gram Rostat korn
278 gram Svartmalt
94 gram Pilsnermalt
180 gram Vetemalt
14 gram Challenger (6,2%) 60 minuter
3 gram Challenger 30 minuter
2 gram Challenger 15 minuter
Jäst: Irish Ale