Tahiti & Bourbon vanilj
Jag har problem att välja vilken av de två vaniljsorterna jag ska använda i min cider och skulle vara tacksam för lite hjälp.
Cidern består av 20 liter 100% hempressad äppeljuice och har i sekundären blivit torrhumlad med 15 gram Cascade under 4 dagar. Tanken är att även stoppa i två vaniljstänger samt ca. 25-30 gram mediumrostade franska ekkuber för att få en lite mer komplex smak.
Problemet är att jag inte vet vilken av de två vaniljsorterna som passar bäst till cidern, och det är den biten jag behöver hjälp med.
Så här skriver http://www.vanilla.com/index.php/TROPIC … eans.html.
Bourbon beans are long and slender, with a very rich taste and smell, have thick, oily skin, contain an abundance of tiny seeds and have a strong vanilla aroma. Bourbon beans from Madagascar and the Comoros are described as having a creamy, haylike, and sweet, with vanillin overtones.
Tahitian beans are usually shorter, plumper, and contain a higher oil and water content than Bourbon beans. The skin is thinner, they contain fewer seeds, and the aroma is fruity and floral. They are often described as smelling like licorice, cherry, prunes, or wine.